yamakazi 25.02.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Witam wszystkichMam takie pytanie do znawców tematu czy dać folie paroizolacyj czy nie ?Mam wymurowany mały domek z betonu komórkowego który nie będzie ogrzewany. Właśnie ekipa kończy kłaść dach kolejność warstw dachu jest taka :1. blacho-dachówka2. papa3. płyta osb 224. krokwie5. wełna skalna Rockwool 15 cm pomiędzy krokwiami a miedzy płyta osb a wełną 3 cm szczelina wlot powietrza przy murłacie wylot u góry w kalenicy 6. ruszt z profili do przykręcenia płyt gipsowej Dodam ze w domku niema stropu pomiędzy podłoga a dachem jest około 5 m wysokości tylko z płyt gipsowych mam wytyczna łazienkęI teraz się zastanawia bo przeczytałem wiele postów i jak dobrze rozumiem to jeżeli dom byłby ogrzewany to daje się folie paroizolacyjna pomiędzy ruszt i płytę gipsowa a jeżeli nie to lepiej nie dawać tej foli ?Prosił bym o jak najszybsza podpowiedz ponieważ w sobotę ekipa przychodzi przykręcać mi płytę gipsowa i oni twierdza ze trzeba dać folie paroizolacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 26.02.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jesteś pewny sprawnego przepływu powietrza pomiędzy poszyciem z OSB a ociepleniem między krokwiami ? Przy braku paroizolacji trzeba być pewnym, że ta wentylacja będzie sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yamakazi 27.02.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam. Wykonawcy zapewniali mnie ze jest dobrze zrobiona szczelina wentylacja. Na pewno jest te 3 cm przerwy i wata oddzielona rusztem ze sznurka dodam ze krokwie maj tylko 3,5 m długości szr.8 cm wy.15cm a miedzy krokwie jest dana ROCKWOOL ROCKROLL 12 cm a pomiędzy ruszt ROCKSLAB SONIC 50 MM ale czy w 100 % mogę być pewien to sam nie wiem. To jak jestem w 100% pewien sprawnego przepływu to nie muszę dawać a jak nie to lepiej dać ? Czy w sumie lepiej dać do pewności i mieć święty spokój bo to i tak już nie wielki koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yamakazi 27.02.2018 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Tylko z tym ze w kalenicy mam zrobione pomiędzy każdymi krokwiami wywietrzniki a nie szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.03.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Większość folii paroizolacyjnych to tak naprawdę "opóźniacze" przepływu pary wodnej. No chyba że kupisz folię o współczynniku Sd = 1500 mMusisz mieć świadomość, że z domku letniskowego raczej nie korzysta się codziennie i są one szczelnie "pozamykane". A folia od wewnątrz nie specjalnie dobrze wpływa na "klimat" takiego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts