Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu domku letniskowego nieogrzewanego

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam takie pytanie do znawców tematu czy dać folie paroizolacyj czy nie ?

Mam wymurowany mały domek z betonu komórkowego który nie będzie ogrzewany. Właśnie ekipa kończy kłaść dach kolejność warstw dachu jest taka :

1. blacho-dachówka

2. papa

3. płyta osb 22

4. krokwie

5. wełna skalna Rockwool 15 cm pomiędzy krokwiami a miedzy płyta osb a wełną 3 cm szczelina wlot powietrza przy murłacie wylot u góry w kalenicy

6. ruszt z profili do przykręcenia płyt gipsowej

Dodam ze w domku niema stropu pomiędzy podłoga a dachem jest około 5 m wysokości tylko z płyt gipsowych mam wytyczna łazienkę

I teraz się zastanawia bo przeczytałem wiele postów i jak dobrze rozumiem to jeżeli dom byłby ogrzewany to daje się folie paroizolacyjna pomiędzy ruszt i płytę gipsowa a jeżeli nie to lepiej nie dawać tej foli ?

Prosił bym o jak najszybsza podpowiedz ponieważ w sobotę ekipa przychodzi przykręcać mi płytę gipsowa i oni twierdza ze trzeba dać folie paroizolacyjna

Witam.

Wykonawcy zapewniali mnie ze jest dobrze zrobiona szczelina wentylacja. Na pewno jest te 3 cm przerwy i wata oddzielona rusztem ze sznurka dodam ze krokwie maj tylko 3,5 m długości szr.8 cm wy.15cm a miedzy krokwie jest dana ROCKWOOL ROCKROLL 12 cm a pomiędzy ruszt ROCKSLAB SONIC 50 MM ale czy w 100 % mogę być pewien to sam nie wiem.

To jak jestem w 100% pewien sprawnego przepływu to nie muszę dawać a jak nie to lepiej dać ? Czy w sumie lepiej dać do pewności i mieć święty spokój bo to i tak już nie wielki koszt

Większość folii paroizolacyjnych to tak naprawdę "opóźniacze" przepływu pary wodnej. No chyba że kupisz folię o współczynniku Sd = 1500 m

Musisz mieć świadomość, że z domku letniskowego raczej nie korzysta się codziennie i są one szczelnie "pozamykane". A folia od wewnątrz nie specjalnie dobrze wpływa na "klimat" takiego pomieszczenia.