Heino 18.03.2018 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Tak wygląda wkład po rozebraniu obudowy. Kratki wylotowe po rozebraniu były ciemniejsze, jakby oblepione mazią. Tak jak pisałem wcześniej - śmierdzi wkład, nie rura. Zapach pojawia się jak temperatura się obniży, a po dorzuceniu drewna wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Wkład podłączony prawidłowo. Skropliny nie mają możliwośći wyciekać i się okresowo przypalać, co wcześniej sugerowałem. Poddaje się...Wkład po wypaleniu farby, i mastyki uszczelniającej, nie ma prawa śmierdzieć! Chyba, że śmierdzą chwilowo (do wypalenia) nowe rury (o ile są nowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.03.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Piotr - a czy wkład nie mógł przyjąć ("nasiąknąć") zapachem lepiszcza z wełny/taśmy? Żeliwo jest dosyć porowate, autor rozebrał wszystko, z elementów mających kontakt ze smrodkiem pozostał tylko wkład, więc on jest teraz źródłem zapachu. Można wkład umyć z wierzchu (wyszorować) jakąś chemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 18.03.2018 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Nie znam się, ale tak myślę... czy rura nie powinna być poprowadzona bardziej poziomo? Czy to może mieć jakiś wpływ? Jak już się uporam z problemem, to mam w planach zrobienie ciepłej obudowy i zastosowanie m.in. krążków akumulacyjnych, a w tym celu będę musiał i tak poprowadzić rurę pod mniejszym spadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Piotr - a czy wkład nie mógł przyjąć ("nasiąknąć") zapachem lepiszcza z wełny/taśmy? Żeliwo jest dosyć porowate, autor rozebrał wszystko, z elementów mających kontakt ze smrodkiem pozostał tylko wkład, więc on jest teraz źródłem zapachu. Można wkład umyć z wierzchu (wyszorować) jakąś chemią?Jeśli to prawda, zamiast chemii raczej ostry hajc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Nie znam się, ale tak myślę... czy rura nie powinna być poprowadzona bardziej poziomo? Czy to może mieć jakiś wpływ? Jak już się uporam z problemem, to mam w planach zrobienie ciepłej obudowy i zastosowanie m.in. krążków akumulacyjnych, a w tym celu będę musiał i tak poprowadzić rurę pod mniejszym spadem.Rurę masz w miarę prawidłowo poprowadzoną...nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 18.03.2018 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jeśli to prawda, zamiast chemii raczej ostry hajc! Właśnie dokonałem takiego ostrego hajcu. Niestety zapach znowu się odezwał, więc musiałem ograniczyć dopływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Właśnie dokonałem takiego ostrego hajcu. Niestety zapach znowu się odezwał, więc musiałem ograniczyć dopływ powietrza.To może nie ograniczaj dopływu powietrza, tylko otwórz szeroko okno!? I tak ze trzy cztery razy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 19.03.2018 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 To może nie ograniczaj dopływu powietrza, tylko otwórz szeroko okno!? I tak ze trzy cztery razy.... Już tak robię od kilku dobrych lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 19.03.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ostry hajcung to znaczy ostry hajcung.Takie pomalowany rury przy mocnym nagrzaniu będą śmierdzieć i nie ma bata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 19.03.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Jeszcze raz chciałbym zaznaczyć, że nie śmierdzą rury tylko sam wkład, a zapach pojawia się jedynie na początku palenia i przy dużym skoku temperatury po dorzuceniu drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 31.03.2018 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 A czy powodem tego nieprzyjemnego zapachu może być rozszczelnienie wkładu spowodowane przegrzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 31.03.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Możesz określić "czym" śmierdzi/czuć ? Podczas mocnego palenia, nawet wygrzany wkład będzie wydzielał zapach jakby metalu. Poza tym, skąd wiesz, że czuć sam wkład a nie rurę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 31.03.2018 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Zapach trudny do opisania - chemiczny, gryzący, jak gdyby po włączeniu dawno nie używanego termowentylatora. Skąd wiem? Mam w tej chwili rozebraną obudowę.Wąchałem wkład i rurę. Rura nie śmierdzi. A zapytałem o to rozszczelnienie ponieważ zauważyłem mikroszczelinę w korpusie i zastanawiam się czy to może mieć jakiś wpływ na mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.03.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może jednak w kominie wytwarza się kondensat, i ścieka do wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 31.03.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Widać, że to randka w ciemno.Spróbuj popalić z odłączonym dolotem i popatrz do rury może tam coś jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 09.04.2018 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Chciałbym jeszcze dodać, że ten zapach jest wyczuwalny również po przetarciu obudowy wkładu wilgotną ścierką. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.04.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Może poproś przedstawiciela producenta, by się pofatygował wyjaśnić kwestię, która z pewnością będzie mieć wpływ na wybór czy zakup jego marki. Parę osób czyta to forum....To dziwny przypadek. Tak jakby żeliwo czymś nasiąkło, albo farba była "eksperymantalna"...Rozszczelnienie, czy nawet pęknięcie wkładu to zwykle ciąg do środka, a nie wydostawanie się dymu na zewnątrz. Zresztą zapach dymu z drewna pewnie znasz. Nie jest "chemiczny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heino 22.04.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Kontaktowałem się z przedstawicielem z Dovre drogą mejlową. Chyba nie będzie zbrodnią jeśli wkleję odpowiedź, którą otrzymałem:„W e-mailu z dnia 22.02.2018 wspomina Pan, że powierzchnia kratek była zbyt mała. Na przesłanych przez Pana zdjęciach uwagę zwracają resztki kleju montażowego i uszczelnienie pianką lub wełną kanału wentylacyjnego w okolicach wlotu rury spalinowej. Tego typu materiały w zetknięciu się z wysoką temperaturą mogą wytwarzać nieprzyjemny zapach. Z informacji uzyskanych przez przedstawiciela firmy ... wynika iż, ilość drewna którą jednorazowo Pan umieszcza w palenisku jest zbyt duża co powoduje rozgrzanie się korpusu urządzenia do ekstremalnie wysokich temperatur. To z kolei generuje zapach charakterystyczny dla mocno rozgrzanego żeliwa. W związku z powyższym podtrzymujemy wydaną wcześniej decyzję odnośnie odrzucenia reklamacji.”To jest po prostu masakra jak ktoś doszukuje się rzeczy, które zupełnie nie mają nic wspólnego z problemem!Na chwilę obecną wkład został dokładnie przejrzany w celu wykrycia ewentualnych rozszczelnień, rozebrany, dokładnie wyczyszczony, uszczelniony i ponownie złożony. Po dwóch tygodniach znalazłem czas żeby w nim zapalić ilością drewna jaka została mi zasugerowana - ok. 3 kg. Tak jak przypuszczałem nic to nie dało. Ten chemiczno gryzący zapach dalej się pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 22.04.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Proszę skontaktować się z jakimiś mistrzem zduńskim który przyjedzie na miejsce i stwierdzi przyczynę. Ewentualnie proszę wskazać region może uda się kogoś rekomendować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts