czarek28 25.02.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 cześć! Ekipa chce w czwartek przyjsc montować okna. Patrzyłem na prognozy i ma być około -8C. Czy montaz w takich warunkach jest bezpieczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zapytaj czy nie mogą poczekać na odwilż. Czemu tak cisną. Czasem firmy mają tak zapchany kalendarz że każde odstępstwo powoduje duże zamieszanie. Czasem to potrzeba kasy (dostawca ciśnie o zaplatę itp). Widziałem montaż przy -17. Czasem i mi się zdarzało kończyć nocą a śnieg mocno pod nogami skrzypiał.. Ale to nie jest ok. Dla ludzi - myślisz że oni będą myśleli jak to wstawić dokładniej? czy szybciej? Dla okien: plastik staje się bardziej kruchy i łatwiej o przypadkowe pęknięcie. O montażu z foliami nie wspomnę.. chyba że klejem ma być woda )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarek28 25.02.2018 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 ogólnie chcą rozbić montaż na dwa etapy. Najpierw zamontują parapety, a potem okna. W takim razie pogadam, żeby wstrzymali się z montażem te 2-3dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Montaz w Nowym budynku powinien odbywać się w temperaturach calodobowych dodatnichNiech będzie +1 Ale na plusie.Problemem nie jest piana bo ta realnie do -15 jest OK - oczywiście mówimy o specjalnej pianie zimowejProblemem jest przede wszystkim podłoże.Musi być suche pozbawione niewidocznej warstwy lodu ktora jest zawsze zwłaszcza w najgorszym okresie gdy w dzień jest plus a zimą poniżej zera.Jakie są później efekty ? O ile piana będzie się trzymać PVC o tyle w czasie późniejszej pracy okna oddzielić się od ściany powodując że połączenie jest nieszczelne. Parapety - sprawdź najpierw jakie wymagania technologiczne wymaga użyty materiał. Większość ma warunek podstawowy - temperatura powyżej +5 stopni.O foliach nie ma co wspominać. +5 To jest za za zimno.Chcesz mieć dobrze - odpuść nawet jakbyś musiał dopłacić za magazynowanie okien u producenta (niektóre firmy żądają opłaty magazynowej) Edytowane 25 Lutego 2018 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 W developerce to standard ze technologie ma sie w ....Niestety jak już wspomniałem nie mam dostępu do ogromnej galerii swoich zdjęć a miałem tam zdjęcia okien po wymuszonym przez dewelopera montażu przy minus od -1 do -10.Co się stało w większości okien nie było widać bo mimo zimy zrobili tynki ale w tam gdzie nie zdążyli przed wiosna w KAŻDYM była szczelina miedzy piana a murem. Szczelina widoczna GOŁYM okiem od milimetra do kilku mmChcesz ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Montaż parapetów wcześnie? jak rozumiem tych ciepłych. Jaką opcję by nie wybrali: robienie wylewki pod późniejsze przyklejenie czy też montaż na zaprawę - to wyobrażasz sobie materiał rozrobiony z wodą? Zamarznie w wiadrze czy dopiero gdy zdążą rozsmarować na murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dodadzą soli i będzie git Nie rozumiem a gdzie rozsądek ? Wiedza... choć podstawowa? Tydzień.. .miesiąc Cię zbawi? Montaz że zgrabialymi rękoma będzie dokładny? Chcesz dobrze - odpuść aż się ociepli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.02.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jareko dobrze pisze. W nowo budowanych domach wilgoć jest większa, więc podłoże jest mniej pewne do montażu stolarki. Pianki po prostu nie można aplikować na lód czy szron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.02.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Pianki po prostu nie można aplikować na lód czy szron. Aleście się nakręcili:rolleyes: A może to będzie montaż na taśmę trio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent.x 26.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 W taką pogodę nie daje się nawet fundamentu z domieszką chemii. Wydają ludzie kasę na wszelkiego rodzaju materiały budowlane, później robi się byle szybko. Na końcu problemy i pytanie do siebie, dlaczego coś jest złe, skoro używałem drogich produktów. W efekcie nie wszystko poszło jak być powinno, pretensję zamiast do kogoś, trzeba mieć do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Aleście się nakręcili:rolleyes: A może to będzie montaż na taśmę trio? Pozostaje wtedy jeden problem do tej pory nie poruszany - PVC kruche jak szkło Fakt. Montaz za taśmę wielofunkcyjna w ujemnych temperaturach jest możliwy. Nawet łatwiej wychodzi bo taśma się nie rozpreza Problemem może być wykonanie otworów na śruby bez uszkodzenia PVC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 27.02.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Problemem może być wykonanie otworów na śruby bez uszkodzenia PVC Nasz dostawca wierci w fabryce bez doplaty:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nasz też ale nie każdy producent to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.02.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nasz też ale nie każdy producent to robi To może w przyszłości zamiast jechać po wszystkich jak te stare zgredy trzeba pisać obiektywnie? Czyli, że po spełnieniu warunków takich a takich montaż jednak jest możliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.02.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Wojtku, a jak Ty widzisz temat "parapetów" dzień wcześniej? Moja wyobraźnia tego nie ogrania Jasne że da się zrobić, ale to jest zwykle daleko od strefy komfortu.. Patrzę na zdjęcia termometrów z mojej okolicy -15, -18, -24. Ja nie montuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 To może w przyszłości zamiast jechać po wszystkich jak te stare zgredy trzeba pisać obiektywnie? Czyli, że po spełnieniu warunków takich a takich montaż jednak jest możliwy? Bo ja juz stary zgred jestem Odniosłem sie to montażu najczęściej stosowanego u nas. Taśma wielofunkcyjna nie jest zbyt popularna choćby z powodu zakupu samego materiału i konieczności stosowania śrub do montażu ościeżnic ktore też tanie nie sa. Ok Mój błąd ale i tak zawsze wstrzymywalem montaże jak całodobowa była poniżej zera. Co innego wymiana okien ale to już temat na inną rozmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 27.02.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 ^^Problemem jest również rozszerzalność materiału i wszelakie konstrukcje czy to okienne czy to inne najlepiej montować w temperaturze około 10 stopni ponieważ przy -14 delta dla materiału jak bedzie lato i bedzie upal bedzie az 40 stopni i wiecej !!!!! Tak samo jest jak sie stolarke montuje w upale, przyjda silne mrozy i delta dla materiału jest gigantyczna nie mowiac juz, ze uszczelnienie musi temu podolać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts