Cygnus 25.09.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Witam! Niebawem kupuję działkę, ale mam pewien problem otóż działka umiejscowiona jest jak na rysunku (http://budzisz.pl/dzialka.gif) czyli wszystkie media mam jakieś 22 m od swojej działki, stąd moje pytania:1.Będę mógł dociągnąć do siebie wszystkie media czy będę musiał czekać aż gmina puści je 'drogą dojazdową' (patrz rys.) ?2. Gdzie mam załatwiać pozwolenia na dociągnięcie mediów ?3. Ile szacunkowo może mnie to kosztować (gaz, prąd, kanaliza) ? Działka znajduje się w Redzie woj. pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 26.09.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 Kto jest właścicielem drogi dojazdowej i czy kończy się ona na Twojej działce czy też leci jeszcze hen, hen daleko ? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cygnus 27.09.2004 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Droga dojazdowa nie kończy się na mojeje działce, idze jeszcze jakieś 2 działki prosto, 4 działki w prawo i wraca do ulicy głównej okrążając poprostu obszar ok. 16 działek. Dojazdówka jest własnością gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 27.09.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 No to musi powstać sieć uliczna, tj. wodociąg, kanał, gazociąg, prąd ( kabel ? ). Od tej sieci możesz wykonać przyłącza do Twojej posesji.Woda i kanalizacja to zadania gminne, prąd ZE, gaz - jak się nie opłaca gazowni, to robisz sam.ad. 1 Oczywiście nie musisz czekać na gminę, ale wtedy na własny koszt( chyba że sąsiad po drugiej stronie się dołoży ) musisz wybudować ok. 30 mb. sieci wod.-kan. ( gaz - jw ). Projekty pozwolenie na budowę, te sprawy.Dla przyspieszenia sprawy możesz z sąsiadami z ulicy zawiązać komiteti z tej pozycji negocjować z wójtem ( musi wstawić do budżetu na przyszły rok ) wykonanie sieci.ad. 2 Po uzyskaniu zgody i danych technicznych do projektowania od lokalnych operatorów i wykonaniu kompletnego projektu ( z warunkami ) w starostwie uzyskujesz pozwolenie na budowę sieci ( na przyłącza wystarczy zgłoszenie ).ad. 3 najlepiej zapytać okolicznych wykonawców. PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cygnus 27.09.2004 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 W morde, na wszystkie te formalności, jak znam życie, będę potrzebował w cholerę czasu. A co jest konieczne żeby rozpocząć budowę? tzn. czy muszę czekać aż dociągną do mnie te wszyskie media czy budowę domu mogę rozpocząć wcześniej ? Acha, jeszcze jedno, sąsiedzi ze swoich działek mają dostęp do ulic w których są już media, reszta działek nie jest jeszcze kupiona, także ja będę pierwszy który rozpocznie batalię ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 27.09.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Jak masz pozwolenie na budowę domu to startuj ( ale chyba już na wiosnę - chyba że dom nieduży i w 4 tygodnie postawią Ci stan surowy otwarty ), wodę i prąd pożyć od sąsiada, a przez zimę przygotuj się do tematu "media".PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cygnus 27.09.2004 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Dzięki wielkie za odpowiedzi, budowę planuję na wiosnę ale walkę z tematem 'media' rozpocznę już teraz ). Tak swoją drogą czytałem gdzieś, że gazownia zwraca koszty poniesione na przyłączenie gazu, jeżeli odległości nie są zbyt duże, prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 27.09.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 ....gazownia.... i obym się mylił pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cygnus 27.09.2004 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Hmm, cos w tym temacie znalazlem na http://tinyurl.com/4esp5 ,i tak pójdę do nich osobiści i zapytam, przynajmniej będę miał jasność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 28.09.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Witam,CYGANUS - zapraszam do Klubu Budujacych "Trojmiasto i Okolice"PS. Mieszkam w Redzie, buduje w PolchowiePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts