Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara śpiewka! Jaki kocioł?

armace666

Recommended Posts

Gość Arturo72
A ten prąd do napędu twojej PC to przypadkiem nie z węgla ? Może Ciebie podepniemy po komin lokalnej EC. A to urządzenie do utylizacji drewna (kominek) z twojego salonu już wywaliłeś ?

Faktycznie stara spiewka ;)

Tym bardziej jak macie zainstalowane na kominach filtry jak elektrociepłownie to wylot z komina należy skierować do środka SWOJEGO domu...

A tego prądu u mnie jest tyle ile biorą wasze pompki obiegowe,silniki itp..

A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie :D

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie :D

Śmiech Cię ogarnia? Przecież dodatkowo z kominka ogrzewasz...;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)/page111

arturo.jpg

Edytowane przez Alessandro

Gość Arturo72
Śmiech Cię ogarnia? Przecież z kominka ogrzewasz...;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)/page111

http://static.pokazywarka.pl/i/a/t/7ee241eb722f677a816904ab6d8c4bd2_big.jpg?1519909613

Kominek mam ale kominkiem nie grzeje.

Wyczuwasz różnicę ?

Jak każde paliwo stałe także kominek nie jest zasadny ekonomicznie do grzania domu,ale nowy dom i salon bez kominka to jak impotent w łóżku z sexy laska czyli nie widzę tego :D

Płacąc 500zl za sezon za ogrzewanie tylko idiota grzalby kominkiem przy 270zl/m3 drewna ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość mtdeusz

A analizator nie padł?

Po za skalą pewnie wyszło.

Przecierz Artur taki bogaty,że aż zainstalował sobie kominek by użytkować nieopłacalne ogrzewanie paliwem stałym to jest drewnem bo nie ma co zrobić z pieniędzmi.

No i sie przyznał wreszcie zanieczyszcza srodowisko to dopiero jest niska emisja a taki był proekologiczny. Sprawdzałem na analizatorze emisję dymu papierosowego - wszystkie normy przekroczone.

:D

A tak naprawdę, pytałem znajomego z Pabianic, czy w tych mrozach jest zadowolony z gruntowej pompy ciepła? - niestety... muszę dogrzać dodatkowo ekogroszkiem !

Gość Arturo72
A analizator nie padł?

Po za skalą pewnie wyszło.

Przecierz Artur taki bogaty,że aż zainstalował sobie kominek by użytkować nieopłacalne ogrzewanie paliwem stałym to jest drewnem bo nie ma co zrobić z pieniędzmi.

Po 40 latach mieszkaniu w blokowisku i jako typowy mieszczuch od urodzenia miałem kaprys wybudować dom z kominkiem w salonie i tak też zrobiłem ale nie do grzania bo priorytetem było,jak to do tej pory,bezobsługowe ciepło no o tak jest.

A kominek ? Robi za wystrój wnętrza salonu,czy drogi ? Raczej nie,normalna cena mebla.

Dlatego patrzę z politowaniem i usmiechem na "palaczy",niewolników własnego domu a ja cieszę się bezobslugowym ciepłem za 500zl czyli ile ? 700kg węgla czy pelletu :D

Gość Arturo72

A tak naprawdę, pytałem znajomego z Pabianic, czy w tych mrozach jest zadowolony z gruntowej pompy ciepła? Niestety... muszę dogrzać dodatkowo ekogroszkiem...

Masakra :D :D :D

Dawaj go na forum to chłopaki wypunktuja :D

Gość Arturo72
Nie zagląda na FM, biznesmen... ma dom o powierzchni ok. 220 m2 z użytkowym poddaszem.

Pozdrów tego "biznesmena" jak musi ekogroszkiem dogrzewac :D

Druga sprawa,daj go tutaj bo sądzę,że powinien reklamować instalacje skoro "musi dogrzewac",chłopaki na forum wyjaśnia mu co "biznesmen" ma spieprzone w instalacji bo ewidentnie ma :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344776-Jaka-pompa-ciepła&p=7622962&viewfull=1#post7622962

I to powietrzna z grzejnikami :)

A tak przy okazji jak patrzę na koszty ogrzewania węglem czy pelletem to śmiech mnie ogarnia i politowanie :D

Śmiech i politowanie to mnie ogarnia jak czytam takie eko-wypociny, w dodatku mijające się z prawdą, a prawda jest taka, że większość ludzi nie żyje w domach tak ocieplonych Twój i taka grzałka zrujnowala by budżet większości z nas. Takie piepszenie o elektrociepłowni to nie stara śpiewka tylko fakty. Twój prąd to węgiel, czy chcesz tego czy nie. I nie gadaj mi tu glupot że jesteś eko, tylko sobie poczytaj jakie są fakty https://www.google.pl/amp/forsal.pl/amp/957687,polskie-elektrownie-truja-najbardziej-w-unii-europejskiej-jest-raport-organizacji-pozarzadowych.html

Wygadywanie komuś palenie węglem jest tu nie na miejscu, no i ten Twój kominek który pali ale "tak jest ustawiony żeby nie grzał". Po prostu miszcz.

Arturo, dajmy spokój z dociekliwością... dom wybudował w latach 90.. ogrzewał ekogroszkiem, potem przeszedł na gruntową pompę / nie pionową / O szczegółów nie pytaj, mało wiem... interesowało mnie, czy w ostrych mrozach pompa gruntowa ogrzeje dom... być może, że ma coś spieprzone... nie wiem! Nie znam się!

Musisz wziąć pod uwagę, że mieszka w III strefie klimatycznej, a wieje tam jak jasna cholera... sam to odczułem.

Gość mtdeusz

Dlatego patrzę z politowaniem i usmiechem na "palaczy",niewolników własnego domu a ja cieszę się bezobslugowym ciepłem za 500zl czyli ile ? 700kg węgla czy pelletu :D

500 opon lub tysiąc opon lub tonę zmielonych opon lub pelet drzewny lub dwie tony peletu ze słomy lub słonecznika.:lol2:

Gość TwojPan

A tak naprawdę, pytałem znajomego z Pabianic, czy w tych mrozach jest zadowolony z gruntowej pompy ciepła? - niestety... muszę dogrzać dodatkowo ekogroszkiem !

Nie wiem jak gość z Pabianic ma zrobione DZ, ale jak spaprane tak jak ma wielu kolegów z FM, to bardzo możliwe.

Podam swoje zużycie.PC Samsung 8kW TDM. Średnia za luty ok 25Kwh/24h.mam G12W. Krzywa grzewcza zasilania -20/30 i 15/23, daje to przy -15deg za oknem temp.zasilania 28deg. Pozwala mi to na osiągnięcie temperatur w domu, salon 22-23deg, łazienka 23 i ponad,sypialnia syna 21,5-22deg, sypialnia 21deg.

Nigdy nie włączyła się grzałka, temp.włączenia ustawiona jest na -15deg, ale dochodzi do tego czas kompensacji grzałki.

I tyle.

• 3 weeks później...