Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe ams10-12+HK 200S+NIBE SMO 20 Opinie i pytania

VegetaPL

Recommended Posts

Witam,

Dostałem ofertę na zestaw Nibe ams10-12+HK 200S+NIBE SMO 20, podłogówkę i instalację wod-kan na kwotę 45500brutto.

Dom 190m2 (w tym garaż i pomieszczenie nad nim) link : http://www.dobredomy.pl/projekt/ciekawy/

15styro na parterze, 15 na ścianach, 30 na poddaszu, okna 3szyby, reku z odzysk.

Chciałbym dopytać o opinie na temat Pompy ams10-12, czy Nibe poczyniło postępy w pompach p-w?

Czy taka wycena jaką dostałem jest ok?

Przechwytywanie.JPG

Zastanawia mnie też ten skok mocy zaraz poniżej 0. Czy to wynika z invertera?

Edytowane przez VegetaPL

• 7 months później...
  • 1 month później...
Podpinam się do pytania. Otrzymałem taką samą ofertę (w sensie produktu, nie ceny).

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

pozdrawiam

Kuba

Uzytkuje od 2mcy ams 10-12 + hks200+bufor 120l +reku. Dom 180m2. Tylko podlogowka + cwu. Założony podlicznik. Na dzien dzisiejszy od 01.11 do 29.11 zeżarla 700kwh. Temp. 22-23C. Probuje ustawiac ale temat jeszcze świeży.

Podpinam się do pytania. Otrzymałem taką samą ofertę (w sensie produktu, nie ceny).

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

pozdrawiam

Kuba

Uzytkuje od 2mcy ams 10-12 + hks200+bufor 120l +reku. Dom 180m2. Tylko podlogowka + cwu. Założony podlicznik. Na dzien dzisiejszy od 01.11 do 29.11 zeżarla 700kwh. Temp. 22-23C. Probuje ustawiac ale temat jeszcze świeży. Koszt urzadzen z mont. 39.600

Witam,

jeśli 45k za całość to brać. Ja montowałem AMS 10-8 z hk200s+bufor 100 bez niczego i miałem wyceny na 33.000 brutto w 2017r. przed zimą. Ale wszystko resztę sam robiłem i oczywiście ile zapłaciłem to już inna sprawa bo za 33 nie zamontowałbym nigdy. Ja robię w branży, a więc wiem o co chodzi.

Ruszyły dopłaty, które oczywiście powodują wzrost ceny urządzeń i montażu bo mało fachowców jej na rynku alei NIBE zawsze ma jakąś ofertę na wiosnę taniej o 4.000-8.0000 na pompie i można taniej kupić ale 45k za wszystko to dobra oferta. Taniej nie będzie chyba, że poczekasz 10lat jak już fachowców i instalacji będzie dosyć aby mogli zejść z ceny i prosić się o robotę.

Moja pompa zużyła od 14 września bo to dom drewniany i szybciej się wychładza w nocy, 140m2+45m2 garaż ale nieogrzewany jak na razie:900kW z cwu i temp. maks 22 stopni ale od kilku dni 20 stopni bo chyba krzywa grzewcza nie taka i kilka spraw do uszczelnienia zostaje.

• 1 month później...

Witam ,uzytkuje ams10-12 od 8,12,2018 przez miesiąc zużyła 900kwh,dom 130m2 +garaz z kotłownią50m2,cwu,narazie nie podłączona,zużycie mie przeraża,noale

niemam jeszcze drzwi wewnętrznych,płytkarze sie kręcą,mam nadzieje że to wszystko da się jeszcze poustawiać,i nie bede żałował tego zakupu,montowała firma energy z plewisk/poznania.jeszcze podam że temperatura18 ,krzywa5.

• 9 months później...

Witam

Posiadam ams 10-12 + hks200 , właśnie zacząłem okres grzania , parametry ustawione przez serwisanta z Nibie.

Jak długo chodzi u was kompresor ? bo u mnie działa ok 20h dziennie. i zużywa od 30-50kwh, i ma 8 wyłączeń (pewnie odszranianie i tp.)

Od dwóch dni temperatura spadła do 0 za oknem i zauważył że podniosła sobie obliczona temp. zasilania. do 37 stopni, ale temp. zasilania rozdzielaczy to zaledwie 26 stopni i nie chce się podnieść. Obecnie jeszcze nie mieszkam w domu.

Ja w tej samej okolicy - pozdrowienia - mam podobne parametry pracy. Właściwie jestem jeszcze na etapie instalacji i nie chcę za dużo mieszać w pracy PC. To znaczy - chcę osiągnąć przede wszystkim jej stabilną pracę a później będę dopiero optymalizował. Poznałem rozwiązanie na tyle, że mogę kilka spostrzeżeń opisać.

Problem: temperatura zasilania niższa od temperatury zadanej.

Przydałoby się więcej informacji - jeżeli tak jest, to krzywa stopniominut (DM) powinna permanentnie spadać. Pewnie tak nie jest - ?

Ja miałem (uff!) taki problem, i rozwiązaniem było odpowiednie ustawienie systemu grzewczego w parametrach PC. Na tej podstawie pompa dostosowuje częstotliwość sprężarki, czyli upraszczając - moc. U mnie zwiększyła moc (częstotliwość) i problemy się skończyły. Oczywiście nie ma nic za darmo - pewnie koszty wzrosną, ale teraz PC mnie słucha i mogę nią rzeczywiście sterować. Wcześniej "stękała" 24/24 a DM dochodziły do -400 przy standardowym ustawieniu -60.

Odnośnie serwisanta - oni często znają PC tylko na poziomie instalacji, uruchomienia i jak pojawiają się problemy, które wymagają nieco więcej zaangażowania i nie są oczywiste to trudno liczyć na dobre wsparcie. Serwis w Białymstoku - to jest z kolei zdalna pomoc - jak nie jesteś na miejscu to nie zobaczysz np. że czujnik jest źle zamontowany itp.

Problem: pompa pracuje za długo

Tak jak napisałem wyżej, nie chcę jeszcze u siebie tego optymalizować, Teraz mam 19/24. Jest dużo możliwości...

Pierwsza - oczywista - zmniejszyć DM z standardowych -60 na np. -120, zweryfikować czy komfort nadal ok, zostawić lub poprawić. Dzięki temu PC powinna mieć dłuższe przerwy w pracy, bo dopuszcza do większego deficytu cieplnego.

Dalej - można zmienić prędkość pompy obiegowej. Standardowo jest 30%, po zmniejszeniu np. do 20% ciepło z bufora będzie wolniej "schodziło" = temperatura w obiegu będzie wyższa = wolniej będą spadały DM = wydłuży się czas do kolejnego uruchomienia sprężarki.

Kolejna rzecz - jeżeli masz CWU to można ustawić harmonogramem albo komfortem (obniżyć). CWU będzie rzadziej "wołało" o energię. Można też w ogóle wyłączyć w jakichś godzinach dogrzewanie CWU - wszystko zależy od tego jak używasz CWU.

Można również spróbować harmonogramu dla temperatury w pomieszczeniach - np. obniżyć o 1 DM w nocy = mniejsze zapotrzebowanie na energię = PC mniej obciążona.

Możliwości jest jeszcze mnóstwo, i kombinacje pomiędzy nimi, i na pewno zależą od tego jaki masz obiekt, jakich użytkowników, jaką instalację.

Generalnie to fajna zabawka, chociaż stresu miałem z tymi ustawieniami że hej.

ciao!