długi1976 28.02.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Remontuję dom z lat 90-tych i koniecznie dokładam do niego WM z odzyskiem. Przeczytałem wszystkie wątki w temacie WM (jak robić samemu i nie robić). Decyzja zapadła robimy sami na pe-flex (lub porównywalny) ponieważ średnica rur da mi możliwość wykorzystania kanałów wentylacji grawitacyjnej (będą wyburzone). Dom ma cztery kondygnacje: piwnica, parter, piętro, poddasze. Centrala ma obsługiwać co najmniej parter i piętro, a ma być zlokalizowana na poddaszu właśnie. Podstawowe pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi brzmi: Czy skrzynki rozprężne (nawiewna i wywiewna) dawać osobno na każdym piętrze czy dać na strychu po jednej (nawiewnej i wywiewnej) na dwie kondygnacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystek 02.03.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Dwie skrzynki trzeba połączyc pionem - pion to odatkowy opór ( wieksza srednica wiekszy opór bo wieksza predkosc)http://www.vents-group.pl/baza-wiedzy/straty-cisnienia-w-systemie-wentylacyjnym,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Czy skrzynki rozprężne (nawiewna i wywiewna) dawać osobno na każdym piętrze czy dać na strychu po jednej (nawiewnej i wywiewnej) na dwie kondygnacje? Miałem ten sam problem i nikt nie potrafił odpowiedzieć. Zdecydowałem się nie ryzykować i dałem jedną wspólną na parter, piętro i piwnicę. Nawiewy wyszły po 9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystek 02.03.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Miałem ten sam problem i nikt nie potrafił odpowiedzieć. Zdecydowałem się nie ryzykować i dałem jedną wspólną na parter, piętro i piwnicę. Nawiewy wyszły po 9m. I gdzie idzie wiekszość powietrza ? Reku w piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi1976 02.03.2018 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Dwie skrzynki trzeba połączyc pionem - pion to odatkowy opór ( wieksza srednica wiekszy opór bo wieksza predkosc) http://www.vents-group.pl/baza-wiedzy/straty-cisnienia-w-systemie-wentylacyjnym,5 Czyli lepiej wszystko z jednej skrzynki ciągnąć. Drugie pytanie: jaka maksymalna długość przewodu pe-flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 02.03.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jak masz możliwośc, zrobienia szerszych schodów (kosztem spiżarni ) to zrób, 90-tki kolankowe/zabiegowe to teoretycznie wystarczy ale 100 jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 I gdzie idzie wiekszość powietrza ? Reku w piwnicy ? Idzie wszędzie po równo. Długości kanałów są identyczne. Rekuperator w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystek 02.03.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Czyli lepiej wszystko z jednej skrzynki ciągnąć. Drugie pytanie: jaka maksymalna długość przewodu pe-flex? Jak masz dalej np sypialnie 20 m to mozna dac dwa kanały. Producent podaje te dane opor/odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi1976 02.03.2018 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Jak masz dalej np sypialnie 20 m to mozna dac dwa kanały. Producent podaje te dane opor/odległość. Właśnie z rozmieszczenia wynika, że w salonie będzie najdalej bo reku na poddaszu/strychu, ale 20m to z zapasem. Salon ma 5x7m i chciałem dać w jeden róg 2x63 pe-flex i w drugim 1x63 pe-flex, być może dać w jednym rogu 3x63 pe-flex? Sypialnie na I piętrze więc problemu nie ma. Edytowane 2 Marca 2018 przez długi1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.05.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 I gdzie idzie wiekszość powietrza ? Reku w piwnicy ? Wszędzie idzie. Nie widzę różnicy. Rekuperator w piwnicy. Kanały nawiewu w piwnicy też mają 9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts