1Tech 26.02.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam forumowiczów,zakupiłem kominek Kratki Lucy 14 z dolotem powietrza z zewnątrz, z systemem czystej szyby.Podczas rozpalania dym kłębi się wewnątrz komory, jest go tyle że nie widać polan w środku, dopiero po kilku minutach zostaje odprowadzony do komina (wydaje mi się że dzieje się to dopiero po jego nagrzaniu). Później wygląda to trochę lepiej, ale po jednym paleniu szyba jest tak brudna że nie widać co jest w środku.Czy jest mi ktoś w stanie podpowiedzieć jaka jest tego przyczyna?Średnica wylotu kominka 200mmŚrednica komina 200 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 26.02.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Drewno na pewno suche? Jak rozpalasz, od góry, czy od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Tech 26.02.2018 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Drewno kupione w markecie budowlanym ponieważ w okolicznych składach nie mają już suchego sezonowanego ale szukam dalej. Rozpalam od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 rozpal od góry i na pierwsze 10 minut zostaw drzwi lekko uchylone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 26.02.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Kup paczkę brykietu RUF i zrób jak coulignon napisał, drewno w markecie to raczej suche nie będzie. Jak będzie dymiło dalej, to napisz. Na czas rozpalania uchyl okno w pomieszczeniu gdzie jest kominek. Edytowane 26 Lutego 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 26.02.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 1 Palenie od góry pomorze, zwłaszcza gdy komin jest wyziębiony2. Sprawdzić dolot powietrza z zewnątrz, czy jest drożny (dosyć często są zatkane w nowych budynkach)3. Przy rozpaleniu nie zamykać od razu drzwiczek lecz stopniowo wraz z rozpalaniem4 Sprawdzić wilgotność drewna 5 Lusterkiem sprawdzić drożność przewodu dymnego (przez drzwiczki wyczystkowe)6. Sprawdzić czy w ogóle są drzwiczki do wyczystki a przez co przewód jest szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.02.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 1 Palenie od góry pomorze, zwłaszcza gdy komin jest wyziębiony.:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 1 Palenie od góry pomorze, zwłaszcza gdy komin jest wyziębiony.:lol2: możesz rozwinąć co cię tak ubawiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.02.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 ...gdy komin jest wyziębiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.02.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 możesz rozwinąć co cię tak ubawiło?Zwykle to własna głupota.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 ...gdy komin jest wyziębiony. czyli po prostu zjawiska fizyczne cię bawią? ok - rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 26.02.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jemu to nic juz nie pomorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.02.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Bawi mnie ten wszędzie powtarzany mit,że jak zimny komin to nie ciągnie i kopci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Bawi mnie ten wszędzie powtarzany mit,że jak zimny komin to nie ciągnie i kopci. tak poważnie czy jednak ominąłeś parę lekcji fizyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.02.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 U mnie w kominie ciągnie nawet jak się nie pali.Jak dobrze zrobiona komora spalania i dopalania to nie kopci nawet jak zimny komin.Panie z Fizyki to 5 miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 26.02.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Panie z Fizyki to 5 miałem. A z zachowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.02.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dobry lub poprawny ale to przez to,że na zajęciach dodatkowych mnie nie było i gadu gadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 26.02.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Zamiast pisać co Panu przyniesie "palec na klawiaturę" proszę trochę prześledzić inne strony w poszukiwaniu informacji . A z tą 5 to żle świadczy o szkole i nauczycielach. na mierny początek https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_kominowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 U mnie w kominie ciągnie nawet jak się nie pali. Jak dobrze zrobiona komora spalania i dopalania to nie kopci nawet jak zimny komin. Panie z Fizyki to 5 miałem. "jak się nie pali" to nie znaczy ze komin jest zimny. Zimny komin oznacza że nie różnicy temperatur pomiędzy temp powietrza w środku komina a na zewnątrz. . Ciepły komin oznacza że różnica temperatur wywołująca zmianę gęstości gazów jest na tyle duża aby powstał ciąg kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Tech 26.02.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Rozpaliłem od góry używając brykietu, otworzyłem drzwiczki na pierwsze 10 min i faktycznie wiele to zmieniło, poczekam do pełnego wypalenia się brykietu i zobaczę stan szyby.Odpowiadając wcześniejsze pytania:Dolot powietrza jest drożny, otwierając go podwiewa popiół,Komin też jest drożny, sprawdzałem dzisiaj z góry przy okazji ustawiania satelity na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts