Tomek_J 29.09.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 a nie wkurza Cię nieporządek, "syf", bałagan na tym forum, że się piszę posty w stylu "zawalił się świat, bo ptaszek mi nasrał na parapet, czym to zmyć ?" i ciągle powtarza się te same pytania. mdzalewscy próbowali z tym walczyć, szkoda że nie walczy z tym administrator tego forum bo to jego działa. Jak internet internetem tak zawsze było, jest i będzie na każdym forum. I nie ma co się wkurzać. A wątek zawsze można przenieść np. do "Psychologa Dyżurnego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 29.09.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Temat zabijania psów na smalec już się nieco wypalił, ale muszę stanąć w obronie wsi, ale nie w sensie usprawiedliwienia tego powszechnego w Polsce procederu OCZYWIŚCIE. Mieszkam w Krakowie na osiedlu, które słynie z produkcji psiego smalcu (choć historycznie słynęła z hodowli bydła - stąd nazwa Skotniki). Każdy mieszkaniec wskaże odpowiednie domy na ulicy księdza Wujka, gdzie należy pędzić, jeżeli komuś zginie pies. Jeżeli właściciel jest odpowiednio szybki i hojny to może odzyskać pupila. W przeciwnym razie psina zostaje zamieniona na smalczyk, którym tak starzy ludzie jak i troskliwe matki smarują zaziębionych. Niektórzy piją to świństwo, czasami z mlekiem. Niestety, nie jest to rzadkie i lokalne zjawisko. Swoją drogą jego nieco "ucywilizowaną" (choć chyba nie można tak powiedzieć) formę widać w aptekach, tłuszcz świstaka, wyciąg z wątroby rekina i inne specyfiki, które mają nas chronić skuteczniej i łagodniej niż chemiczne farmaceutyki. Swoją drogą ciekawy artykuł niegdyś czytałem, jak od najmłodszych lat kształtuje się psychikę dzieci poprzez bajki, mówiące o "dobrych" zwierzętach, które należy chronić i "wstrętnych" szkodnikach, którym trzeba np. zaszywać kamienie do brzucha i wrzucać do studni itp. Nie chcę popadać w przesadę, jesteśmy ogniwem łańcucha pokarmowego i zjadania zwierząt nie unikniemy, ale takie zabobony jak stosowanie psiego smalcu należy tępić - choć szczerze wątpię w skuteczność jakiejkolwiek akcji oświatowej czy administracyjno-karnej.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 29.09.2004 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 jako, ze zaczalem ten watek, uzyskalem pomoc, nic wiecej nie zrobimy piszac tym watku i atmosfera zaczyna sie zageszczac a tego chcialbym uniknac ...moze nie fortunnie post ten umiescilem w Wymianie Doswiadczen ..... dziekuje za wsparcie, a o finale sprawy poinformuje, wywalczylem, ze w gazecie lokalnej przez kilka dni ukaza sie zdjecia pieskow i mam nadzieje, znajdziemy im dom, normalny .... ara, przepraszam za jezyk ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 29.09.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 paj powodzenia! może przydałaby się również kontrola okolicznych targowisk przez straż miejską , kuzyn studiujący w Sączu powiedział, że na targwisku na porządku dziennym jest sprzedaż słoików z psim smalcem za 200 zł sztuka-jako doskonałego remedium na wszystkie choroby! tak wogóle to juz mi się niedobrze robi, od tego wątku, juz chyba nie rusze mojego ulubionego smalczyku ze skwarkami (wieprzowego oczywiscie), a na chłodne dni, fajnie grzał od środka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 29.09.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Dziękuję, Tomku. Miałem się już tu nie dopisywać, ale myślę że to nie byłoby grzecznie. W zasadzie we wszystkim (albo prawie wszystkim) masz rację. Wiesz, ja też jestem wariatem na punkcie zwierząt, jeszcze bardziej niż większość ludzi, bo fascynują mnie nie tylko te żyjące dziś, ale i te wymarłe - paleontologia była od zawsze moją największą miłością. I wiesz, pewnego dnia doszedłem do wniosku że nie może tak pozostać, że jednak to ludziom coś się ode mnie należy. A nawet nie ''coś'' tylko prawie wszystko: mój czas zwłaszcza. Ja nawet nie miałbym usprawiedliwienia że przedkładam trylobita nad narkomana, tak jak Ty - konia, bo trylobitowi nie można i nie ma potrzeby pomagać - on nie cierpi, bo jego już nie ma, tylko jego skamieniały szkielet... Przyznam Ci się, że cholernie dużo mnie kosztowało zrezygnowanie z tych zamiłowań. Dziś nie sięgam nawet do książek z tej dziedziny, stojących na mojej półce, bo to boli. I wciąga z powrotem. Trochę tak jak nie należy czytać listów od pierwszej miłości jeśli się już ma żonę, zwłaszcza w chwilach rozczarowania małżeństwem, ani sięgać po ''tylko jeden malutki'' kieliszek, jesli się jest zaleczonym alkoholikiem... A ja wiem, że mój obowiązek, moja służba, jest tu właśnie, wśród ludzi, w mojej rodzinie przede wszystkim. I to, co temu przeszkadza MUSI zejść na dalszy plan. Ja też bym wolał - naprawdę ! - przebywać wśród koni niż wśród ludzi, albo miesiącami opisywać nowe dla nauki chrząszcze gdzieś w dżungli - ale nie wolno mi sobie na to pozwolić, bo zmarnowałbym swoje życie i życie moich dzieci. Nawet - a na tym forum to już brzmi jak herezja - moje budowanie nie jest tym, co chciałbym w życiu robić. Ale rozumiem, że jest lepsze niż ucieczka w świat paleozoiku. I potrafię pozostać tu, na jawie. I robię to, dla nich. Dość na ten raz. Jeszcze raz pozdrawiam, i do usłyszenia już w jakimś bardziej budowlanym temacie - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2004 03:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 paj^ czy dostales moj e-mail . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 04.10.2004 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 nie dostalem, mozesz jeszcze raz przeslac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2004 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 paj^ wylalam Ci wiadomosc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2004 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 niewiecie czy ktos robi smalec z komarow albo much ?????? z goscia se jaja zrobili a wy tu zaraz telewizje przywieziecie podobna historia jak z talibami na mazurach niewiem w jakim wy swiecie zyjecie ..smakosze smalcu psiego sa w polsce pietnowni ZWLASZCZA NA WSIACH !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 05.10.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Wybaczcie moją uszczypliwość, tym bardziej, że jestem nowa, ale na tym wątku studenci psychologii mogliby referacik napisać. Pattaya i Szczery nawrzucali sobie/wymienili poglądy (niewłąściwe skreslić), zrobiła się dyskusja o wartościach i bycie, koniech, psach i narkomanach.O ile jednak pamiętam początek watku - to stan faktyczny jest taki:Są miłe psyMają być zabite a ich tłuszcz użytyCo zrobic, aby temu przeszkodzić. Od strony prawnej - samemu faktowi zabicia psa przeszkodzić nie można.Osobiście od strony moralnej też uważam, że nie mamy takiego prawa - jeśli ktoś traktuje psa jako zwierzę hodowlane (futro, tłuszcz) to jest to jego system wartości , jego normy, i choć nie jesteśmy w Chinach - nie ma jak w to wkraczać.Można interweniować prawnie, gdyby to mięso miało byc jedzone (sanepid?).Można prawnie i nalezy moralnie, jesli to zwierzę miałoby byc zabite w okrutny sposób (a chyba na to się zanosi) - vide ustawa o ochronie zwierząt, środki - stowarzyszenia na rzecz ochrony zwierząt, w drastycznym wypadku Policja.Tylko skąd się dowiedzieć kiedy i jak ma to nastąpić?I tu już nie jestem taka mądra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.10.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 abromba, jak do weterynarza zaniesie co by zbadał to sanepid odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 06.10.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 [/img]Od strony prawnej - samemu faktowi zabicia psa przeszkodzić nie można. Osobiście od strony moralnej też uważam, że nie mamy takiego prawa - jeśli ktoś traktuje psa jako zwierzę hodowlane (futro, tłuszcz) to jest to jego system wartości , jego normy,................ Ciekawe czy wcześniejszą kradzież tych psów uważasz za zgodną z prawem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 06.10.2004 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 paj^ wylalam Ci wiadomosc . bonnie nie otrzymalem zadnej wiadomosci, nie wiem co sie dzieje, czy to moja skrzynka? moze napisz do mnie ze strony muratora lub na adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 06.10.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 dzisiejszy onet donosi: Pierwszy w Polsce wyrok sądowy za zabicie psa. Sąd Okręgowy w Szczecinie skazał mężczyznę, który bestialsko zabił zwierzę. Sprawca pójdzie do więzienia na 8 miesięcy. Wyrok ma charakter precedensowy. Polski sąd po raz pierwszy wydał wyrok za zabicie psa. "Osiem miesięcy pozbawienia wolności - to kara adekwatna do czynu popełnionego ze szczególnym okrucieństwem" - mówiła sędzia Katarzyna Naszczyńska. Sprawca powiesił psa na drzewie, ponieważ - jak mówił - zwierzę ugryzło go w rękę. Sąd wydał wyrok ośmiu miesięcy więzienia bez zawieszenia, ponieważ przestępca był już wcześniej karany, a psa zabil podczas okresu próbnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.10.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 A to było na wsi, czy w mieście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 06.10.2004 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 na wsi Bonnie czekam na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.10.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 dzisiejszy onet donosi: Pierwszy w Polsce wyrok sądowy za zabicie psa. Sąd Okręgowy w Szczecinie skazał mężczyznę, który bestialsko zabił zwierzę. Sprawca pójdzie do więzienia na 8 miesięcy. Wyrok ma charakter precedensowy. Polski sąd po raz pierwszy wydał wyrok za zabicie psa. "Osiem miesięcy pozbawienia wolności - to kara adekwatna do czynu popełnionego ze szczególnym okrucieństwem" - mówiła sędzia Katarzyna Naszczyńska. Sprawca powiesił psa na drzewie, ponieważ - jak mówił - zwierzę ugryzło go w rękę. Sąd wydał wyrok ośmiu miesięcy więzienia bez zawieszenia, ponieważ przestępca był już wcześniej karany, a psa zabil podczas okresu próbnego. To nie jest prawda. To nie jest pierwszy skazujący wyrok sądowy w podobnej sprawie w Polsce. Przed kilku laty sędzia Sądu Rejonowego w Mysłowicach skazał na rok pozbawienia wolności bydlaka który po pijanemu zrzucił z dachu wieżowca rocznego dobermana. Facet odsiedział (z tego co wiem) w więzieniu cały wyrok. Wówczas także prasa pisała, że jest to pierwszy taki wyrok w Polsce. Przypuszczam, że podobne wyroki jednak uprzednio już zapadały. Niemniej nie są to częste przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.10.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 kto szanuje ludzi , szanuje tez zwierzęta ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2004 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 paj^ mysle , ze tym razem dojdzie moja wiadomosc. Daj znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.10.2004 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Od strony prawnej - samemu faktowi zabicia psa przeszkodzić nie można. Pies w polsce nie jest zwierzęciem hodowlanym, tylko domowym. Ustawa różnicuje te dwa pojęcia. Nie prowadzi się badań mięsa psiego. SANEPID nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts