Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duze spalanie ekogroszku - kocioł z podajnikiem SKAM-P 25 kW

daniel18c

Recommended Posts

Witam,

Na początek chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowy na tym forum. Na budowlance raczej niewiele się znam, tymbardziej na piecach ale no siłą rzeczy nie podoba mi się to, że piec dość dużo moim zdaniem pali.

Kocioł jest taki jak w tytule, z podajnikiem SKAM-P o mocy 25 kW. Dom powierzchnia około 170 m2 (Proszę o wyrozumiałość - dom jest dziadków, ja wynajmuje górę domu) nieocieplony zewnątrz, ponoć ocieplony wewnątrz. W domu jest 12 grzejników aluminiowych na centralnym.

Piec spala ekogroszek, nie ważne o jakiej kaloryczności (z reguły około 22-24 mj/kg ale był tez o 24-28mj/kg, czeski ekogroszek) w ilości od 60 do nawet 80 kg na dobę. Moim zdaniem to trochę za dużo, być może coś jest źle poustawiane w piecu. Nie mam pojęcia, czy piec był czyszczony, ponoć tak, jednak jak otwieram np. wyczystkę to sadzy więcej niż piasku na saharze, choćby 10 lat nie był czyszczony.

Czy takie spalanie jest normalne?

Piec podaje wegiel w odstępach około od 30 do 1 minuty czasu (raczej na słuch), ustawiony jest w automacie na 48*C (dodam, że mieszkanie u góry przy kaloryferach na 5 ma 18 stopni przy obecnych temperaturach i nie wzrasta a maleje) i tak leci.

Macie jakieś propozycje od czego zacząć? A może ktoś z Was jest ze śląska i mógłby rzucić okiem fachowym albo zna kogoś, bo przyznam że za bardzo się na tym nie znam, a dziadek raczej ,,wie swoje'' i dla niego spalanie jest takie jak zawsze.