Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

proszę o pomoc w temacie murowania. Nie chodzi mi o klasyczne Beton czy Poroterm a może jeszcze Ytong a może Silikat bo w tym temacie sam sobie zadecydować muszę i z wyszukiwarki umiem korzystać :)

W projekcie mam:

PUSTAK CERAMICZNY POROTHERM 25 PROFI + WEŁNA MINERALNA ROCKWOOL FASROCK, KOŁKOWANA 15cm

Konstruktor pisze jeszcze:

Ściany parteru zaprojektowano jako murowane gr. 25 cm z ceramiki poryzowanej lub z cegły silikatowej. Dopuszcza się zastosowanie jednego z w/w materiałów jeśli elementy murowe będą klasy 20. Stosować systemową zaprawę lub klej do bloczków, zgodną z instrukcją producenta.

Problemy jakie widzę:

1) Widzę, że ciężko będzie dostać Porotherm w klasie 20 (większość jest 15),

2) Silikat 25+ wełna 15 - wszystko mi tu pasuje ale chyba ciężko będzie wyrobić się ze współczynnikami (myślę, że wełny mógłbym dorzucić parę cm).

3) BK raczej nie przejdzie ze względu na klasę wytrzymałości.

Może ktoś podpowiedzieć z czego przy w/w warunkach mogę budować?

Dziękuję za podpowiedzi.

Nie buduj!

POCZEKAJ aż coś wymyślą...

Albo... SAM wymyśl z czego budować.

W końcu...

To TY tam zamieszkasz jak za to najpierw zapłacisz.

A najlepiej to.... czytaj, czytaj, czytaj...

Gromadź wiedzę. Wtedy jest łatwiej decydować.

Adam M.

1) Wszystko zależy od tego jak bardzo ci się będzie śpieszyć. Niemal każdy skład budowlany (któremu się chce coś robić oprócz opierdzielania tego co zalega im na placu :p) może sprowadzić bezpośrednio od producenta dowolny materiał, jaki ma on w ofercie.

2) Wszystko zależy od tego jaka to będzie wełna (z jaką lambdą) - może wystarczyć 15cm, może też nie wystarczyć...

3) Tu zgoda :)

Ogólnie chyba najsensowniej trzymać się projektu, bo zmiany projektowe też trwają i z reguły kosztują. A zamiana materiału konstrukcyjnego co zdecydowanie istotna zmiana w projekcie, więc tym bardziej kłopotliwa do przeprowadzenia.

To z cyklu przemyślenia po rozmowie z wykonawcą, który (rozumiem, że z wygody) proponuje BK jako materiał lepszy w obróbce argumentując mi problemy przy obróbce Porothermu, że dziurawy i się kołki mogą nie trzymać, że się sypie przy cięciu, że problem może być szafkę powiesić itd..

O materiał martwi się wykonawca, więc w sumie to nie mój problem.

W projekcie mam możliwość zamiany na Silikat, który nie ma powyższych wad, jednak jest zimniejszy, chociaż z drugiej strony przy porządnym ociepleniu nie powinno to mieć większego znaczenia.

Za dużo myślenia i szukania przy tych wszystkich budowach :)

Kołki w Porothermie to jest temat rzeka... A wystarczy kupić sobie kołki dedykowane do materiałów tego typu i jest po problemie. Cięcie czegokolwiek wymaga odpowiednich narzędzi. Piła do cięcia Porothermu zmasakrowałaby beton komórkowy. Z kolei przyrządy do cięcia betonu zmasakrowałyby się na Porothermie... To o niczym nie świadczy - a już na pewno nie powinno być argumentem za albo przeciw jakiemukolwiek materiałowi.

A dlaczego masz klasę 20 założoną w projekcie? to kilkukondygnacyjny budynek z lądowiskiem dla helikopterów? :) czy po prostu zwyczajnie dupochron projektanta?

BK najbidniej kilka razy "słabszy" i jakoś domy stoją i mają się dobrze, a zapas wymagany i tak ma.

Z czego - to niestety jak Adam pisał musisz poczytać i sam zdecydować, z tego co mój kierbud twierdził to może (jak ma uprawnienia) zmienić ci z czego ściany.

Każdy produkt ma zalety i wady i zwolenników jak i przeciwników. Osobiście BK mi odpowiada bo dobrze się nim robi. Silka lepsza bo ciężka, akustyka, akumulacja i 0 problemów z powieszeniem czegoś na ściany, ale trzeba dodać ciut lepszą izolację. Ja mam zewnętrzne BK, środek z silki. Porotermu nie chciałbym widzieć nawet w garażu (to moje zdanie).

• 3 weeks później...

Projekt to generalny remont i rozbudowa bliźniaka z 1948 roku, który znajduje się w obszarze w którym mogą wystąpić szkody górnicze.

Parter + poddasze użytkowe, lądowiska dla helikopterów nie przewiduję :) Nie wiem skąd te klasy, nie znam się na tym szczerze mówiąc :)

W projekcie mam informację, żeby murować z Porothermu albo Silikatu (tu info od konstruktora).

Zrobię burzę mózgów z kierownikiem i inspektorem jeszcze. Mądrzejsi są to niech się wypowiedzą. Dorzucenie paru cm izolacji też mnie nie zrujnuje więc wszystko do rozważenia jeszcze.