Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż sufitu podwieszanego porady

Recommended Posts

Witam. Mam do wykonania w korytarzu sufit podwieszany prosty o wymiarach 155x270cm. Jest wykonane rusztowanie po obwodzie i co ok 40 cm profile prostopadle o długości 155cm.

Mam pytania i potrzebuje rady:

1. Czy stelaż moze byc czy powinien byc wykonany inaczej?

2. Czy na długości 155 cm trzeba montować przy każdym profilu poprzecznym wieszak stały? Czy moge wybrac np 3 gdzie planuje łączenie płyt? żeby nie rozbierać całości...

3. Jak rozmieścić plyty? Ponoć zawsze prostopadle do profili poprzecznych ale w moim przypadku dłuższe łączenia mozna by skręcić tylko co 40 cm jak wypadają profile. Moze jednak prostopadle (przy wymiarach płyty 260x120cm) np 2 x 155x120cm i 155x30cm? (Jakie mogą byc najweższe kawałki?) I wtedy wkrety moga isc obwodowo co 15 cm jak należy.

4. Czy fazowac krawedzie plyt laczonych na profilach?

Bardzo prosze o rady

Edytowane przez veratoxic

Przejrzałam niestety nie znalazlam odpowiedzi na wszystkie moje pyrania.

Jak rozmiescilibyście płyty w poprzek profili poprzecznych przy wymiarze 155x270cm? Wymiar płyt które posiadam to 260x120 cm.

Mam tez pytanie o tzw. wąsy. Czesto na zdjęciach widac ze po przykręceniu do profilu końce wystają poniżej. Czym je podciąć po przykręceniu do profilu bo przecież chyba nie szlifierką...

Edytowane przez veratoxic

• 3 years później...