Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien przy ujemnych temperaturach

Recommended Posts

Zapytaj czy nie mogą poczekać na odwilż. Czemu tak cisną. Czasem firmy mają tak zapchany kalendarz że każde odstępstwo powoduje duże zamieszanie. Czasem to potrzeba kasy (dostawca ciśnie o zaplatę itp).

Widziałem montaż przy -17. Czasem i mi się zdarzało kończyć nocą a śnieg mocno pod nogami skrzypiał.. Ale to nie jest ok. Dla ludzi - myślisz że oni będą myśleli jak to wstawić dokładniej? czy szybciej?

Dla okien: plastik staje się bardziej kruchy i łatwiej o przypadkowe pęknięcie. O montażu z foliami nie wspomnę.. chyba że klejem ma być woda ;) ))

Montaz w Nowym budynku powinien odbywać się w temperaturach calodobowych dodatnich

Niech będzie +1 Ale na plusie.

Problemem nie jest piana bo ta realnie do -15 jest OK - oczywiście mówimy o specjalnej pianie zimowej

Problemem jest przede wszystkim podłoże.

Musi być suche pozbawione niewidocznej warstwy lodu ktora jest zawsze zwłaszcza w najgorszym okresie gdy w dzień jest plus a zimą poniżej zera.

Jakie są później efekty ? O ile piana będzie się trzymać PVC o tyle w czasie późniejszej pracy okna oddzielić się od ściany powodując że połączenie jest nieszczelne.

Parapety - sprawdź najpierw jakie wymagania technologiczne wymaga użyty materiał. Większość ma warunek podstawowy - temperatura powyżej +5 stopni.

O foliach nie ma co wspominać. +5 To jest za za zimno.

Chcesz mieć dobrze - odpuść nawet jakbyś musiał dopłacić za magazynowanie okien u producenta (niektóre firmy żądają opłaty magazynowej)

Edytowane przez jareko

W developerce to standard ze technologie ma sie w ....

Niestety jak już wspomniałem nie mam dostępu do ogromnej galerii swoich zdjęć a miałem tam zdjęcia okien po wymuszonym przez dewelopera montażu przy minus od -1 do -10.

Co się stało w większości okien nie było widać bo mimo zimy zrobili tynki ale w tam gdzie nie zdążyli przed wiosna w KAŻDYM była szczelina miedzy piana a murem. Szczelina widoczna GOŁYM okiem od milimetra do kilku mm

Chcesz ryzykować?

Montaż parapetów wcześnie? jak rozumiem tych ciepłych. Jaką opcję by nie wybrali: robienie wylewki pod późniejsze przyklejenie czy też montaż na zaprawę - to wyobrażasz sobie materiał rozrobiony z wodą? Zamarznie w wiadrze czy dopiero gdy zdążą rozsmarować na murze?

W taką pogodę nie daje się nawet fundamentu z domieszką chemii. Wydają ludzie kasę na wszelkiego rodzaju materiały budowlane, później robi się byle szybko. Na końcu problemy i pytanie do siebie, dlaczego coś jest złe, skoro używałem drogich produktów. W efekcie nie wszystko poszło jak być powinno, pretensję zamiast do kogoś, trzeba mieć do siebie.

Aleście się nakręcili:rolleyes: A może to będzie montaż na taśmę trio?

Pozostaje wtedy jeden problem do tej pory nie poruszany - PVC kruche jak szkło

Fakt. Montaz za taśmę wielofunkcyjna w ujemnych temperaturach jest możliwy. Nawet łatwiej wychodzi bo taśma się nie rozpreza

Problemem może być wykonanie otworów na śruby bez uszkodzenia PVC

Wojtku, a jak Ty widzisz temat "parapetów" dzień wcześniej? Moja wyobraźnia tego nie ogrania ;)

Jasne że da się zrobić, ale to jest zwykle daleko od strefy komfortu..

Patrzę na zdjęcia termometrów z mojej okolicy -15, -18, -24. Ja nie montuję..

To może w przyszłości zamiast jechać po wszystkich jak te stare zgredy trzeba pisać obiektywnie? Czyli, że po spełnieniu warunków takich a takich montaż jednak jest możliwy?

Bo ja juz stary zgred jestem :(

Odniosłem sie to montażu najczęściej stosowanego u nas. Taśma wielofunkcyjna nie jest zbyt popularna choćby z powodu zakupu samego materiału i konieczności stosowania śrub do montażu ościeżnic ktore też tanie nie sa.

Ok

Mój błąd ale i tak zawsze wstrzymywalem montaże jak całodobowa była poniżej zera.

Co innego wymiana okien ale to już temat na inną rozmowe

^^

Problemem jest również rozszerzalność materiału i wszelakie konstrukcje czy to okienne czy to inne najlepiej montować w temperaturze około 10 stopni ponieważ przy -14 delta dla materiału jak bedzie lato i bedzie upal bedzie az 40 stopni i wiecej !!!!! Tak samo jest jak sie stolarke montuje w upale, przyjda silne mrozy i delta dla materiału jest gigantyczna nie mowiac juz, ze uszczelnienie musi temu podolać.