Nexi 25.09.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 zwracam się z prośbą o udzielenie informacji w przedstawionych poniżej pytaniach:1.Czy w przypadku remontu dachu tj. wymiana pokrycia na nowe, oraz elementów konstrukcji dachowej muszę starać się o pozwolenie na taki remont lub sporządzanie jakiejś dokumjentacji, zaznaczam że remont taki nie zmieni krztałtu dachu chodzi jedynie o wymianę poszczególnych elementów na nowe w związku z bardzo złym stanem obecnych, jedyna zmiana jaką musiałbym wykonac. polegałaby na zastąpieniu obecnej płatwy drewnianej betonową z zachowaniem tych samych parametrów i wymiarów.2. Czy chcąc zaadoptować strych na pomieszczenia mieszkalne potrzebne jest jakieś zezwolenie, zbudowa wykonana byłaby z płyt gipsowych bez zmiany otworów okiennych.W obu przypadkach chodzi o dom jednorodzinny, znajdujący się na terenie wiejskim na własnościowej działce.Za udzielone odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.09.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 1. w przypadku zmiany konstrukcji (zamiana el. konstr.) niestety powinienes zrobic projekt i dostac pozwolenie na budowe, w przypadku samego remontu tylko zloszenie2. Zgodnie z prawem adaptacja wymaga normalnego pozwolenia na budowę z projektem architektoniczno - budowlanym. Wielu ludzi jednak robi to "na lewo" bo nie widac na zewnatrz. Polecam poczytac Prawo budowlane, tam znajdziesz dokladne informacjehttp://slaska.iarp.pl/prawo_budowlane.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.09.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 wykonywałem taki remont polaci dachowej u siebie - wymiana dachówek na nowe, wymiana łat , dodanie kontrlat i folii dachowej, wstawienie okien dachowych i wylazu kominowego, remont komina (wyburzenie do połaci dachu i postawienie od nowa)w budynku wpisanym do rejestru zabytków...------oprócz zezwolenia od konserwatora zabytków, do wydziały Architektury musialem dostarczyć zgloszenie remontu wraz z: mapką sytuacyjną (nie na cele budowlane), opis techniczny prac remontowych wraz z dokumentacją rysunkową...po zakończeniu remontu wysłałem faksem do Inspektoratu Budowlanego zgloszenie o zakonczeniu remontu i tyle...----opis techniczny robilem sam, podobnie jak rysunkinie czepiali się---------z tego co wiem - podobnie jak mówił mój przedmówca - jeśli wymianie podlegają elementy konstrukcyjne dachu (elementy więźby dachowej) to należy starac sie o pozwolenie na budowę..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts