zrob.to.sam 01.03.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Witam wszystkich serdecznie. Mam takie małe pytanie. Mianowicie posiadam ponad 450m2 wełny mineralnej SUPERROCK 0.35W/mK o grubości 50mm w płytach. Potrzebuje ocieplić dach o powierzchni 154m2. Pytanie mam następujące czy mogę dać 3 warstwy po 50mm na zakładkę i potem w profile 50mm czy lepiej dać wełnę 180mm i do tego pod płyty warstwę 50mm? Krokwie mają 19-20cm i na nich jest położona płyta OSB i papa. Czy muszę też dawać teraz folię na ta płytę wełnę i znów folie pod płytą GK czy wystarczy jak dam jedną pod GK? Z góry dziękuje za wszelkie informację. Pozdrawiam P.S Właśnie zabieram się za wykończenie dla siebie mieszkania na poddaszu o powierzchni 120m2 więc pewnie jeszcze nie raz napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.03.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 - pomiędzy dołem OSB ( " pełne deskowanie ), a górą wełny mineralnej powinieneś zapewnić szczelinę wentylacyjną. Jednym słowem jeżeli krokwie mają 20cm, to 18cm wełny pomiędzy krokwiami da odpowiednią szczelinę ( z nawiewem powietrza od dołu krokwi i wywiewem w kalenicy dachu ).- od góry nie potrzeba już żadnej membrany dachowej ( miałaby sens, jeżeli na krokwie przyszłyby dodatkowe łaty ), natomiast od dołu, pomiędzy dołem wełny / górą płyty gk - folia paroizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrob.to.sam 01.03.2018 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 OK rozumiem ale czy 15cm wystarczy w 3 warstwach po 50mm a czwarta 50mm pod płyty GK? Jak napisałem posiadam sporo wełny 50mm i jak ma leżeć a ja mam kupić 18 to czy nie może być jak w opisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 ale czy 15cm wystarczy w 3 warstwach po 50mm a czwarta 50mm pod płyty GK? JNapisz do czego ma wystarczyć. To Ci odpowiemy tak/nie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrob.to.sam 01.03.2018 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Wszystko jest napisane w 1 poście. Chce ocieplić dach gdzie krokwie mam 20cm. I teraz czy mogę ocieplić dach 15cm warstwą wełny (3 warstwy wełny po 5cm kładzione na zakładkę) plus 5cm na krokwie pod płytę GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.03.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Tak, w niczym to nie przeszkodzi.Nie ma różnicy, między wełną 18cm + 2cm, a 5cm + 5cm + 5cm + 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrob.to.sam 01.03.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 OK bardzo dziękuje za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Wszystko jest napisane w 1 poście. Chce ocieplić dach gdzie krokwie mam 20cm. I teraz czy mogę ocieplić dach 15cm warstwą wełny (3 warstwy wełny po 5cm kładzione na zakładkę) plus 5cm na krokwie pod płytę GK Mozesz robić warstwami, wełnie to nie przeszkadza. Tylko roboty sporo więcej. Ale czy to "wystarczy" to Ci nikt nie powie, bo nie wie jaki stopień izolacyjności chcesz osiągnąć. Według moich kryteriów 15+5 to straszna cienizna. Ja bym nie zszedł poniżej 15+15 pod krokwiami. Są tacy co dają 50cm w dachu/stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrob.to.sam 01.03.2018 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 to jest poddasze i planuje dać wszędzie ogrzewanie podłogowe więc ciepło będzie na pewno a straty raczej nie będą aż tak duże. Co do warstw wełny 50cm to chyba zdecydowanie za dużo jak na ocieplenie. Ja zajmuje się elektryką, ogrzewaniem i klimatyzacją i będąc w sporej ilości domach nie widziałem nigdy izolacji powyżej 30cm. Przeważnie jest to 20+5 albo 20+10. A pytam bo na budowlance się nie znam i nie chce popełnić jakiegoś byka. Nie chce też na skosach obniżać płyt G-K o 10 czy 15 cm bo to mi zaburzy możliwości wykończenia np łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.03.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ocieplenia nigdy za dużo. Argument, że dużo ludzi ma mniej jest hmm niemądry - to że dużo osób robi źle, znaczy że dużo osób robi to źle, a nie że mniejszość która robi inaczej, robi to niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) to jest poddasze i planuje dać wszędzie ogrzewanie podłogowe więc ciepło będzie na pewno a straty raczej nie będą aż tak duże. Co do warstw wełny 50cm to chyba zdecydowanie za dużo jak na ocieplenie. Ja zajmuje się elektryką, ogrzewaniem i klimatyzacją i będąc w sporej ilości domach nie widziałem nigdy izolacji powyżej 30cm. Przeważnie jest to 20+5 albo 20+10. A pytam bo na budowlance się nie znam i nie chce popełnić jakiegoś byka. Nie chce też na skosach obniżać płyt G-K o 10 czy 15 cm bo to mi zaburzy możliwości wykończenia np łazienek. Duże straty to pojęcie względne. Da się policzyć jaka to będzie wymierna wartość. Do czego zachęcam, mimo zapewnień na forum że "to wystarczy". To czego nie policzysz, to komfort. Moze się potem okazać, że o ile w pomieszczeniu jest generalnie ciepło. to są w nim strefy, miejsca pod samym skosem, gdzie jest zwyczajnie nieprzyjemnie bo przegroda jest o kilka oC chłodniejsza. I podłogówką tego nie odwrócisz, bo nawet przy ociepleniu 20cm ta podłogówka będzie ledwo ciepła. To nie kaloryfer buchający gorącem pod dziurwym oknem i maskujący jego braki. No chyba że będziesz robił tam non stop 26C, to bez znaczenia. Ale jak bedziesz chciał mieć w pomieszczeniu np 21C to będą w pomieszczeniach miejsca gdzie nie wysiedzisz pod skosem bez solidnego ubrania, bo przegroda, k-g bedzie miał np 15C przy paru stopniach mrozu. I to będzie czuć. Zwłaszcza e miejsach gdzie są krokwie, bo masz tam praktycznie 7cm ocipelenia (15cm drewna izoluje jak pojedyncze cm wełny). To że nigdy więcej nie widziałeś, to nic dziwnego. Więkoszść ludzi leci na standardowych projektach bez zastanowienia/przemyślenia, bądź patrzął jak sąsiad/szwagier zrobił. Potem robią saunę żeby wyeliminować takie kwiatki. Nie bez powodu jest to przyszłowie o pierwszym domu dla wroga, druygim dla przyjaciela. Edytowane 1 Marca 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrob.to.sam 01.03.2018 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Rozumiem Twój argument ale zawsze gdzieś jest granica wydatków ponoszona na budowę domu a potem na jego utrzymanie. Ciekawe czy ktoś liczył kiedyś ile stracisz ciepła (kasy na wytworzenie energii cieplnej) przy izolacji 20cm a 30cm? Jak to się przełoży na finanse w skali sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.03.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ktoś to na pewno liczył, zawsze możesz policzyć sam z pierwszym lepszym kalkulatorem OZC - da to jako taki obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ciekawe czy ktoś liczył kiedyś ile stracisz ciepła (kasy na wytworzenie energii cieplnej) przy izolacji 20cm a 30cm? Jak to się przełoży na finanse w skali sezonu. Każdy świadomy, rozsądny inwestor to robi. Ale jak pisałem koszty to jedno. Komfortu przebywania w takim domu nie da sie policzyć. Moje zdanie z własnego doświadczenia jest takie, że mając 5cm pod krokwią plus podłogówka będziesz przez wiele lat pluł se w brodę, i to nie ze względu na rachunki za ogrzewanie. Oczywiście można leczyć zamiast zapobiegać, zainstalować klimę i się dogrzewać/chłodzić. Moje zdanie, decyzja Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.03.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Rozumiem Twój argument ale zawsze gdzieś jest granica wydatków ponoszona na budowę domu a potem na jego utrzymanie. Ciekawe czy ktoś liczył kiedyś ile stracisz ciepła (kasy na wytworzenie energii cieplnej) przy izolacji 20cm a 30cm? Jak to się przełoży na finanse w skali sezonu. napiszę Ci jak to wygląda od strony przepisów budowlanych : - dla izolacji dachu i pomieszczeń mieszkalnych pod nimi wymagane jest U przegrody nie wyższe niż 0,18 - przy zastosowaniu wełny o Lambdzie = 0,035 i grubości 18cm + 5cm mamy U=0,19, jednym słowem ta grubość ( 23cm ) nie spełnia wymagań jw - przy 25cm wełny już jest OK, U=0,175 wg jw mając na uwadze szczelinę 2cm, potrzeba faktycznie założyć 18cm wełny między krokwiami i 7cm między krokwiami a górą płyty gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.03.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Przecież koszt wełny jest pomijalny. U nas przy dachu ok 240m z czego ocieplana część ma ok 160m, 30cm grubości (20 + 10), rockwool, wychodzi nieco ponad 3000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nie ma co przesadzać w żadną ze stron. Ja sam się zastanawiam jak zrobić u siebie. Mam krokwie 18cm bez deskowania, tylko sama membrana dachowa. Czy mogę dać 18cm wełny czy lepiej 15 aby została szczelina wentylacyjna? Pod krokwie planuję dać 10, 15 lub nawet 20cm wełny. Tylko raz, że te dodatkowe centymetry to koszta, które szybko się nie zwrócą (przy pompie ciepła) a dwa, że skosy będą bardziej dokuczliwe. Przy membranie nie zostawiasz szczeliny. Pod krokwiami dawaj ile się da. Jak dasz 2x 18cm bedzie dobrze. Ilość pod krokwiami jest kluczowa. Krokwie praktycznie nie izolują Grzejąc PC bedziesz grzał pewnie niskotemperaturową podłogówka. Przy takiej pogodzie jak obecnie podłoga będzie miała....25C Nie mozesz mieć dziur czy zauwazalnych mostków cieplnych po podłogowka to nie kaloryfer. Nie odkręcisz zeby podgrzać w 15min, gdy wiatr zawieje i pokój na zawietrznej zrobi się chłodny. Przy takim ociepleniu i podłogówce, to MUSI być zrobione mega dokładnie bo bedziesz narzekał potem. 20cm nie pomoże jak wełna będzie ułożona źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts