Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączanie mediów - ile? gdzie?

Cygnus

Recommended Posts

Witam!

Niebawem kupuję działkę, ale mam pewien problem otóż działka umiejscowiona jest jak na rysunku (http://budzisz.pl/dzialka.gif)

czyli wszystkie media mam jakieś 22 m od swojej działki, stąd moje pytania:

1.Będę mógł dociągnąć do siebie wszystkie media czy będę musiał czekać aż gmina puści je 'drogą dojazdową' (patrz rys.) ?

2. Gdzie mam załatwiać pozwolenia na dociągnięcie mediów ?

3. Ile szacunkowo może mnie to kosztować (gaz, prąd, kanaliza) ?

Działka znajduje się w Redzie woj. pomorskie

No to musi powstać sieć uliczna, tj. wodociąg, kanał, gazociąg, prąd ( kabel ? ). Od tej sieci możesz wykonać przyłącza do Twojej posesji.

Woda i kanalizacja to zadania gminne, prąd ZE, gaz - jak się nie opłaca gazowni, to robisz sam.

ad. 1 Oczywiście nie musisz czekać na gminę, ale wtedy na własny koszt

( chyba że sąsiad po drugiej stronie się dołoży ) musisz wybudować ok. 30 mb. sieci wod.-kan. ( gaz - jw ). Projekty pozwolenie na budowę, te sprawy.Dla przyspieszenia sprawy możesz z sąsiadami z ulicy zawiązać komiteti z tej pozycji negocjować z wójtem ( musi wstawić do budżetu na przyszły rok ) wykonanie sieci.

ad. 2 Po uzyskaniu zgody i danych technicznych do projektowania od lokalnych operatorów i wykonaniu kompletnego projektu ( z warunkami ) w starostwie uzyskujesz pozwolenie na budowę sieci ( na przyłącza wystarczy zgłoszenie ).

ad. 3 najlepiej zapytać okolicznych wykonawców.

Pozdro

J

W morde, na wszystkie te formalności, jak znam życie, będę potrzebował w cholerę czasu. A co jest konieczne żeby rozpocząć budowę? tzn. czy muszę czekać aż dociągną do mnie te wszyskie media czy budowę domu mogę rozpocząć wcześniej ?

Acha, jeszcze jedno, sąsiedzi ze swoich działek mają dostęp do ulic w których są już media, reszta działek nie jest jeszcze kupiona, także ja będę pierwszy który rozpocznie batalię :))

Dzięki wielkie za odpowiedzi, budowę planuję na wiosnę ale walkę z tematem 'media' rozpocznę już teraz :)). Tak swoją drogą czytałem gdzieś, że gazownia zwraca koszty poniesione na przyłączenie gazu, jeżeli odległości nie są zbyt duże, prawda to ?