Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik w garażu

Recommended Posts

Podepnę się pod temat. Garaż z kotłownią (w zasadzie to z "pompownią") w bryle budynku ale oddyletowany od domu. Dom posadowiony jest na izolowanej płycie fundamentowej, garaż na tradycyjnych fundamentach. Pomiędzy ścianą domu a ścianą garażu mam 10 cm EPS, pomiędzy płytą fundamentową a fundamentami garażu 10 cm XPS. Fundamenty garażu ocieplone 5 cm EPS hydro, brak izolacji termicznej chudziaka (liczyłem, że grunt będzie grzał zimą i chłodził latem). Ściany garażu będą zaizolowane 10 cm EPS, okna ciepłe, brama standardowa (4 cm PUR), strop 8 cm PUR.

Liczyłem, że zimą będzie utrzymywała się temperatura powyżej 0 st. C (zyski ciepła od gruntu+zyski ciepła od domu+zyski ciepła od kotłowni), ale obliczenia OZC pokazały, że przy temperaturze obliczeniowej -20 st. C w garażu będzie -11 st. C.

Poziom chudziaka jest już zbliżony do poziomu finalnej posadzki (muszę wylać 2-5 cm wylewki samopoziomującej), więc wydaje się, że podłogówka już raczej nie wchodzi w grę.

Jaki sposób ogrzewania polecalibyście? Na razie myślałem na kilkoma rozwiązaniami, ale mają sporo wad:

1) Grzejniki (zajmują miejsce, przy PC i niskiej temperaturze zasilania będą musiały być całkiem spore)

2) Ogrzewania ścienne (na ścianie już raczej nic nie powieszę - bo strach wwiercić się w rurę)

3) Wyciąć bruzdy w chudziaku pod podłogówkę (sporo roboty)

4) Dać maty elektryczne (duże koszty)

5) Nie dawać nic i liczyć, że jednak temperatura nie spadnie poniżej zera (za duże ryzyko - w garażu znajduje się zestaw wodomierzowy, w kotłowni będzie cała instalacja C.W.U + C.O.)

6) Zainstalować osobne, nadmuchowe ogrzewanie dla garażu i kotłowni (koszty + komplikowanie systemu ogrzewania)

7) Wstawić farelkę (mało zautomatyzowane rozwiązanie, jak nie będzie nikogo w domu, to kto tą farelkę włączy?)

Edytowane przez Regius