Gość Arturo72 01.03.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) A ten prąd do napędu twojej PC to przypadkiem nie z węgla ? Może Ciebie podepniemy po komin lokalnej EC. A to urządzenie do utylizacji drewna (kominek) z twojego salonu już wywaliłeś ? Faktycznie stara spiewka Tym bardziej jak macie zainstalowane na kominach filtry jak elektrociepłownie to wylot z komina należy skierować do środka SWOJEGO domu... A tego prądu u mnie jest tyle ile biorą wasze pompki obiegowe,silniki itp.. A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie Edytowane 1 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.03.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) ....A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie Śmiech Cię ogarnia? Przecież dodatkowo z kominka ogrzewasz... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)/page111 Edytowane 1 Marca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Śmiech Cię ogarnia? Przecież z kominka ogrzewasz... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)/page111 http://static.pokazywarka.pl/i/a/t/7ee241eb722f677a816904ab6d8c4bd2_big.jpg?1519909613Kominek mam ale kominkiem nie grzeje. Wyczuwasz różnicę ? Jak każde paliwo stałe także kominek nie jest zasadny ekonomicznie do grzania domu,ale nowy dom i salon bez kominka to jak impotent w łóżku z sexy laska czyli nie widzę tego Płacąc 500zl za sezon za ogrzewanie tylko idiota grzalby kominkiem przy 270zl/m3 drewna Edytowane 1 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.03.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Uuu to Arturo też kopci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Uuu to Arturo też kopci ? LM miętowe namiętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.03.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 No i sie przyznał wreszcie zanieczyszcza srodowisko to dopiero jest niska emisja a taki był proekologiczny. Sprawdzałem na analizatorze emisję dymu papierosowego - wszystkie normy przekroczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.03.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A analizator nie padł?Po za skalą pewnie wyszło.Przecierz Artur taki bogaty,że aż zainstalował sobie kominek by użytkować nieopłacalne ogrzewanie paliwem stałym to jest drewnem bo nie ma co zrobić z pieniędzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.03.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) No i sie przyznał wreszcie zanieczyszcza srodowisko to dopiero jest niska emisja a taki był proekologiczny. Sprawdzałem na analizatorze emisję dymu papierosowego - wszystkie normy przekroczone. A tak naprawdę, pytałem znajomego z Pabianic, czy w tych mrozach jest zadowolony z gruntowej pompy ciepła? - niestety... muszę dogrzać dodatkowo ekogroszkiem ! Edytowane 1 Marca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A analizator nie padł? Po za skalą pewnie wyszło. Przecierz Artur taki bogaty,że aż zainstalował sobie kominek by użytkować nieopłacalne ogrzewanie paliwem stałym to jest drewnem bo nie ma co zrobić z pieniędzmi. Po 40 latach mieszkaniu w blokowisku i jako typowy mieszczuch od urodzenia miałem kaprys wybudować dom z kominkiem w salonie i tak też zrobiłem ale nie do grzania bo priorytetem było,jak to do tej pory,bezobsługowe ciepło no o tak jest. A kominek ? Robi za wystrój wnętrza salonu,czy drogi ? Raczej nie,normalna cena mebla. Dlatego patrzę z politowaniem i usmiechem na "palaczy",niewolników własnego domu a ja cieszę się bezobslugowym ciepłem za 500zl czyli ile ? 700kg węgla czy pelletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A tak naprawdę, pytałem znajomego z Pabianic, czy w tych mrozach jest zadowolony z gruntowej pompy ciepła? Niestety... muszę dogrzać dodatkowo ekogroszkiem... Masakra :D Dawaj go na forum to chłopaki wypunktuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.03.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nie zagląda na FM, biznesmen... ma dom o powierzchni ok. 220 m2 z użytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nie zagląda na FM, biznesmen... ma dom o powierzchni ok. 220 m2 z użytkowym poddaszem. Pozdrów tego "biznesmena" jak musi ekogroszkiem dogrzewac Druga sprawa,daj go tutaj bo sądzę,że powinien reklamować instalacje skoro "musi dogrzewac",chłopaki na forum wyjaśnia mu co "biznesmen" ma spieprzone w instalacji bo ewidentnie ma http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344776-Jaka-pompa-ciepła&p=7622962&viewfull=1#post7622962 I to powietrzna z grzejnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 01.03.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie Śmiech i politowanie to mnie ogarnia jak czytam takie eko-wypociny, w dodatku mijające się z prawdą, a prawda jest taka, że większość ludzi nie żyje w domach tak ocieplonych Twój i taka grzałka zrujnowala by budżet większości z nas. Takie piepszenie o elektrociepłowni to nie stara śpiewka tylko fakty. Twój prąd to węgiel, czy chcesz tego czy nie. I nie gadaj mi tu glupot że jesteś eko, tylko sobie poczytaj jakie są fakty https://www.google.pl/amp/forsal.pl/amp/957687,polskie-elektrownie-truja-najbardziej-w-unii-europejskiej-jest-raport-organizacji-pozarzadowych.html Wygadywanie komuś palenie węglem jest tu nie na miejscu, no i ten Twój kominek który pali ale "tak jest ustawiony żeby nie grzał". Po prostu miszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.03.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Arturo, dajmy spokój z dociekliwością... dom wybudował w latach 90.. ogrzewał ekogroszkiem, potem przeszedł na gruntową pompę / nie pionową / O szczegółów nie pytaj, mało wiem... interesowało mnie, czy w ostrych mrozach pompa gruntowa ogrzeje dom... być może, że ma coś spieprzone... nie wiem! Nie znam się!Musisz wziąć pod uwagę, że mieszka w III strefie klimatycznej, a wieje tam jak jasna cholera... sam to odczułem. Edytowane 1 Marca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.03.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Dlatego patrzę z politowaniem i usmiechem na "palaczy",niewolników własnego domu a ja cieszę się bezobslugowym ciepłem za 500zl czyli ile ? 700kg węgla czy pelletu 500 opon lub tysiąc opon lub tonę zmielonych opon lub pelet drzewny lub dwie tony peletu ze słomy lub słonecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.03.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A tak naprawdę, pytałem znajomego z Pabianic, czy w tych mrozach jest zadowolony z gruntowej pompy ciepła? - niestety... muszę dogrzać dodatkowo ekogroszkiem ! Nie wiem jak gość z Pabianic ma zrobione DZ, ale jak spaprane tak jak ma wielu kolegów z FM, to bardzo możliwe. Podam swoje zużycie.PC Samsung 8kW TDM. Średnia za luty ok 25Kwh/24h.mam G12W. Krzywa grzewcza zasilania -20/30 i 15/23, daje to przy -15deg za oknem temp.zasilania 28deg. Pozwala mi to na osiągnięcie temperatur w domu, salon 22-23deg, łazienka 23 i ponad,sypialnia syna 21,5-22deg, sypialnia 21deg. Nigdy nie włączyła się grzałka, temp.włączenia ustawiona jest na -15deg, ale dochodzi do tego czas kompensacji grzałki. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie Ta ok 1100zł za tą zime. U Ciebie raz 500 raz 900. Edytowane 4 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Bo Arturo podaje miesięczne wartości dlatego co miesiąc są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armace666 19.03.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wracając do tematu! Zainteresował mnie kocioł Laguna P12 (chociaż nie wiem czy to nie za duża moc na moją chatkę), tylko wylot spalin jest tam bardzo nisko (ok 40 cm od podłoża) a czopuch w kominie mam na wysokości 130 cm. Nie jest to problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.03.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 nie dlaczego "do góry" zawsze się da podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts