Petrykovskim 27.02.2018 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Witam, stoję przed wyborem wkładu kominkowego do salonu w szeregówce: * doświadczenie z kominkami - zerowe* segment zewnętrzny zachodni* okna 3 komorowe* ocieplony strych* salon otwarty na jadalnię, kuchnię, całość ok 40 m2, obok niego ażurowa szafka i schody na piętro* doprowadzenie powietrza z zewnątrz* bez rozprowadzenia powietrza z kominka na inne pomieszczenia, tylko na to w którym się znajduje* budżet z wykonawstwem max 10 000 zł* zabudowa "płytami betonowymi" tzn. coś na ich wzór z właściwościami odpwoiednimi dla kominków* wymiar kominka najlepiej zbliżony do: głębokość max 47 cm, szerokość max 68 cm Zależy mi na wkładzie narożnym, trwałym, aby szyba brudziła się jak najmniej. Wstępny wybór to Unico Dragon 2B w wersji Raster lub Trend, inne wybory jako opcja to podobne produkty firmy Hajduk i Arysto (Arysto A10P[650+370]/510 DJ Slim ), ale Unico wydaje mi się najporządniejsze. Czy to dobry trop czy może szukać czegoś innego ?Serdecznie dziękuję za wszelkie porady. https://imageshack.com/a/img923/1930/53Hzk8.png Edytowane 28 Lutego 2018 przez Petrykovskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.02.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dużo napisałeś....Tylko nie najważniejsze. Do czego potrzebujesz ten kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petrykovskim 01.03.2018 00:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Kominek będzie wykorzystywany w celu rekreacyjnym, rozpalanie raz na jakiś czas, zimą częściej, żeby zminimalizować gaz i podgrzać część dzienną. Myślałem nad Unico i obudową modułową Unico Fusion, jak rozumiem to jest 2 w 1, za jednym zamachem zabudowa jak i materiał kumulujący ciepło i oddający je po wygaśnięciu kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Kominek będzie wykorzystywany w celu rekreacyjnym, rozpalanie raz na jakiś czas, zimą częściej, żeby zminimalizować gaz i podgrzać część dzienną. Myślałem nad Unico i obudową modułową Unico Fusion, jak rozumiem to jest 2 w 1, za jednym zamachem zabudowa jak i materiał kumulujący ciepło i oddający je po wygaśnięciu kominka ?Obudowa nie jest akumulacją. To zwykle marketingowa propozycja dla ludzi którzy nie znają się na modnym ostatnio zduństwie, ulegają sugestii i dają się nabrać. Ale do palenia jak przyjedzie teściowa i w święta może być. Wkłady kominkowe Unico robi coraz przyzwoitsze.... Jeśli interesujesz się faktyczną minimalizacją rachunków za gaz, pomyśl o prawdziwym zduństwie nowoczesnym, a nie modnych gadgetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 01.03.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A kominek lub piec wolnostojący brałeś pod uwagę? Np jeden z takich: https://www.romotop.pl/ceramiczne-piece-kominkowe. Szary steatyt wygląda właśnie jak beton. Taki piec wyjdzie Ci taniej niż wkład + obudowa, mniej roboty i brudzenia, zajmie mniej miejsca, a na dodatek taki kominek grzeje całą swoją powierzchnią oraz rurą. Swój jak rozpalę, to już drewna nie dokładam, bo by było za gorąco, chociaż przestrzeń otwarta ma więcej niż 40m2. Mój piecyk ustawiony jest właśnie w rogu salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts