Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja od wewnątrz

tuz

Recommended Posts

Witam

Napiszcie mi proszę czy mogę zrobić izolację (styropian) wewnątrz pomieszczeń? Za bocznymi ścianami są inne pomieszczenia więc nie ma sensu ale ściana frontowa i tylna jest wystawiona w świat. Na dodatek nie ma izolacji na zewnątrz. Miałem plan, żeby od środka, na ścianie frontowej i tylnej położyć styropian 2 lub 5 cm i na to np. karton gips, żeby ktoś nie zrobił wgniecień w styropianie.

Czy to dobry pomysł? czy to ma sens?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Witam

Napiszcie mi proszę czy mogę zrobić izolację (styropian) wewnątrz pomieszczeń? Za bocznymi ścianami są inne pomieszczenia więc nie ma sensu ale ściana frontowa i tylna jest wystawiona w świat. Na dodatek nie ma izolacji na zewnątrz. Miałem plan, żeby od środka, na ścianie frontowej i tylnej położyć styropian 2 lub 5 cm i na to np. karton gips, żeby ktoś nie zrobił wgniecień w styropianie.

Czy to dobry pomysł? czy to ma sens?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

kazda izolacja od środka jest ryzykowna. Musi być zrobiona perfekcyjnie, z idealna paroizolacja. Bo jak pod styropina wejdzie odrobina powietrza z pomieszczenia, to się wykropli przy kontakcie z zimnym murem.. Grzybek gotowy. I to taki najgorszy bo go długo nie bedzie widać.

Nie ma sensu robienie 2cm izolacji. To da prawie nizauwazalny efekt. Wez pod uwage, ze dzisiejsze standardy ociepleń to przynajmniej 15cm najlepszych materiałów. MOim zdaniem, od 10cm w góre.

Czyli należy skupić się na paraizolacji.

Jednak styropian wewnątrz pomieszczeń 10 cm albo i więcej + karton-gips to jednak przesada. Wiem, że im więcej tym cieplej ale poza ekonomią ważna jest też estetyka i użyteczność:) Na zewnątrz to co innego.

Znalazłem jeszcze coś takiego jak Climapor (ale czy tu nie będzie wilgoci tak jak przy styropianie?) i Ytong Multipor - problem wilgoci rozwiązany ale dużo droższe.

Ktoś coś wie na ten temat?

Czyli należy skupić się na paraizolacji.

Jednak styropian wewnątrz pomieszczeń 10 cm albo i więcej + karton-gips to jednak przesada. Wiem, że im więcej tym cieplej ale poza ekonomią ważna jest też estetyka i użyteczność:) Na zewnątrz to co innego.

Znalazłem jeszcze coś takiego jak Climapor (ale czy tu nie będzie wilgoci tak jak przy styropianie?) i Ytong Multipor - problem wilgoci rozwiązany ale dużo droższe.

Ktoś coś wie na ten temat?

Climapor to taki lepsiejszy styropian.

Multipor to gazobeton. Jest bardziej "dziurawy" dla pary wodnej. Nawet jak złapie wilgoci to ją odda (wyschnie) gdy będzie ku temu warunki, woda w stanie płynnym nie pozostanie powodując wzrost grzybów czy pleśni.

Drugi zaizoluje trochę słabiej ale za to wybaczy błedy. Bezpośrednio na niego możesz zrobić jakś gładź czy tynk. Ja bym wybrał gazobeton.

Z mojego praktycznego doświadczenia każde ocieplenie trzeba robić na suchych murach i przyklejać całą powierzchnią z kołkami dla zabezpieczenia przylegania na czas schnięcia.Po wyschnięciu nałożyć fasadę.Od środka też można tyko cienki i tak do 3 cm,przyklejać na całej powierzchni.Potem karton gips lub jakiś tynk na siatce tyle że od środka trzeba brać pod uwagę ewentualne wieszanie szafek i pólek.Same ocieplenie od środka też dużo daje przekonałem się o tym sam.

To na razie tyle,będę w miarę wolnego czasu się udzielał.

Pozdrawiam.