Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinka drzew 2018

gutozaur

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, czy potrzebuję zgłaszać wycinkę drzewa Orzecha na swojej prywatnej działce? Zawsze wydawało mi się, że owocowych nie trzeba nigdzie zgłaszać, ale Pani w Urzędzie mi powiedziała, że muszę to zgłosić jeżeli drzewo na wysokości 5cm ma powyżej 50cm obwodu, ale we wniosku jednocześnie jest taka informacja. Pani mówiła o punkcie 3C, a punkt 5? Ja bym tu zastosował punkt 5.

Uwaga: W myśl art. 83f, ust. 1 ustawy o ochronie przyrody nie jest wymagane zezwolenie na usunięcie m.in.:

1) krzewu lub krzewów, rosnących w skupisku, o powierzchni do 25 m2;

2) krzewów na terenach pokrytych roślinnością pełniącą funkcje ozdobne, urządzoną pod względem rozmieszczenia i doboru

gatunków posadzonych roślin, z wyłączeniem krzewów w pasie drogowym drogi publicznej, na terenie nieruchomości wpisanej do

rejestru zabytków oraz na terenach zieleni;

3) drzew, których obwód pnia na wysokości 5 cm nie przekracza:

a) 80 cm – w przypadku topoli, wierzb, klonu jesionolistnego oraz klonu srebrzystego,

b) 65 cm – w przypadku kasztanowca zwyczajnego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego,

c) 50 cm – w przypadku pozostałych gatunków drzew;

3b) drzew lub krzewów usuwanych w celu przywrócenia gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego;

5) drzew lub krzewów owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków lub na

terenach zieleni;

Jeśli orzech miałby być drzewem owocowym, to dąb i buk pewnie też

w sumie racja, jakoś tak było to dla mnie bardziej owocowe niż nie.

A jak ma się sprawa z ochroną gniazd. Normalnie można wycinać drzewa do końca lutego, ale nie zdążę, bo muszę najpierw wykarczować wjazd dla podnośnika, żeby się dostać do tego drzewa.. Ja to zgłoszę, urzędnik przyjdzie, wyda zezwolenie i co dalej, co z ptakami? Wystarczy, że będę patrzył czy nie ma żadnego gniazda? A jak sąsiad jakiś wredny się znajdzie i zgłosi że coś było podczas wycinki?

Nie zdążysz, bo dziś ostatni lutego :D. Poza tym, zdaje się, musisz odczekać 30 dni od zgłoszenia gminie, zanim zetniesz. Na drzewie bez liści na ogół widać, czy są gniazda, czy nie. Ja bym zrobił zdjęcia z różnych stron na dowód, że nie było. Wrednych sąsiadów nie życzę, bo zgłoszenie gniazd może być jednym z mniejszych problemów, jaki z takiego sąsiedztwa może wyniknąć

Nie zdążysz, bo dziś ostatni lutego :D. Poza tym, zdaje się, musisz odczekać 30 dni od zgłoszenia gminie, zanim zetniesz. Na drzewie bez liści na ogół widać, czy są gniazda, czy nie. Ja bym zrobił zdjęcia z różnych stron na dowód, że nie było. Wrednych sąsiadów nie życzę, bo zgłoszenie gniazd może być jednym z mniejszych problemów, jaki z takiego sąsiedztwa może wyniknąć

Wiem, że nie zdążę dlatego próbuje się dowiedzieć jakie mam wyjścia, ale skoro nie trzeba wołać nikogo do sprawdzenia czy są gniazda to tylko zgłoszę do urzędu i będę czekał na decyzję. Mam nadzieję, że do tej pory nie obrośnie liśćmi. Co do sąsiadów to raczej są ok, ale wiadomo nigdy nic nie wiadomo. Jak wycinałem dęba i Cisa 2 tygodnie temu to dużo ludzi się pytało dlaczego więc z to nigdy nic nie wiadomo co komu przyjdzie do głowy.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Cześć,

planuje wykarczować drzewa, dogadałem się z sąsiadem że to zrobi za friko biorąc sobie drewno na opał, mam tam od cholery samosiejek (brzozy) jednak chce na to kwita co rozumiem ...

Rzucie okiem czy dla was jest ok? Chodzi o wycinkę tego co można bez zgłaszania i zezwoleń.

draft:

………………………

Miejscowość, data

ZGODA WŁAŚCICIELA NIERUCHOMOŚCI NA USUNIĘCIE DRZEW ORAZ KRZEWÓW

Ja niżej podpisany

………………………………..

1) Oświadczam, że jestem właścicielem nieruchomości położonej w ……… woj. mazowieckie o nr. ewidencyjnym działki: ………, obręb …………… dla której Sąd Rejonowy w

…………. prowadzi księgę wieczystą nr ………..

2) Wyrażam zgodę na usunięcie z wyżej opisanej nieruchomości drzew/krzewów zgodnie z obowiązujacymi przepisami tzn.

obwód na wysokości 5 cm jest mniejszy niż:

• 80 cm – w odniesieniu do topoli, wierzb, klonu jesionolistnego oraz klonu srebrzystego,

• 65 cm – w odniesieniu do kasztanowca zwyczajnego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego,

• 50 cm – w przypadku pozostałych gatunków drzew

• oraz krzewów, których skupiska zajmują ponad 25 mkw. powierzchni.

……………………

(podpis składającego oświadczenie)