Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda ze studni czy z wodociągów

maciuspala

Recommended Posts

Witam

mam 2 możliwości;

1.Woda z wodociągów, do ciągnięcia ok 20 mb od rury do domu, przyłącz mam zrobić sam, tylko projekt mapki, i 100 zł za inspekcję przy wpinaniu się w rurę.Nie mam pojęcia ile to może kosztować, strzelam że robocizna 1000 zł, pozwolenie, mapki 700 zł, inspekcja 100 zł, materiały 500 zł, comiesięczne rachunki ok 20-30 zł

2.Woda ze studni kopanej takiej wiejskiej, do budowy domu wykopaliśmy studnię kręgową, miało być 6 kręgów ale takie było ciśnienie wody że weszło tylko 5 kręgów i 4 są stale zalane, przy podlewaniu stropów bardzo dużo wody poszło ubytku nie było widać, woda po wypompowaniu czysta:-)

Koszty doprowadzenia tez strzelam, robocizna 600 zł, materiały 300 zł, dobra pompa 600 zł, hydrofor 600 zł, badanie wody 200-400 zł zależy od ilości badań kosztów wody brak ale hydrofor i pompa ciągnie prąd a on za darmo nie jest.

Do tego pasuje jakoś wodę ze studni dodatkowo oczyszczać a to też koszt.

Czy w takiej sytuacji warto dociągać wodę ze studni do domu czy dać sobie spokój i zrobić miejską a ze studni okresowo korzystać tylko na ogrodzie?

Jak to wygląda z doświadczenia?

Witam

mam 2 możliwości;

1.Woda z wodociągów, do ciągnięcia ok 20 mb od rury do domu, przyłącz mam zrobić sam, tylko projekt mapki, i 100 zł za inspekcję przy wpinaniu się w rurę.Nie mam pojęcia ile to może kosztować, strzelam że robocizna 1000 zł, pozwolenie, mapki 700 zł, inspekcja 100 zł, materiały 500 zł, comiesięczne rachunki ok 20-30 zł

2.Woda ze studni kopanej takiej wiejskiej, do budowy domu wykopaliśmy studnię kręgową, miało być 6 kręgów ale takie było ciśnienie wody że weszło tylko 5 kręgów i 4 są stale zalane, przy podlewaniu stropów bardzo dużo wody poszło ubytku nie było widać, woda po wypompowaniu czysta:-)

Koszty doprowadzenia tez strzelam, robocizna 600 zł, materiały 300 zł, dobra pompa 600 zł, hydrofor 600 zł, badanie wody 200-400 zł zależy od ilości badań kosztów wody brak ale hydrofor i pompa ciągnie prąd a on za darmo nie jest.

Czy w takiej sytuacji warto dociągać wodę ze studni do domu czy dać sobie spokój i zrobić miejską a ze studni okresowo korzystać tylko na ogrodzie?

Płytka studnia to bardzo duża szansa na zanieczyszczenia bilogiczne (bakterie) i pochodzące z brudnej powierzchni. Badanie możesz wykonać, ale i tak ta wodą może bardzo zmieniać sezonowo, zależnie od opadów i tego jakim nawozem sąsiad trawnik posypie lub chore rośliny spryska. To żę jest na oko czysta to niestety jest bardzo zwodnicze. Tam może być kupa rzeczy których nie widać a za zdrowe nie są.

Ja bym się w XXI wieku nie odważył bazować na wodze ze studni kręgowej majac inną możliwość.

Przed podjęciem decyzji sugeruję dokonać pełnej analizy wody ze studni w Sanepidzie.

Studnia jest płytka w więc woda może być zanieczyszczona biologicznie (szamba dąsiadów) i chemicznie (nawozy).

Co do kosztów przyłącza do wodociągów to mój znajomy miał rurę wodociągową dosłowanie za płotem a mimo to chcieli od niego 9000 za przyłącze. :(

Ja to bym od niego chciał 30.000 za przyłącze!!

Przyłącze ma byc wykonanie na podstawie wydanych warunków technicznych i zgodnie z zatweirdzonym projektem. Jeśli za wylkopanie paru metrów dołka ktoś chciał tyle pieniedzy to trzeba mu pokazać międzynarodowy znak pokoju u wykopać se samemu. Wodociągi często sugerują swoich "dobrych" wykonawców.

To nie ma prawa kosztować aż tyle. Nawet z drogimi metodami jak przewiertty kierunkowe itp.

Właścicelem/operatorem tej instalacji wodociągowej była osoba prywatna.

Kiedy wodociąg był robiony za przylącze ustalono ryczalt, chyba 2000.

Teraz jak ktoś chce się do niego podłączyć chcą minimum 9000.

Skończyło się na tym że kolega zrobił sobie wlasną studnię głębinową za 4000. :)

To zmienia postać rzeczy. Jak prywatny wodociąg, to własciciel dyktuje warunki. Zgaduje że ktoś z własnej kieszeni wywalił kilkadzisiąt tysięcy na budowe wodociągu, chyba zrozumiałe że chciałby żeby mu się to zwróciło.

Do studni głębinowej trzeba dodać koszt pompy, hydroforu w 90% stacji uzdatniania za minimum kolejne pare tysięcy. Jak się ma "farta" to i za 6-10tys. Wcale nie takie oczywiste co wybrać.

Witam

mam 2 możliwości;

Możemy Panu wykonać badania fizykochemiczne wody ze studni. Koszt badań to 35 zł brutto. Badanie wody obejmuje takie parametry jak: pH, barwa, mętność, żelazo, mangan, jon amonowy, azotany, chlorki, twardość wody oraz przewodność.

Woda może zawierać dodatkowo bakterie dlatego warto by było wykonać analizę wody pod kątem mikrobiologicznym. Takiej analizy u nas w laboratorium nie wykonujemy ale każdy Sanepid takie badania jest w stanie wykonać.

Po analizie będzie mógł Pan sobie określić który wariant zasilania domu w wodę wybrać.

koszt budowy wodociągu to około 70-80zł /mb plus dokumentacja.

koszt wody zalezy od tego, czy masz kanalizacje czy nie. u mnie woda kosztuje 4,5/m3, a dla osob z kanalizacją koło 8zł/m3. 4 osobowa rodzina to około 10m3 miesiecznie.

woda ze studni jest bardzo dobra - do podlewania ogródka:-) a juz na pewno z takiej studni o jakiej piszesz, woda do pica na pewno sie nie nadaje, jesli nie chcesz potruć rodziny!

woda ze studni jest bardzo dobra - do podlewania ogródka:-) a juz na pewno z takiej studni o jakiej piszesz, woda do pica na pewno sie nie nadaje, jesli nie chcesz potruć rodziny!

Trochę przesadzasz. Oczywiscie studnia kręgowa bywa czesto zaniecyszczona biologicznie (bakterie). Ale w studiach głębinowych zawiazki/substancjie ktore by nam zaszkodzily to rzadko bywaja. Najczesciej bywa żelazo, ale po za doznaniami organoleptycznymi, takie ilości są nieszkodliwe. Usuwa sie je z czysto praktycznych powodów: brudzenie, zapach, zatykanie rur. Wiekszosc wodociągów wiejskich czerpie wode ze studni głebinowych. Uzdatnianie to najczesciej usuwanie wlasnie żelaza/manganu i na wszelki wypadek przepuszczenie przez lampe UV, bo woda troche podróżuje do odbiorcy. Mialem studnie/mam wodociąg. Woda się nie różni w badaniach.

Można stworzyć też rozwiązanie kombinowane - osobno podpiąć wodę do zastosowań gospodarczych, np spłukiwanie wody w toalecie (a sporo na to idzie) i w ten sposób sporo zaoszczędzić na rachunkach (zużycie prądu przez pompę nie jest specjalnie duże) a osobno z wodociągu do picia czy mycia naczyń. Na zachodzie takie rozwiązania są popularne z wykorzystaniem zbiorników na deszczówkę, ale nie widzę powodu dlaczego by tak nie zrobić z studnią kręgową.

Minusem są podniesione koszty początkowe, ale w toku eksploatacji myślę że się zwrócą, tym bardziej że ceny za wodę z wodociągów (i powiązane z tym zwykle ścieki) systematycznie mocno rosną.

• 2 weeks później...

Jeśli masz kanalizację, musisz podpiąć dodatkowy licznik do wody użytkowanej w domu ze studni.

Sam u siebie położyłem dodatkową rurę pod wc, jakby kiedyś miałbym mieć studnie lub inny zasobnik z wodą, inny niż wodociągowa.

PS. Mam przydomową oczyszczalnie. Nie muszę montować dodatkowego licznika.