Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu i poddasza nieużytkowego.

Mocarny

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak w rzeczywistości wykonać wentylację dachu (dokładnie w miejscu okapu). Dach (2-spadowy z wystawką) w pełni deskowany (nadbitka), na deski położona papa i dachówka. Ścianka kolankowa ok 1m. Ocieplenie z wełny mineralnej ok. 30cm (od murłaty do krokwi i nad sufitem podwieszanym).

Teoretycznie wiem jak to powinno wyglądać... Wentylacja odbywa się dwiema drogami: pod dachówką oraz w poddaszu nieużytkowym. Rozumiem, że wylot powietrza dla przestrzeni pod dachówką i dla poddasza jest wspólny i będzie umieszczony w kalenicy budynku i zabezpieczony taśmą kalenicową (wentylacyjną) na to idą gąsiory. Natomiast wlot pod dachówkę przy rynnie, a do poddasza nad murłatą (pod deskowaniem).

I dokładnie nie wiem jak wykonać wloty pod okapem i go poprawnie zabezpieczyć. Jak wykończyć ocieplenie muru? I czy nie będzie występował mostek termiczny w miejscu/okolicy murłaty?

Pomiędzy deskowaniem a wełną mineralną ma zostać szczelina ok 5cm - czy wełnę trzeba w jakiś sposób zabezpieczać?

Jak wykonać nawiew powyżej okna dachowego w przestrzeni poddasza nieużytkowego?

Jeżeli ktoś dysponuje jakimiś zdjęciami schematami lub linkami czym wykończyć/zrobić wentylację przy okapie to bardzo proszę o pomoc.

jeżeli w czyś się mylę to proszę o korektę :).

Pozdrawiam

Oba zadedykowane rysunki nie są odpowiednie dla Twojego dachu. Masz nadbitkę a podbitkę. Należy pozostawić szczelinę wlotową pomiędzy elewacją a nadbitką szerokości minimum 2 cm. Najlepiej tą szczelinę zabezpieczyć siatką metalową z drobnymi oczkami wtapiając ją w warstwę kleju. Siatka powinna być z materiału nie ulegającego korozji np. mosiężna lub aluminiowa. Pozdrawiam.

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Teraz już wiem ... Taśmę okapową zatopię w siatce na styropianie i po sprawie.

Zastanawiam się tylko czy w jakiś sposób zabezpieczać wełnę na poddaszu? Mam nadzieje że żadne owady sobie nie upodobają poddasza ...

Ja jednak polecam listwę metalową, siatki

polipropylenowe może zabezpieczą przed owadami ale to chyba nie jest największy problem ...;)

Jeżeli zlikwidujesz wszystkie "duże wejścia" pod dachówkę to wełny już nie musisz od góry zabezpieczać.

Artikel-Nr 1241.jpg

Ja jednak polecam listwę metalową, siatki

polipropylenowe może zabezpieczą przed owadami ale to chyba nie jest największy problem ...;)

Jeżeli zlikwidujesz wszystkie "duże wejścia" pod dachówkę to wełny już nie musisz od góry zabezpieczać.

Dzięki. I czegoś takiego będę szukał, ale to jeszcze chwilkę czasu mam. Przynajmniej wiem już jak to zrobić, a to ważne. Także dziękuje wszystkim za pomoc.