agb 25.02.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Planuję na wiosnę, jak puszczą mrozy, wiercić studnię głębinową do podlewania automatycznego, plus krany na zewnątrz. Chciałbym uniknąć hydroforu w domu i kombinuje jak to zrobić dobrze. O ile w przypadku podlewania problemu nie ma bo dobieram odpowiednio zestaw sekcje - wydajność pompy, to zastanawiają mnie te krany jeszcze. Z tego co widzę możliwości mam takie: 1. Automatyczny sterownik, w którym mogę ustawić ciśnienie wł/wył. pompy. - w przypadku korzystania z kranów może dochodzić do częstego uruchamiania pompy co może być dla niej szkodliwe? 2. Mały hydrofor w kręgach studni - trzeba wodę spuszczać co zimę, ale ogranicza ilość załączeń pompy. 3. Mały hydrofor podwieszony pod sufitem w pom. gospodarczym - rozwiązanie ostateczne 4. Pompa z falownikiem - droga impreza 5. Inne - lepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.02.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Planuję na wiosnę, jak puszczą mrozy, wiercić studnię głębinową do podlewania automatycznego, plus krany na zewnątrz. Chciałbym uniknąć hydroforu w domu i kombinuje jak to zrobić dobrze. O ile w przypadku podlewania problemu nie ma bo dobieram odpowiednio zestaw sekcje - wydajność pompy, to zastanawiają mnie te krany jeszcze. Z tego co widzę możliwości mam takie: 1. Automatyczny sterownik, w którym mogę ustawić ciśnienie wł/wył. pompy. - w przypadku korzystania z kranów może dochodzić do częstego uruchamiania pompy co może być dla niej szkodliwe? 2. Mały hydrofor w kręgach studni - trzeba wodę spuszczać co zimę, ale ogranicza ilość załączeń pompy. 3. Mały hydrofor podwieszony pod sufitem w pom. gospodarczym - rozwiązanie ostateczne 4. Pompa z falownikiem - droga impreza 5. Inne - lepsze rozwiązanie? 1. Zapokmnij. Jakaś mała nieszczelność w ogrodxie któej nie będziesz świadomy i pompa Ci będzie robić on/off co parę sekund. Zdechnie nim się dowiesz. 2. Tak, pod warunkiem że woda gruntową masz wysoko. Jak to wszystko zasyfi się wodą to ciężko to potem ogarnąc. Hydrofor bez worka. BO jak Ci tani chiński worek strzeli i przyjdzie Ci go w tej obudowie z kręów wymienić...... 3. Pomysł najbardziej bezobslugowy nha przyszlość. Powiesisz i zapomnisz. 4. Ale wygodna i działa. Minus, jak elektronika strzeli, i bedzie nie naprawialna, to drogie do wymiany. W wersji 3, takich wydatków nie bedzie. 5. Nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.02.2018 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź. Generalnie jak będzie niezidentyfikowana nieszczelność to pompa w każdej z tych konfiguracji zdechnie prędzej czy później. Kwestia czasu. Ale rozumiem co masz na myśli. Jeżeli chodzi o problem wody, to mam raczej sucho. Obecnie 2 kręgi zakopane, z czego 12/3 pod ziemią i sucho niezależnie od pory roku. Niemniej jednak wyobrażam sobie rozwiązanie z hydroforem w studni jak nieco uciążliwe. Mało miejsca w niej to niewygoda przy obsłudze. Zostają opcje:3 - mały hydrofor będzie powodował dosyć częste wł/wył pompy przy podlewaniu. Duży zabierał miejsce, czego bym chciał uniknąć. Może przy podlewaniu sterować jakoś pracą pompy niezależnie od ciśnienia w hydroforze? 4 - tutaj widzę głównie pompy Grundfossa w przedziale 2-3 tys. Do tego o ile się nie mylę jakiś sterownik, który będzie sterował pompą w celu zapewnienia stałego ciśnienia? Firmowy widzę, że jakieś kolejne 2 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.02.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź. Generalnie jak będzie niezidentyfikowana nieszczelność to pompa w każdej z tych konfiguracji zdechnie prędzej czy później. Kwestia czasu. Ale rozumiem co masz na myśli. Jeżeli chodzi o problem wody, to mam raczej sucho. Obecnie 2 kręgi zakopane, z czego 12/3 pod ziemią i sucho niezależnie od pory roku. Niemniej jednak wyobrażam sobie rozwiązanie z hydroforem w studni jak nieco uciążliwe. Mało miejsca w niej to niewygoda przy obsłudze. Zostają opcje: 3 - mały hydrofor będzie powodował dosyć częste wł/wył pompy przy podlewaniu. Duży zabierał miejsce, czego bym chciał uniknąć. Może przy podlewaniu sterować jakoś pracą pompy niezależnie od ciśnienia w hydroforze? 4 - tutaj widzę głównie pompy Grundfossa w przedziale 2-3 tys. Do tego o ile się nie mylę jakiś sterownik, który będzie sterował pompą w celu zapewnienia stałego ciśnienia? Firmowy widzę, że jakieś kolejne 2 tys. Do grundofa potrzebujesz sam sterwonik elektroniczny, taki 5L zbiornik wyrównawczy i elektroniczny czujnik ciśnienia. Razem do kupy pewnie koło 2kPLN własnie wychodzi. Co do małago hydroforu to nie koniecznie. Standardowy wyłącznik ciśnieniowy stosowany na hydroforwach otwiera lub zamyka obwód elektryczny. Sterowniki do nawodnienia potrafi wysterować (poprzez przekaźnik) pompę na tej samej zasadzie (otwiera/zamyka obwód). Wystarczy do tego ogarnięty elektryk, zeby zasilenie na pompę szło z tego lub z tamtego. Nawodienie idzie wtedy bezpośrednio z pompy. Lub inaczej. Za pompą robisz trójnik - odnoga na nawodnienie i odnoga na kranik. Na odnodze na kranik montujesz zawór zwrotny. Za nim zbiorniczek z wyłącznikiem cisnieniowym. Nawadanianie będzie Ci dopompowywać zbiorniczek,. Jak nie bedzie chodzić nawodnienie, i odkręcisz kran, cisnienie w zbiorniku spadnie i wyłącznik cisnieniowy włączy pompę. Reasumujac, przy podlewaniu pompa chodzi non stop, Wlacza/wylacza cisnieniowym tylko przy poborze wody z kranu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.02.2018 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Do grundofa potrzebujesz sam sterwonik elektroniczny, taki 5L zbiornik wyrównawczy i elektroniczny czujnik ciśnienia. Razem do kupy pewnie koło 2kPLN własnie wychodzi. Czyli zestaw z pompą z falownikiem tego producenta prawie 5k. Przyszła mi do głowy jeszcze opcja #5 - nie kombinować. Pompa do podlewania, a krany na zewnątrz z wodociągu. Zapłacę za nią nie więcej 20-30zł/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.02.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Czyli zestaw z pompą z falownikiem tego producenta prawie 5k. Przyszła mi do głowy jeszcze opcja #5 - nie kombinować. Pompa do podlewania, a krany na zewnątrz z wodociągu. Zapłacę za nią nie więcej 20-30zł/rok. I to jest bardzo dobry pomysl. Mozesz dodatkowo zrobic kranik kolo studni. Ale uzywac go tylko na zasadzie odkrecasz, wlaczasz pompe leje sie az pompe wylaczysz. Dla jakicha wieksxych poborow wody jak napelnienie basenu dla dzieci czy cos w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.02.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Planuję na wiosnę, jak puszczą mrozy, wiercić studnię głębinową do podlewania automatycznego, plus krany na zewnątrz. 2. Mały hydrofor w kręgach studni - trzeba wodę spuszczać co zimę, ale ogranicza ilość załączeń pompy. Dziwne podejście a co z instalacji nie trzeba spuszczać? przecież cały układ nawadniania ulegnie uszkodzeniu jak pozostawisz w nim wodę więc i tak musisz wypuścić całą wodę z układu. Za 150 zł kupić dobry zbiornik hydroforowy np 50l, podwiesić go pod sufitem i będzie dobrze kupisz większy będzie b.dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.02.2018 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dziwne podejście a co z instalacji nie trzeba spuszczać? przecież cały układ nawadniania ulegnie uszkodzeniu jak pozostawisz w nim wodę więc i tak musisz wypuścić całą wodę z układu. Nawadnianie możesz umieścić w osobnych skrzynkach. Do tego taki zbiornik hydroforowy trzeba chyba nabijać powietrzem? Mało to wygodne w kręgach studni. Za 150 zł kupić dobry zbiornik hydroforowy np 50l, podwiesić go pod sufitem i będzie dobrze kupisz większy będzie b.dobrze.. Do tego trzeba zakopać do budynku jakieś 10m rury poniżej strefy zamarzania, wyłącznik ciśnieniowy, jakieś zawory i robi się kilkaset zł. Przy cenie wody z wodociągów zysk marny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.02.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Ok masz rację, nie mam rozeznania bo sam mam studnię i hydroforowe na zewnątrz budynku ale poniżej strefy. A zawsze przed zimą nabija całą instalacje nawadniania powietrzem aby nie uszkodzić elektrozaworów i zraszaczy. Jeśli autor ma wodociąg to pewnie że jest taniej, ja do podlewania 18 arów zużywam 4m3 wody na dobę i jeszcze kaskada więc muszę mieć takie rozwiązanie.Mnie faktycznie to dużo kosztowało, a jeśli taniej to rozumiem. Wodę że studni mam też do picia więc ceny hydroforowe nie brałem pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.02.2018 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 U mnie do nawadniania też będzie ze studni. Tylko przy zestawie pompa - podlewanie nie ma filozofii. Dobierasz pompę do sekcji i włączasz ją raz na początku i wyłączasz po podlewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.02.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 U mnie do nawadniania też będzie ze studni. Tylko przy zestawie pompa - podlewanie nie ma filozofii. Dobierasz pompę do sekcji i włączasz ją raz na początku i wyłączasz po podlewaniu. Ale jak dobrać w taki sposób pompę? skoro musisz ustawić ciśnienie na sekcji w zależności od zastosowanych zraszaczy?. a one nie wytrzymują więcej niż 2 Atm -= a jeśli wytrzymają to niedługo - wyrwie tłoki z zaczepów i pouszkadza uszczelniacze. o dyszach nie wspomnę. Pompa też dostanie po d....ie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Ja nie bardzo rozumiem na czym polega problem z hydroforem w studni. Nawet jeżeli będzie to w strefie przemarzania to i tak potrzebny jest zawór do spuszczania wody z instalacji nawadniającej i kranów i powinien on być poniżej strefy przemarzania. Można to tak podłączyć, że ten sam zawór będzie spuszczał wodę z hydroforu, a może być obsługiwany z powierzchni terenu przy pomocy kija z pętelką na końcu albo grabi, dziabki do chwastów czy czegokolwiek. Mam tak na działce rekreacyjnej i nie pamiętam kiedy wchodziłem do studni. Edytowane 27 Lutego 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.02.2018 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Ale jak dobrać w taki sposób pompę? skoro musisz ustawić ciśnienie na sekcji w zależności od zastosowanych zraszaczy?. a one nie wytrzymują więcej niż 2 Atm -= a jeśli wytrzymają to niedługo - wyrwie tłoki z zaczepów i pouszkadza uszczelniacze. o dyszach nie wspomnę. Pompa też dostanie po d....ie . Chodzi właśnie o to, aby tak zaprojektować system, aby sekcje wymagały podobnego ciśnienia i ilości wody/min. Nie sztuką jest zaprojektować "pałę" Wiadomym jest też, że trzeba zastosować jakieś zabezpieczenie przed zbyt wysokim ciśnieniem, np gdyby jakiś zawór się nie otworzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.02.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Chodzi właśnie o to, aby tak zaprojektować system, aby sekcje wymagały podobnego ciśnienia i ilości wody/min. Nie sztuką jest zaprojektować "pałę" Wiadomym jest też, że trzeba zastosować jakieś zabezpieczenie przed zbyt wysokim ciśnieniem, np gdyby jakiś zawór się nie otworzył. Przerost formy nad treścią....zaprojektować się da, wykonać wg projektu również, ale nie będzie działało, a jeśli tak to źle.. po pierwsze pompa - brak danych o wydajności. po drugie brak charakterystyki zraszaczy po trzecie opory hydrauliczne na instalacji Wzrost ciśnienia nastąpi nie tylko od stałych znanych wartości, ale od ilości wody w studni...wiadomo jak zacznie pompa pracować da inne ciśnienie niż wtedy gdy poziom wody spadnie, duży wpływ będzie miał filtr zanieczyszczeń za pompą, stopień zużycia pompy, zanieczyszczenia na filtrach poszczególnych zraszaczy zużycia zraszaczy czyli ich zmiennych parametrów i oczywiście wspomnianych awarii. Bez zbiornika i reduktora więcej kłopotu niż korzyści. Nie wspomniałem tu również o silnym tętnieniu takiego układu tzn silnym wzroście ciśnienia na urządzeniach w stanie bez poboru wody, lub z poborem i zanikiem np przez kran. No ale...wszystko można zaprojektować i wyregulować, dobrać odpowiednie nastawy i odbiorniki. Poczekam - mam nadzieję, że po wykonaniu instalacji podzielisz się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.02.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Coś mieszasz. Jakie tętenienie. Tutaj nie bedzie żadnego kranu. Sterownik nawodnienia otworzy elektrozawór i włącza pompę. Tyle. Ja miałem zrobione na oko. Zadeklarowałem że mam 3.5m3 wody na h z pompy przy 3atm. Przez chwile miałem wlasnie taki hydrofor 80L w studni. Pompa pracowała 3minuty pompujac hydrofor i podlewajac, potem wylaczałą się na 10sekund z wyraznym i szybkim spadkime cisnienia i zasięgiem zraszaczy. Dłuzej pompa pozyje jak ja włączysz na 30minut pracy ciągiem. Niczego nie trzeba regulowac. Samo sie wyreguluje. Grunt to nie dac 2x za mocnej pompy tylko ze 20% zapasu. Max, to jakiś zawór bezpieczeńśtwa albo wyłącznik ciśnieniowy ale użyty do awaryjnego rozłączenia przy zdecydowanie za wysokim ciśnieniem, Zawsze sie moze cewka spalić i elektrozawóe się nie otworzy. W takim przypadku szkoda pompy. Jak pompa zostanie poprawnie dobrana to w czasie pracy obnizy poziom w studni o pojedyczne metry. Gdyby to byla pompa ssąca to gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.02.2018 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Dokładnie jak pisze Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks62 30.03.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witam,Jak zachowamy właściwą kolejność pracy to unikniemy straty czasu na zbędne rozważania róznych opcji.Najpierw studnia ( warto wywiercić w srednicy min 125mm), bo łatwiej z doborem pompy, a także nie ma problemu z jej włożeniem i wyjęciem po jakimś czasie.Rury powinny być studzienne ( są specjalnie wykonane, wytrzymałe na działanie sił i ciśnień podziemnych warstw gleby .Proszę uważać bo mogą być nieodpowiednie, słyszałem że niektóre firmy potrafią włożyć rury rynnowe.Jak bedzie juz wywiercona studnia , powinna być przez studniarzy spompowana aby się ułożyła warstwa filtracyjna.Zwykle trwa to kilka godzin.Potem powinien Pan uzyskać od studniarza informacje o studni. Będą potrzebne do doboru właściwej pompy:1.Wydajność studni ( w litrach/min lub m3/godz)2.poziom dynamicznego lustra wody - poziom wody ustabilizowany po uzyskaniu deklarowanej wydajności studni3.Całkowita głębokość studni ( dla orientacji)4.Poziom instalacji pompy ( na jakiej głębokości posadowić pompę).Reszta nt. doboru właściwej pompy oraz możliwych rozwiązań w Pana instalacji do ustalenia po uzyskaniu w/w informacji.Bedą również potrzebne informacje nt odbioru wody , czyli zapotrzebowania Pana instalacji nawadniania ,ilości wody i ciśnienia oraz rodzaju zasilania pompy ( 230V czy 400V) Na koniec kilka informacji o sytuacji na Pan działce które pozwolą dobrać osprzęt, właściwe kable, rury , itpPozdrawiamMareks62Można również zadzwonić 609529440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.03.2018 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Skoro wróciliśmy do temat i został poruszony temat zasilania to mam pytanie: 230V czy 400V? Nawet jak studnia okazałaby się bardzo wydajna, to pompy z silnikiem większym niż 1.5kW nie kupię. Po co więc 400V? Z drugiej strony dokładnie ten sam model pompy z silnikiem 230V potrafi być 300zł droższy o tej silnikiem 400V. Kabel mogę doprowadzić dowolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts