Regius 24.03.2019 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Podepnę się pod temat. Garaż z kotłownią (w zasadzie to z "pompownią") w bryle budynku ale oddyletowany od domu. Dom posadowiony jest na izolowanej płycie fundamentowej, garaż na tradycyjnych fundamentach. Pomiędzy ścianą domu a ścianą garażu mam 10 cm EPS, pomiędzy płytą fundamentową a fundamentami garażu 10 cm XPS. Fundamenty garażu ocieplone 5 cm EPS hydro, brak izolacji termicznej chudziaka (liczyłem, że grunt będzie grzał zimą i chłodził latem). Ściany garażu będą zaizolowane 10 cm EPS, okna ciepłe, brama standardowa (4 cm PUR), strop 8 cm PUR.Liczyłem, że zimą będzie utrzymywała się temperatura powyżej 0 st. C (zyski ciepła od gruntu+zyski ciepła od domu+zyski ciepła od kotłowni), ale obliczenia OZC pokazały, że przy temperaturze obliczeniowej -20 st. C w garażu będzie -11 st. C.Poziom chudziaka jest już zbliżony do poziomu finalnej posadzki (muszę wylać 2-5 cm wylewki samopoziomującej), więc wydaje się, że podłogówka już raczej nie wchodzi w grę.Jaki sposób ogrzewania polecalibyście? Na razie myślałem na kilkoma rozwiązaniami, ale mają sporo wad:1) Grzejniki (zajmują miejsce, przy PC i niskiej temperaturze zasilania będą musiały być całkiem spore)2) Ogrzewania ścienne (na ścianie już raczej nic nie powieszę - bo strach wwiercić się w rurę)3) Wyciąć bruzdy w chudziaku pod podłogówkę (sporo roboty)4) Dać maty elektryczne (duże koszty)5) Nie dawać nic i liczyć, że jednak temperatura nie spadnie poniżej zera (za duże ryzyko - w garażu znajduje się zestaw wodomierzowy, w kotłowni będzie cała instalacja C.W.U + C.O.)6) Zainstalować osobne, nadmuchowe ogrzewanie dla garażu i kotłowni (koszty + komplikowanie systemu ogrzewania)7) Wstawić farelkę (mało zautomatyzowane rozwiązanie, jak nie będzie nikogo w domu, to kto tą farelkę włączy?) Edytowane 24 Marca 2019 przez Regius Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/236507-grzejnik-w-gara%C5%BCu/page/2/#findComment-7667902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjablonska517 29.03.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Ogrzewany garaż to nie jest zły pomysł, biorąc pod uwagę fakt, że przy wjeżdżaniu i wyjeżdżaniu, przez garaż ucieka mnóstwo ciepła z domu. Dla auta to nie jest nic strasznego, mozna jeszcze pomyśleć o ociepleniu garażu od wewnątrz Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/236507-grzejnik-w-gara%C5%BCu/page/2/#findComment-7669779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts