Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pseudo "solarna"

cyberviper

Recommended Posts

Witam!

Chciałem wykonać instalacje zapewniającą mi dostęp do wody ciepłej w lecie.Na strychu zamontowałem grzejnik aluminiowy jako wymiennik ciepła i podłączyłem go do bojlera w sposób przedstawiony na schemacie. Żeby zwiększyć wydajność chciałem podłączyć go bezpośrednio do wejścia zimnej wody do bojlera i wyjścia wody ciepłej z bojlera do domu, dodatkowo zamontować pompkę której zadaniem byłoby co jakiś czas przepompować zimną wodę z bojlera do grzejnika na strychu a tym samym ciepłą już nagrzaną wodą zasilić bojler.

Taką instalację wykonałem tylko że mam problem po odkręceniu ciepłej wody w kranie płynie woda z grzejnika na strychu (ciepła - przy 23*C na zewnątrz w tej wodzie można się spokojnie wykąpać) i jest OK.

Niestety nie działa wymiana ciepłej wody przy użyciu pompki CO pomiędzy grzejnikiem a bojlerem. Gdy włącza się pompka nie przepompowuje wody chłodnej z bojlera do grzejnika i wody ogrzanej z grzejnika do bojlera.

Myślałem, że przy założeniu że ciśnienie wody w całej instancji jest stałe (wodociągowe) to pompka zamiast wody z wodociągu będzie pobierała wodę z bojlera i pompującą ją do grzejnika wymusi jej obieg w układzie grzejnik - bojler ale chyba coś źle zrobiłem bo to nie działa, pompka nie pompuje wody, ruch wody w tym układzie jest tylko po odkręceniu kranu z wodą.

Pomóżcie i podpowiecie w jaki sposób wymusić obieg wody grzejnik - bojler w tym układzie.

schemat_poglądowy.jpg

Nie dałem żadnego zaworu zwrotnego ! Wg. mnie powinno działać bez zaworu na podstawie różnicy ciśnień tyle że teraz tak myślę, że przy obiegu zamkniętym jak najbardziej tak by działało ale przy stałym ciśnieniu na wejściu z wodociągu może się mulić bo zanim pompka wytworzy ciśnienie to woda z wodociągu uzupełni braki w bojerze.

Teraz tak myślę że problem może leżeć faktycznie w kierunku przepływu wody !

Co do odpowiedzi CityMatic faktycznie zawór by się przydał tylko zastanawiam się czy nie zrobić tego w sposób jak na poniższym schemacie. Czyli dwa zawory które praktycznie ustalają jedyny możliwy kierunek przepływu

schemat 2.jpg

Edytowane przez cyberviper

Działa, u rodziców zrobiłem coś takiego tylko że ze starego bojlera całe lato woda do mycia i kąpania się miała wystarczającą temperaturę tyle że tam był zrobiony prysznic na zewnątrz i działo to na zasadzie przelewu wody ....

Tutaj tego lata sprawdziłem przy temp. na zewnątrz w okolicach 22*C na strychu jest około 35*C we w miarę słoneczny dzień więc wymiana wody wraz ze stratami powinno wymości około 28*C resztę ewentualnie może załatwić grzałka w bojlerze. a poza tym 28*C jak dla mnie jest OK - lubię chłodną wodę :) - ale to rzecz gustu....

Nie zależy mi na gorącej wodzie, wystarczy letnia .......

Oczywiście przy wyższej temperaturze wynik będzie lepszy........

To że zbiornik z wodą umieszczony na ciepłym strychu będzie po pewnym czasie letni to normalne...

Tyle że to nie jest to samo co grzejnik umieszczony na strychu i podłączony do zbiornika CWU gdzieś w chałupie...

Jaki układ sterujący jest podłączony do pompy obiegowej i przy jakiej temperaturze się załącza...?( Przy jakiej delcie...?)