rs32 26.02.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Niedawno rozgladalem się za pompa ciepła do budynku o powierzchni 109my dom zgodny ze standardem 2017. Dlaczego firmy instalując pompy odebrały mi urządzenia od 6kw do 10kw . Jedne i drugie twierdza ze to w zupełności wystarczy. A może jest ktoś kto pomoże dobrać właściwie a przede wszystkim uczciwie. Najlepiej z dolnego Śląska.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 26.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Niedawno rozgladalem się za pompa ciepła do budynku o powierzchni 109my dom zgodny ze standardem 2017. Dlaczego firmy instalując pompy odebrały mi urządzenia od 6kw do 10kw . Jedne i drugie twierdza ze to w zupełności wystarczy. A może jest ktoś kto pomoże dobrać właściwie a przede wszystkim uczciwie. Najlepiej z dolnego Śląska.Pozdrawiam Zrób ozc lub policz na cieplowlasciwie.pl i będziesz wiedział jakiej mocy potrzebujesz pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.02.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Cieplowlasciwe to raczej ogólnik taki trochę chybił trafił. Żeby dobrać PC trzeba to jednak wyliczyć profesjonalnie ... bo wydać na instalację musisz 25 tys zł więc warto mieć taką jak trzeba i opierać się na solidnych wyliczeniach niż na stronie z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 26.02.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Cieplowlasciwe to raczej ogólnik taki trochę chybił trafił. Żeby dobrać PC trzeba to jednak wyliczyć profesjonalnie ... bo wydać na instalację musisz 25 tys zł więc warto mieć taką jak trzeba i opierać się na solidnych wyliczeniach niż na stronie z netu. Jak dom prosty bez udziwnien to dość dokładnie ten kalkulator policzy. A nawet profesjonalne policzenie jak tak dokładne jak dokładnie nam fachowcy zbudowali i tu może być spora rozbieżność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.02.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 A na jakiej podstawię twierdzisz ,że dobrały ci pompy 6 lub 10 kW??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 27.02.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Po podaniu powierzchni użytkowej z projektu 150m2 (w pierszym etapie tylko parter) oraz grubości ocieplenia (podłoga,ściany, dach) instalator zaoferował mi 6kW i powiedział ze powinno wystarczyć. Po tym jak zapoznał się z projektem i zobaczył że dom ma tak naprawde 250m2 (po podłogach na 2 kondygnacjach ponad 280m) powiedział że trzeba wziać 8 lub 10kw, a w momencie gdy wypełniał zamówienie zapytal sie czy nie chce wziąć 12kw. Z moich wyliczeń w excelu wyszło mi ze dla 20/-20 potrzeba ~6,6 kw +cwu zdecydowałem się wziąć 10kw bo miała najlepsze parametryObecnie przy średniej dobowej -12 stopni i wewnetrznej 23 stopni pompa chodzi ok 12-13 godzin w tym CWU. Według excela powinna chodzić na samo ogrzewanie przez 13h i 40 minut. Róznica prawdopodobnie wynika z tego że w Excelu nie uwzględniłem zysków bytowych i zysków od słońca. Osobiście uważam że lepiej jest wziąć trochę większą tak żeby do -5 mogła chodzić tylko w tanim prądzie, no i budynek tez musi na to pozwalać. Druga sprawa jest taka że mocniejsza pompa szybciej wode zagrzeje przy wiekszym zużyciu Edytowane 27 Lutego 2018 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Po podaniu powierzchni użytkowej z projektu 150m2 (w pierszym etapie tylko parter) oraz grubości ocieplenia (podłoga,ściany, dach) instalator zaoferował mi 6kW i powiedział ze powinno wystarczyć. Po tym jak zapoznał się z projektem i zobaczył że dom ma tak naprawde 250m2 (po podłogach na 2 kondygnacjach ponad 280m) powiedział że trzeba wziać 8 lub 10kw, a w momencie gdy wypełniał zamówienie zapytal sie czy nie chce wziąć 12kw. Z moich wyliczeń w excelu wyszło mi ze dla 20/-20 potrzeba ~6,6 kw +cwu zdecydowałem się wziąć 10kw bo miała najlepsze parametry Obecnie przy średniej dobowej -12 stopni i wewnetrznej 23 stopni pompa chodzi ok 12-13 godzin w tym CWU. Według excela powinna chodzić na samo ogrzewanie przez 13h i 40 minut. Róznica prawdopodobnie wynika z tego że w Excelu nie uwzględniłem zysków bytowych i zysków od słońca. Osobiście uważam że lepiej jest wziąć trochę większą tak żeby do -5 mogła chodzić tylko w tanim prądzie, no i budynek tez musi na to pozwalać. Druga sprawa jest taka że mocniejsza pompa szybciej wode zagrzeje przy wiekszym zużyciu Prawidłowe myślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts