grzegorzjaremczak 25.02.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Mam dom z około 1920 roku. Chciałbym na poddaszu zrobić pokoje. Mam tam strop KLEINA tzw ŁUKOWY Czy ktoś orientuje się ile mogę na taki strop wylać betonu. Ile kg na m2 taki strop może przyjąć?? znalazłem stary projekt od nieżyjącego już byłego właściciela I nie będę się rozpisywał omawiając całej powierzchni bo połowie stropu są ściany nośne wiec w tych miejscach moze isc wylewka nawet 20cm !! Chciałbym spytać o fragment tego stropu gdzie nie jest podparty żadną ścianą nośną. Ten fragment to (patrząc na strop z lotu ptaka! ) szerokość {zachód-wschód} to 5 metrów na 7 metrów {północ-południe}. 1. Przez prawie {prawie bo jedne belki NP-120 maja 3,06 m a drugie 3,9m.} środek stropu (od zachódu na wschód) leci belka stalowa (zapewne szyna) określona w rzucie/projekcie jako NP-220 ma 5 metrów długości i opiera się na ścianach nośnych grubości 41cm. Jest to podciąg pod ten strop 2. od ,,północ-południe na tym rzucie/projekcie lecą szyny metalowe określone jako NP-120. Z jednej strony opierają się na ścianach nośnych a drugą stroną opierają się na szynie NP-220 która opisana jest powyżej. Długość tych szyn to około 3,06 metra a drugie to 3,9metra. Rozstaw miedzy szynami patrząc od zachód-wschód to 1 metr. Miedzy szynami w formie łuku są cegły (strop kleina tzw łukowy) Czy jest ktoś mądry co by mógł obliczyć ile taki strop może wytrzymać wylewki na m2 Cały ten fragment ma 35m2. Zapewne jakbym pod szyne NP-220 o długości 5 metrów wymurował ścianę nośną na długości 2,5 metra na fundamencie to wytrzymyałoby i 30 cm wylewki no ale NIESTETY kobieta by mnie zatłukła Dół byłby nie funkcjonalny i podzieliłby i tak mały salonik Szkoda ze nie mogę tu wkleić zdjęcia ale jeśli ktoś naprawdę ma pojęcie chętnie wyślę zdjęcie na jego emaila i postawie przysłowiowe piwko Przeczytałem ,,pół" internetu i zgłupiałem bo nigdzie nie znalazłem logiki. Teorie od ,,najlepiej zburzyć i wybudować nowy strop" po wypowiedzi ,,to stropy które wytrzymają i 3 grubości dzisiejszych wylewek bo kiedyś nie można było tak dokładnie obliczyć wytrzymałości jak dziś i robiono z ostrym zapasem". Ktoś pomoże ?? Serdecznie pozdrawiam ps. jednak zdjecie mozna dodać a więc dodaje:-) [ATTACH=CONFIG]408145[/ATTACH] Edytowane 25 Lutego 2018 przez grzegorzjaremczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.02.2018 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nie mam siły na analizę tego opisu, co zrobić zatrudnić konstruktora który zrobi INWENTARYZACJĘ i policzy co masz i co możesz. Kiedyś robiłem takie rzeczy, ale tu w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzjaremczak 26.02.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 ok, dziekuje za odpowiedź. Może jednak ktoś ma doświadczenie i potrafi policzyć wytrzymałość tego odcinka stropu;-)??Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.02.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 strop ma 100 lat, nikt przez internet poprawnie tego nie policzy, trzeba posprawdzać belki, cegły, zaprawę i wtedy policzyć. Jak coś to strop od góry wypełniasz lekkim materiałem (keramzyt) i na to szlichta, nie lejesz 20 cm betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.02.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 ok, dziekuje za odpowiedź. Może jednak ktoś ma doświadczenie i potrafi policzyć wytrzymałość tego odcinka stropu;-)?? Pozdrawiam wszystkich Przecież jajmar napisał Ci, że takie rzeczy liczył, to ma doświadczenie.Wiem ze chcialbys otrzymać gotowca na forum ale nie tedy droga ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts