domelek 01.03.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Przyszedł czas wyboru kominka piecyka - jako, że będzie używany sporadycznie i jako ewentualne awaryjne źródło ogrzewania to max budżet jest w granicach 5 tys. Najbardziej zależy nam na wyglądzie / w miarę dużej szybie - dobrej jakości wykonania - piecyk będzie umiejscowiony jak na załączonej wizualizacji. Z tego co przeglądałem na internetach to najbardziej podchodzi mi ten model: https://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/navia-01-ceramika-piec-kominkowy Mam pytanka: Jaka jest różnica czy podłączę wylot spalin 'z tyłu' czy 'od góry'? -oprócz estetyki - rozumiem, że rura ze spalinami lepiej/szybciej ogrzeje pomieszczenie, ale jest też ryzyko przegrzania - dom ma dużą akumulacyjność, bo jest zbudowany z 24cm cegły silikatowej - do tego wentylacja mechaniczna. Czy lepiej brać w tym wypadku wersję z ceramiką czy stalową? Doprowadzenie powietrza jest od spodu - szarą rurą - przy samej ścianie, ale chyba to nie problem? Komin wygląda tak, jak na zdjęciu - piecyk ma stać przy ścianie z silikatów... Ile może kosztować montaż takiego piecyka? Dziękuję za opinie. Edytowane 1 Marca 2018 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.03.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Na wizualce masz zupełnie inne rozwiązanie.Montaż takiego piecyka może kosztować ~500 PLN.Zamów piecyk łącznie z montażem to może na całość będzie 8% VAT.Ceramika może będzie nie tak gorąca w dotyku jak obudowa stalowa.Od tyłu czy od góry to podobna długość przewodu dymowego ale wprowadzony w komin będzie ogrzewał bezpośrednio komin a pośrednio pomieszczenie.Wybór raczej ze względów wizualnych bo przy sporadycznym paleniu nie ma to większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts