Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ułożenie paneli jakim cudem?

manfred1

Recommended Posts

Panele Krono D 3491 Dąb Ceylon / GUSTO. Proszę mi wytłumaczyć jak firma remontowa położyła panele że powstają w środku takie szpary. Przecież te panele układa się na zakładki i nie ma wg możliwości rozjeżdżania się ich. Zauważyłem że nie składają się układy słoi na panelach czyżby brali panele z różnych paczek i tak układali?

IMG_20180225_163447.jpg

Musiałbyś trochę paneli poukładać to zrozumialbys że panele mogą się rozjechać, nie powinny, ale jak się szybko i niedokładnie robi to tak się dzieje (paprochy, słabe dociśnięcie, itp).

Co do układania z wzorem to na 100% żadna ekipa tak nie robi. Nie wiem czy to w ogóle jest możliwe. Z reszta, Twój wzór jest tak drobny że nikt na to nie zwróci uwagi.

BTW widziałeś gdzieś naturalna podłogę z drewna gdzie słoje by się tak układały?

Zgoda co do wzoru ale czy one nie sa na zakładki i ich "rozjazd przecież jest nie możliwy tak czy nie?

Są na zakładki, ale zakładki te są dość płytkie i nie są spasowane idealnie, w efekcie, jeśli panele układa się niestarannie, tzn. nie "dopycha" się każdego rzędu, to mogą się tak rozejść. Oczywiście jest to błąd w sztuce i zupełny brak fachowości wykonawcy, ale technicznie jest to jak najbardziej możliwe. Robota ewidentnie do poprawki - panele trzeba zdjąć i ułożyć ponownie.

No cóż dobrze że jest to ósmy panel od ściany a nie gdzieś na środku. Z tego co oglądam podłogę to wychodzi mi, że jest to na zakończeniu układania gdyż najbliższy panel przy ścianie nie jest pełnowymiarowy tylko jest docinany. Chyba nie ma to żadnego znaczenia przy rozkładaniu i składaniu paneli?

No cóż dobrze że jest to ósmy panel od ściany a nie gdzieś na środku. Z tego co oglądam podłogę to wychodzi mi, że jest to na zakończeniu układania gdyż najbliższy panel przy ścianie nie jest pełnowymiarowy tylko jest docinany. Chyba nie ma to żadnego znaczenia przy rozkładaniu i składaniu paneli?

znaczenie ma. Zamki będą w jeszcze gorszym stanie. Z możliwością przekładania to marketing. W wielu firmach traci się gwarancję a dają dożywotnio na... przetarcie w warstwie środkowej. Wszystko inne to uszkodzenia mechaniczne i odstąpienie od uznania reklamacji. Krono znam właśnie z takich efektów. Myślę, że powinieneś spróbować nogą dokopać panel do panela. Jest tylko problem, że one ponownie się będą otwierały podczas użytkowania i to coraz więcej. Jedyna rada klej D4 lub D3 w szczelinę wcisnąć delikatnie strużkę kleju i panel dokopać nogą ale z czuciem. Już ci się nie otworzy a przy okazji uszczelni przed wodą z mycia podłogi. Takich zdjęć z otwartymi na pół cm szparami ma z kilku miejsc. Ostatnio Berry Alloc... powinny wrócić panele na klejone ze sobą pióro wpust. Leżą po 15- 20 lat.

Wystarczy przeczytać nazwę producenta i wiadomo, że to szmelc.

Kupiliśmy panele Pacyfik z ww firmy, firma sprzedająca wniosła do budynku, opakowania w stanie idealnym a w środku: wyszczerbione frezy w środku paneli, krzywe deseczki, zalane tuszem, poobrywane rogi, brak wierzchniej warstwy aż do czarnego podkładu.

Reklamacji nie uwzględniono- bo my to podobno zrobiliśmy.

Panele były przeglądane przed ułożeniem, fachowca nawet jeszcze nie widziały!!