cyberviper 25.02.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Witam! Chciałem wykonać instalacje zapewniającą mi dostęp do wody ciepłej w lecie.Na strychu zamontowałem grzejnik aluminiowy jako wymiennik ciepła i podłączyłem go do bojlera w sposób przedstawiony na schemacie. Żeby zwiększyć wydajność chciałem podłączyć go bezpośrednio do wejścia zimnej wody do bojlera i wyjścia wody ciepłej z bojlera do domu, dodatkowo zamontować pompkę której zadaniem byłoby co jakiś czas przepompować zimną wodę z bojlera do grzejnika na strychu a tym samym ciepłą już nagrzaną wodą zasilić bojler. Taką instalację wykonałem tylko że mam problem po odkręceniu ciepłej wody w kranie płynie woda z grzejnika na strychu (ciepła - przy 23*C na zewnątrz w tej wodzie można się spokojnie wykąpać) i jest OK. Niestety nie działa wymiana ciepłej wody przy użyciu pompki CO pomiędzy grzejnikiem a bojlerem. Gdy włącza się pompka nie przepompowuje wody chłodnej z bojlera do grzejnika i wody ogrzanej z grzejnika do bojlera. Myślałem, że przy założeniu że ciśnienie wody w całej instancji jest stałe (wodociągowe) to pompka zamiast wody z wodociągu będzie pobierała wodę z bojlera i pompującą ją do grzejnika wymusi jej obieg w układzie grzejnik - bojler ale chyba coś źle zrobiłem bo to nie działa, pompka nie pompuje wody, ruch wody w tym układzie jest tylko po odkręceniu kranu z wodą. Pomóżcie i podpowiecie w jaki sposób wymusić obieg wody grzejnik - bojler w tym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 wydaje się , że tak powinno zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.02.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Na dolocie do zbiornika montuje się zawór zwrotny i zawór bezpieczeństwa. Może w nieodpowiednim miejscu się podłączyłeś i zawór zwrotny blokuje obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberviper 25.02.2018 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Nie dałem żadnego zaworu zwrotnego ! Wg. mnie powinno działać bez zaworu na podstawie różnicy ciśnień tyle że teraz tak myślę, że przy obiegu zamkniętym jak najbardziej tak by działało ale przy stałym ciśnieniu na wejściu z wodociągu może się mulić bo zanim pompka wytworzy ciśnienie to woda z wodociągu uzupełni braki w bojerze. Teraz tak myślę że problem może leżeć faktycznie w kierunku przepływu wody ! Co do odpowiedzi CityMatic faktycznie zawór by się przydał tylko zastanawiam się czy nie zrobić tego w sposób jak na poniższym schemacie. Czyli dwa zawory które praktycznie ustalają jedyny możliwy kierunek przepływu Edytowane 25 Lutego 2018 przez cyberviper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 A co ogrzewa ten grzejnik...?Stojące ciepłe powietrze ze strychu...? To nie ma prawa działać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberviper 25.02.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Działa, u rodziców zrobiłem coś takiego tylko że ze starego bojlera całe lato woda do mycia i kąpania się miała wystarczającą temperaturę tyle że tam był zrobiony prysznic na zewnątrz i działo to na zasadzie przelewu wody .... Tutaj tego lata sprawdziłem przy temp. na zewnątrz w okolicach 22*C na strychu jest około 35*C we w miarę słoneczny dzień więc wymiana wody wraz ze stratami powinno wymości około 28*C resztę ewentualnie może załatwić grzałka w bojlerze. a poza tym 28*C jak dla mnie jest OK - lubię chłodną wodę - ale to rzecz gustu.... Nie zależy mi na gorącej wodzie, wystarczy letnia ....... Oczywiście przy wyższej temperaturze wynik będzie lepszy........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 To że zbiornik z wodą umieszczony na ciepłym strychu będzie po pewnym czasie letni to normalne...Tyle że to nie jest to samo co grzejnik umieszczony na strychu i podłączony do zbiornika CWU gdzieś w chałupie... Jaki układ sterujący jest podłączony do pompy obiegowej i przy jakiej temperaturze się załącza...?( Przy jakiej delcie...?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts