Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara śpiewka! Jaki kocioł?

armace666

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie będzie ani za dużo palił, ani szybko zużywał. Moduluje baaaaardzo nisko. Na modulacji 3KW będzie pracował z równą sprawnością co na 10KW, to właśnie zaleta tego kotła. Montujesz zawór termiczny na powrocie 55 stopni, na piecu nie wiem ile Puławiak ustawia, podejrzewam że z 65 stopni. Wszystko to po to aby nie wytrącał się kondensat i piec nie rdzewiał. Z tymi zachowanymi parametrami nie masz się czego obawiać. Polecam brać kocioł z zestawem pompowym bo opłaca się.

Gość Arturo72
Nie będzie ani za dużo palił, ani szybko zużywał. Moduluje baaaaardzo nisko. Na modulacji 3KW będzie pracował z równą sprawnością co na 10KW, to właśnie zaleta tego kotła.

Tylko,że z mocą 3kW będzie pracował przy -20st.C...a jak będzie cieplej ?

Poniżej dom o 20m2 większy:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3xui

Tylko,że z mocą 3kW będzie pracował przy -20st.C...a jak będzie cieplej ?

Poniżej dom o 20m2 większy:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3xui

Nic nie będzie dogrzeje budynek do zadanej temperatury i sie wygasi i bedzie spokojnie czekał aż temperatura w budynku spadnie o określoną wartość zwaną histerezą.

Gość Arturo72
Poprawione.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3xvs

Tamte obliczenia wynikły z podania powierzchni zabudowy nie wiem skąd się wzieło 127m. :wtf:

W sumie to się teraz zastanawiam... powierzchnia grzania a powierzchnia użytkowa to nie to samo?

No oczywiście,że nie to samo.

Będziesz grzal tylko 98m2 powierzchni a nie 127m2 czyli automatycznie zmniejszają Ci się i zapotrzebowanie na ciepło jak i na moc grzewczą.

Gość Arturo72
A z tego co pamiętam to twoja pompa też jest przewymiarowana i to sporo i jakoś sobie radzi nawet chyba pracuje podobnie - grzeje i później przez określony czas stoi zwłaszcza ze pracujesz "w taniej taryfie"

Z tym,że ja mam naturalny bufor ciepła w postaci 30cm grzanego betonu płyty i nie grzeje tylko uzupelniam ten bufor o energię.

Nie wyrzucam nie potrzebnej w danej chwili energii na zewnątrz tylko ją kumuluje.