Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop terriva vs wiązary.

Recommended Posts

Cześć.

Czy możecie doradzić w kwestii jaki STROP lepiej zastosować w swoim domu? Zbliża się czas gdzie z architektem będziemy pracować nad naszym domkiem i powinniśmy podjąć decyzję.

Dom będzie bardzo podobny jeżeli chodzi o bryłę i dach do tego:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-e-111-WAX1013

1) Strop terriva - przemawia za nim to, że wtedy zostawili byśmy miejsce na schody i w przyszłości mogli sobie zaadaptować poddasze. Nie wiem jednak jak wygląda taki strop jeżeli chodzi o koszta. Czy chcąc w przyszłości adaptować poddasze powinienem od razu mieć w zamyśle jakiś układ i okna dachowe zrobić od razu czy można je wstawić w przyszłości?

2) Konstrukcja wiązarowa - w tym przypadku stryszek ze schodami rozkładanymi. Zastanawiam się tu również nad kosztami w porównaniu z terrivą i tradycyjną więźbą. Zastanawia mnie tu jaka jest akustyka np. w przypadku padającego deszczu czy silniejszego wiatru - czy bardzo słychać to przez sufit ocieplony obudowany płytami GK.

Jeżeli nie poruszyłem istotnego tematu na plus lub minus za którymś rozwiązaniem to proszę pisać.

Jeżeli różnica na rzecz terrivy nie jest ogromna, a niesie ze sobą plus użytkowego poddasza w przyszłości to skłaniałbym się ku temu odwlekając w ten sposób koszt schodów na później. A jak z tymi oknami dachowymi - od razu czy można później?

Proszę o rady. Dzięki!!

To nie jest bryła pod wiązary, uskoki na ścinach i koperta to taki sobie pomysł dla wiązara.

Co do akustyki sufitu podwieszane mam dom kryty blachą jest ok. Deszczu nie słychać wcale. Chyba ze wali w okna :)

Co do okien dachowych i poddasza, zdecyduj sie na coś teraz tzn ablo parter i finisz albo parter i poddasze bo takie "a moze kiedyś zrobię" wyjdzie najdrożej.

Moje niedopatrzenie z projektem. Będzie to prostokąt, bez żadnych wcięć i innych.

Może wyjdzie najdrożej, ale rozłożone w czasie - będę miał pieniążki to zrobię, a jak nie to nie zrobię i w zależności od potrzeb więc tym tak bardzo się nie przejmuję.

Jeżeli strop tradycyjny z tradycyjną więźbą wyszedłby mnie niewiele więcej na tle całej budowy to wolałbym chyba sobie zostawić taką alternatywę, ale nie mam rozeznania.

Wtedy lepiej wyprowadzić od razu, ale czy to wiąże się z tym, że muszę wiedzieć gdzie będę miał np. łazienkę na górze gdybym chciał?

Mam na myśli lany, myślałem o terrivie. Jestem otwarty też na inne rozwiązania. Niedługo planujemy projektować i musimy się na coś zdecydować.

• 2 weeks później...