księguś 01.08.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 mam pytanie czy ktoś murował (np. bloczki betonowe fundamentowe) zaprawą UNIMALT - "jest to sproszkowane spoiwo hydrauliczne uzyskane przez zmielenie klinkieru krzemianowego z dodatkami wpływającymi na plastyczność i inne bajery". Podobno bardzo fajnie się tym muruje ale to jest opinia wyłącznie sprzedawcy a ciekaw jesem opinii praktyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2002 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Użyj normalnej zaprawy. Jeśli chcesz by była trwała zrob tak jak ja betoniarka 100 l. do tego 1,5 worka cementu, dobry piach i 0,30 l camaplastu oraz wiadro wody. Gwarantuję Ci, że w dwa dni po wymurowaniu będzisz miał problem z wbiciem gwoździa w zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 01.08.2002 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Dzięki, a w jakiej proporcji dać piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 01.08.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Murarze często dają na worek 50kg cementu 50 łopat piachu. Ja miałem takie proporcje i wyszło super. Zamiast cemplastu dodałem trochę wapna. Cemplast w moim odczuciu nie daje dobrej urabialności. Wapno jest dużo lepsze, choć do budowy fundamentów generalnie stosuje się zaprawę cementową. Ja dodałem trochę wapna i murowanie szło dobrze i twardośc jest odpowiednia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 01.08.2002 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Ja mam wymurowane na Unimalcie fundamenty. Jest to czeski produkt firmowany przez niemców.Murarz miał o nim dobre zdanie, cena niższa niż za cement a spoiny wyszły dosyć twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 01.08.2002 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 zwróć szczególną uwagę na grubość spoin. z moich obserwacji wynika ,że murarze zwykli murować bloczki betonowe na spoiny od 2 do 4 cm tak średnio (nie wiem dlaczego).HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 01.08.2002 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Boże 4 cm spoina to jedna trzecia bloczka.Czy ktoś jeszcze używał tej zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts