Rex_Kos 01.03.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Witam, Mam zamontowane rolety wyprodukowane na podzespołach dostarczanych przez Aluprof.Do sterowania służą odbiorniki DC282 oraz pilot DC2702. Na kilku roletach pojawił się problem ze sterowaniem z pilota.Odbiornik przyjmuje tylko pierwsze polecenie z pilota i następnie nie reaguje na kolejne (nie miga dioda na odbiorniku), aż do momentu naciśnięcia przycisku STOP na odbiorniku przy rolecie. W konsekwencji nie można za pomocą pilota np.: zatrzymać rolety w trakcie jej opuszczanie lub podnoszenia (zatrzyma się tylko po "dojechaniu do końca").Jak uruchomię roletę przyciskiem na odbiorniku to wcale nie reaguje na pilota. Próbowałem następujących rzeczy:1. Wyłączenie odbiornika z zasilania i ponowne uruchomienie.2. Kasowanie odbiornika z pilota i ponowne przypisanie do tego samego kanału.3. Kasowanie odbiornika i przypisanie do innego kanału.Niestety nie przyniosło to rezultatu. Ponieważ z pozostałymi odbiornikami pilot współpracuje jak powinien, zakładam że problem leży po stronie odbiornika.Czy ktoś może spotkał się z taką usterką i czy jest jakiś sposób naprawy. Kontaktowałem się z firmą, która wyprodukowała i zamontowała rolety, ale nie spieszą się z odpowiedzią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hudy1981 06.05.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Część Miałem dokładnie ten sam problem w dwóch z trzech sterowników. Przyczyną jest uszkodzony kondensator w układzie zasilania sterownika. Kondensator znajduje się wewnątrz obudowy na tej dolnej płytce z gniazdami. U mnie jest oznaczony na płytce jako CX1, 680nF 275VAC. Mierzyłem go i miał niecałe 300nF. Po wymianie wszystko działa jak powinno. Koszt kondensatora to jakieś 1zł 50gr W razie problemów służę pomocą. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts