Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka w garażu - przy jakiej temperaturze kiedy włączyć?

lenar87

Recommended Posts

Witajcie,

w domu który kupiłem tego lata jest ogrzewanie podłogowe w garażu i pomieszczeniu gospodarczym. Wcześniej jakoś nawet się nad tym bardzo nie zastanawiałem, ale przyszły srogie mrozy, za oknem -10, w garażu 7-8 st. Jedna pętla która tam jest (długość 109m, rzadko ułożona), jest zamknięta rotametrem. Ale w nocy może być -20 i tak przez kilka dni. Temperatura może mocno spaść a wolałbym uniknąć zamarznięcia wody w podłogówce, bo może rozsadzić rury jak mniemam. Przy jakiej temperaturze mniej więcej włączyć tą pętlę, żeby miała przepływ i nie zamarzła?

Drugie pytanie - owe pomieszczenia, które stykają się ścianami z wiatrołapem i jedną łazienką oraz od góry z poddaszem (widać to na załączonym zdjęciu). Czy te ściany nie powinny być wyłożone normalnie styropianem? Niestety cała instalacja CO / CWU i wentylacji mechanicznej jest poprowadzona na właśnie tych ścianach i w sumie nie da się tam nic zrobić. Jaki to ma wpływ na energooszczędność? Wiatrołap to wiadomo dość chłodne pomieszczenie, ale łazienka na parterze która styka się całą ścianą jest raczej ciepłym pomieszczeniem... Jedyne co daje się we znaki to poddasze nad garażem - przechodzi się do niego przez łazienkę na górze i mimo że ściana akurat tutaj jest wyłożona styropianem, to od podłogi tak ciągnie (jest tam aktualnie jakieś 9-10 st.), że wychładza poddasze i w tej łazience na górze faktycznie czuć spadek temperatury. Tutaj jednak ból jest mniejszy bo sufit jest w miarę "czysty" od rur itp, więc można podziałać ze styro. Jednak pytanie jest o dół - czy normalnie w przypadku garaży w bryle domu wykłada się ściany graniczące z częścią mieszkalną jakimś styropianem?

20180225_170957.jpg

Jednak pytanie jest o dół - czy normalnie w przypadku garaży w bryle domu wykłada się ściany graniczące z częścią mieszkalną jakimś styropianem?
tak, wykłada się. z reguły 5cm styro wystarcza.

A co do podłogówki w garażu, to uruchom z jakimś małym przepływem ta pętle i nic nie zamarznie. Budujący ten dom jak i projektujący zakładał, ze w garażu będzie cieplej, pewnie z 15-18st.C, wtedy w tych pomieszczeniach o których piszesz byłoby cieplej, a tak przez ściany i sufit ciepłem z tych pomieszczeń ogrzewasz garaż.

W projekcie ogrzewania jest podane 12 st. nie widzę sensu ogrzewać to pomieszczenie - nie majsterkuję pasjami, a przy aktualnych zimach to tam i tak średnio taka temperatura jest trzymana.

Pytanie techniczne - tak jak pisałem - na tych ścianach mam wszystkie rozprowadzenia rur i kanały wentylacyjne... czy wykładanie częściowo ścian ma jakikolwiek sens? Kiedyś w mieszkaniu tak miałem (na szczycie na parterze) że po drugiej stronie była skrzynka gazowa i rury a dookoła położone ocieplenie. Kończyło się tym, że co roku w jednym miejscu na ścianie miałem grzyb przez miejscową zimną ścianę. Z drugiej strony jest łazienka więc tym bardziej idealne środowisko do rozwoju glona :)... stąd pytanie czy to w ogóle ma sens żeby pół ściany przykryć a pół zostawić.

....

Pytanie techniczne - tak jak pisałem - na tych ścianach mam wszystkie rozprowadzenia rur i kanały wentylacyjne... czy wykładanie częściowo ścian ma jakikolwiek sens? Kiedyś w mieszkaniu tak miałem (na szczycie na parterze) że po drugiej stronie była skrzynka gazowa i rury a dookoła położone ocieplenie. Kończyło się tym, że co roku w jednym miejscu na ścianie miałem grzyb przez miejscową zimną ścianę. Z drugiej strony jest łazienka więc tym bardziej idealne środowisko do rozwoju glona :)... stąd pytanie czy to w ogóle ma sens żeby pół ściany przykryć a pół zostawić.

chyba sam sobie odpowiedziałeś :)