Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory, fotowoltaika i pompy ciepła

majcher87

Recommended Posts

Witajcie.

Mam nadzieję, że w dobrym dziale zamieszczam post.

Moje pytanie jest zapewne dość obszerne ale myślę, że nie ja jeden potrzebuję wiedzy zebranej w jednym miejscu.

Mianowicie obecnie mam dom drewniany o powierzchni ok 120m2.

Ogrzewam od jakiegoś czasu kotłem na gaz vaillat ecotec z zasobnikiem na wodę.

W dniu dzisiejszym rozpoczęły się w moim mieście konsultacje odnośnie ekologicznych źródeł energii, gdzie można otrzymać 85% zwrotu za inwestycję

Pytanie co i czy, w moim przypadku warto zamontować i jak to działa w czym pomoże?

Chodzi o kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne oraz pompy ciepła,

Będę wdzięczny za rady najlepiej od osób które już montowały któreś rozwiązania.

dziękuję

Paweł

• 9 months później...
Witajcie.

W dniu dzisiejszym rozpoczęły się w moim mieście konsultacje odnośnie ekologicznych źródeł energii, gdzie można otrzymać 85% zwrotu za inwestycję

Pytanie co i czy, w moim przypadku warto zamontować i jak to działa w czym pomoże?

Chodzi o kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne oraz pompy ciepła,

Będę wdzięczny za rady najlepiej od osób które już montowały któreś rozwiązania.

dziękuję

Paweł

Solary zlikwidowałem w ubiegłym roku. Zarobiły jakiś czas temu na siebie. Teraz to raczej przeżytek.

Fotowoltaika da prąd do ogrzania wody i nie tylko.

Pompa ciepła wychodzi taniej od gazu nawet przy temperaturach do -5 st. C., a może jeszcze niższych (taryfa G12 i pochodne, nie mówiąc o prądze z PV).

Solary zlikwidowałem w ubiegłym roku. Zarobiły jakiś czas temu na siebie. Teraz to raczej przeżytek.

Fotowoltaika da prąd do ogrzania wody i nie tylko.

Fotowoltaika jest rzeczywiście bardziej uniwersalna niż kolektory słoneczne. Za to pompa ciepła chociażby tylko do cwu bardziej uniwersalna niż kolektory słoneczne, jednak patrząc na statystyki sprzedaży nie można powiedzieć, że to przeżytek - w Polsce po kilka latach stagnacji ten sektor rynku wraca do działania.

Ale ostateczny wybór zależy od budynku, sposobu użytkowania, możliwości montażowych. Jedno jest pewne - dotacja na poziomie 85% kusi i moim zdaniem takiej okazji się nie będzie żałować:)

• 1 year później...
fotowoltaika + pompa ciepła będą najlepszym rozwiązaniem

Nie tylko będą, ale już są! Coraz więcej Polaków decyzuje się na takie rozwiązanie. Mało tego - wszystko wskazuje na to, że w ciągu tych najbliższych kilku lat pompy ciepła staną się tak popularne jak dzisiaj kotły. Kto wie, czy to nie będzie wkrótce technologia tzw. tradycyjna i pojawi się na rynku zupełnie nowe rozwiązanie?

Mało tego - wszystko wskazuje na to, że w ciągu tych najbliższych kilku lat pompy ciepła staną się tak popularne jak dzisiaj kotły. Kto wie, czy to nie będzie wkrótce technologia tzw. tradycyjna i pojawi się na rynku zupełnie nowe rozwiązanie?

Mozna cos wiecej na temat tego zupełnie nowego rozwiazania? Nie musza byc szczegoły, ale chociaz tak ogolnie.

Mozna cos wiecej na temat tego zupełnie nowego rozwiazania? Nie musza byc szczegoły, ale chociaz tak ogolnie.

Może to jeszcze bardzo odległa wizja, ale chociażby na zachodzie popularyzują się ogniwa paliwowe małych mocy, które nie dość że produkują ciepło, to produkują także prąd i w sposób nieco bardziej elastyczny pokrywają bieżące zapotrzebowanie na energię elektryczną. Kto wie!

Może to jeszcze bardzo odległa wizja, ale chociażby na zachodzie popularyzują się ogniwa paliwowe małych mocy, które nie dość że produkują ciepło, to produkują także prąd i w sposób nieco bardziej elastyczny pokrywają bieżące zapotrzebowanie na energię elektryczną. Kto wie!

Czyli wodór, ale czy to ma sens? Moze w jakichs szczegolnych przypadkach tak,