armace666 26.02.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam! Potrzebuję porady! Im więcej informacji przeglądam, im więcej czytam tym mniej wiem.Poszukuję dobrego rozwiązania do domu 98m2. Kocioł ma być na paliwo stałe z podajnikiem (groszek albo pellet). Dom jest nowy, ocieplony 10cm styropianem. Grzany będzie tylko parter, który od góry jest ocieplony 20cm wełną. Podłogówka w wiatrołapie (ok 6m2), reszta grzejniki. Do tej pory myślałem o piecach na groszek do 10kW firmy Defro albo Klimosz (nie znalazłem takich małych pieców dużo), ale po rozmowach ze znajomymi zastanawiam się nad pelletem. Piec miałem nadzieję kupić w cenie do 8-9 tysięcy złotych. I pytanie za milion złotych. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 26.02.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Masz temat niżej o kocioł pelletowy do domu 105m2. Przy tym metrażu pomyśl nad piecem który dawał by ci komfort automatycznego czyszczenia a poczujesz komfort jak przy gazie. Przy takim metrażu będziesz mało spalal więc ogranicz wizyty w kotlowni do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 27.02.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Ja kupił bym kocioł SAS Bio Smart 10 kW ze sterownikiem MultiFun z czujnikiem żaru. Jest to w pełni automatyczny kocioł dobrej Polskiej marki. Pelet znów jest o wiele czystrzy od węgla, przy tej mocy kotła i wielkości docieplonego domu, różnica w kosztach exploatacji między kotłem na węgiel a pelet będzie mało odczuwalna dla kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie wprowadzaj ludzi w błąd, to nie jest piec w pełni automatyczny. A jak kupi pellet w "normalnej" cenie to żadnej różnicy nie poczuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.02.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Domek jest słabo ocieplony jednak mały. Na twoim miejscu szukałbym coś najmniejszego i tak każdy będzie za duży.Tu policzysz przybliżone zapotrzebowanie na ciepło. http://cieplowlasciwie.pl/start. Na twoim miejscu rozważyłbym coś innego niż paliwo stałe np: bufor i grzałkę + klimatyzacje. Osobiście mam ogniwo 10kW. Sterownik pokazuje że za trzy ostanie najmroźniejsze dni jechał z mocą 2,8 kW i spalał 15,3kg grochu dziennie. Z kotła jestem zadowolony za chwilę będzie miał 2,5 sezonu za sobą bez awarii(zdarzały się zawleczki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 27.02.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie wprowadzaj ludzi w błąd, to nie jest piec w pełni automatyczny. producent sprzedaje te kotły z dwoma rodzajami sterowników, standardowo z półautomatycznym systemem "zPID" lub "MultiFun" z czujnikiem żaru i twierdzi że to automat, no ale może czegoś nie doczytałem. A jak kupi pellet w "normalnej" cenie to żadnej różnicy nie poczuje. Który i gdzie według Ciebie jest w "normalnej" cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 producent sprzedaje te kotły z dwoma rodzajami sterowników, standardowo z półautomatycznym systemem "zPID" lub "MultiFun" z czujnikiem żaru i twierdzi że to automat, no ale może czegoś nie doczytałem. Który i gdzie według Ciebie jest w "normalnej" cenie? Piec automatyczny to taki, który przynajmniej sam czyści sobie palnik jak i wymiennik, a niestety w wymienniku poziomym co 2-3 tygodnie musisz pogrzebać. A pellet o normalnej cenie mowimy 550-700zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 27.02.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Piec automatyczny to taki, który przynajmniej sam czyści sobie palnik jak i wymiennik, a niestety w wymienniku poziomym co 2-3 tygodnie musisz pogrzebać. zajrzałem do folderu reklamowego i pisze tak: "system ruchomych ruszt oczyszczających palenisko bez konieczności wygaszania kotła", nie piszą jednak czy robi to automatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Tak jak pisałem, palenisko czyści chyba każdy ale wymiennika już nie. Zobacz sobie jak wygląda wymiennik ciepla poziomy i.pionowy wtedy pomyśl jak to czyścić i który łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.02.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Taki żarcik offtopic. Panie kup taki by mielone opony spalał.:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 27.02.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Tak jak pisałem, palenisko czyści chyba każdy ale wymiennika już nie. Zobacz sobie jak wygląda wymiennik ciepla poziomy i.pionowy wtedy pomyśl jak to czyścić i który łatwiej. Ach, Ty piszesz o palniku i wymienniku kotła a ja tylko o palniku peletowym, tak to możemy bez końca. Raz w życiu widziałem gdzieś całkowicie automatyczny kocioł CO, który nawet popiół pakował do worka, jednak minimalna moc tego kotła to było chyba 16kW wzwyż, ale co to był za producent, chmm... nie pamiętam. Myślę że za dużo oczekujesz od kotła na paliwa stałe, wiem, dobrze gdyby jeszcze parzył kawę i robił loda, ale coś za coś, albo niższe koszty ogrzewania domu i trochę roboty, albo płać i płacz Edytowane 27 Lutego 2018 przez onlinemaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 27.02.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Taki żarcik offtopic. Panie kup taki by mielone opony spalał.:lol2: mam sąsiada, który już tego próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Ach, Ty piszesz o palniku i wymienniku kotła a ja tylko o palniku peletowym, tak to możemy bez końca. Raz w życiu widziałem gdzieś całkowicie automatyczny kocioł CO, który nawet popiół pakował do worka, jednak minimalna moc tego kotła to było chyba 16kW wzwyż, ale co to był za producent, chmm... nie pamiętam. Myślę że za dużo oczekujesz od kotła na paliwa stałe, wiem, dobrze gdyby jeszcze parzył kawę i robił loda, ale coś za coś, albo niższe koszty ogrzewania domu i trochę roboty, albo płać i płacz Co ty gadasz człowieku. Ile myślisz kosztuje taki piec? Do 12 tyś zł znajdziesz kilka sztuk od 10KW. A Lagunę P można wyrwać za 9500zł z układem pompowym. Loda nie robi, ale sam się czyści i jeszcze popiół ugniata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.02.2018 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 I co z tych prób sąsiada wynikło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 28.02.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Co ty gadasz człowieku. Ile myślisz kosztuje taki piec? Do 12 tyś zł znajdziesz kilka sztuk od 10KW. A Lagunę P można wyrwać za 9500zł z układem pompowym. Loda nie robi, ale sam się czyści i jeszcze popiół ugniata. SAS Smart węglowy, cena katalogowa producenta: 8600 brutto SAS Bio Smart peletowy, cena katalogowa producenta: 10250 brutto U sprzedawców z reguły wyszarpiesz co najmniej kilka stów taniej a w dużym mieście gdzie konkurencja większa to pewnie i z tysiaka na cenie uwalisz, tak że do 12 tys jeszcze sporo. Jedynie co, to że sam się nie wyczyści Poczytam z ciekawości o tej Lagunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 28.02.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 I co z tych prób sąsiada wynikło? A to, że drobinki gumy osiadały np. na samochodzie. Grzecznie zwróciliśmy mu uwagę, że to ostatni kawałek gumy, który wrzucił do pieca, w innym przypadku naspraszamy mu gości, mundurowych. Odziwo mimo że taki debil, to potrafił zakumać i przestał tym palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 28.02.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Palnik samoczyszczący to każdy peleciak posiada.Popatrz natomiast pod kątem obsługi takiego pieca i już Ci się rozjaśny.Ogólnie chodzi o to że jak już płacisz więcej za taki piec pelletowy to masz jak najmniej przy nim robić.Piec na ekogroch jak jesienią rozpalisz to dopiero wiosną gasisz peleciak rozpala się natomiast kiedy jest zapotrzebowanie na ciepło w budynku i właśnie dzięki temu systemowi nadrabia spalanie na takim mniej więcej poziomie co węgiel mimo mniejszej kaloryczności od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 28.02.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Palnik samoczyszczący to każdy peleciak posiada.Popatrz natomiast pod kątem obsługi takiego pieca i już Ci się rozjaśny.Ogólnie chodzi o to że jak już płacisz więcej za taki piec pelletowy to masz jak najmniej przy nim robić.Piec na ekogroch jak jesienią rozpalisz to dopiero wiosną gasisz peleciak rozpala się natomiast kiedy jest zapotrzebowanie na ciepło w budynku i właśnie dzięki temu systemowi nadrabia spalanie na takim mniej więcej poziomie co węgiel mimo mniejszej kaloryczności od niego. U mnie taki system wygaszania sie pieca i rozruchu po np. kilku godzinach nie zdał by chyba egzaminu, mam starą instalację na grubych rurach a dom 280m użytkowej ogrzewanej, 21 grzejników. Zagrzewanie samej instalacji, która jest wręcz buforem, trwa jakieś 2 godz na pełnej mocy kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.02.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) SAS Smart węglowy, cena katalogowa producenta: 8600 brutto SAS Bio Smart peletowy, cena katalogowa producenta: 10250 brutto U sprzedawców z reguły wyszarpiesz co najmniej kilka stów taniej a w dużym mieście gdzie konkurencja większa to pewnie i z tysiaka na cenie uwalisz, tak że do 12 tys jeszcze sporo. Jedynie co, to że sam się nie wyczyści Poczytam z ciekawości o tej Lagunie Nie, 12k za kocioł przy którym nic nie robisz przez rok to nie jest drogo, po prostu nie jesteś w temacie. Powiem Ci jeszcze więcej, ekogroch Defro Sigma z funkcją czyszczenia to kwota ok 10 000zł, a Defro Alpha, polski kocioł pelletowy który również automatycznie czyści wymiennik to koszt ok. 16500zł Edit: ja mam u siebie też grube rurki i 12 kaloryferow i nie mam problemu ze złapaniem temperatury na instalacji a u Ciebie wygląda to po prostu na jakiś problem. Edytowane 28 Lutego 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.02.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A to, że drobinki gumy osiadały np. na samochodzie. Grzecznie zwróciliśmy mu uwagę, że to ostatni kawałek gumy, który wrzucił do pieca, w innym przypadku naspraszamy mu gości, mundurowych. Odziwo mimo że taki debil, to potrafił zakumać i przestał tym palić. To co mielał gume potem ją wrzucał do pieca właczął dmuchawe na silnik trujfazowy i patrzył się czy zmielona guma leci do sąsiadów czy nie. Mocną dmuchawe miał albo na drobno mielał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts