abromba 09.10.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Rzeczywiście, ustawa wprowadza rozróznienie na zwierzęta domowe i gospodarskie.Ale naprawdę nie ma zakazu uśmiercenia zwierzęcia domowego, jeżeli jest to zrobione humanitarnie Art. 33. 1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie: 1) potrzebą gospodarczą; 2) względami humanitarnymi; 3) koniecznością sanitarną; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.10.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Za wczesnie wysłałam sorry,Nowięc z punktu widzenia prawa ktoś, kto w takim celu w możliwie bezbolesny sposób zanije psa nie zrobi nic złego.Nie wiem dlaczego, ale moja sucha analiza prawna wzbudziła w was silne emocje - a przecież starałam się oddzielić mój stosunek do sprawy od oceny prawnej. A ja naprawde nie chcę, że by te psy cierpiały, tylko próbuję obiektywnie ocenić sytuację.Z sanepidem może by można było coś próbować np. od strony wyrabianych maści z tego tłuszczu? Albo ruszyć w stronę inspekcji weterynaryjnej - tylko że to już niestety po fakcie, ale nie mam już siły wertować ustawy o sanepidzie i ww inspekcji.Wyroków w sprawie znęcania się nad zwierzętami było już kilka, nie podam cytatów prasowych, ale sędziowie - zwłaszcza ci "młodszego pokolenia" wcale dręczenia zwierząt nie bagatelizują. Od strony moralnej pozwolę sobie jednak włożyć kij w mrowisko: ile spośród osób stanowczo protestujących przeciwko zabiciu psa na jakiś podobno leczący tłuszcz - zaznaczam, że przy założeniu, że będzie to możliwie bezboleśnie zrobione - było w cyrku gdzie pokazuje się tresurę zwierząt lub prowadziło tam swoje dzieci? Chyba są tylko dwa cyrki "certyfikowane" na tresure zwierząr, a reszta dręczy je w nieludzki sposób. A za jakiś czas, jak emocje opadną, to Wam pokaże, jakie głupoty mozna wyinterpretować z ustawy o ochronie zwierząt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.10.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 A ja nie chodzę do cyrku, nie znoszę wycieczek do ZOO, nie jadam wołowiny ani wieprzowiny (szczególnie po programie w TVN, w którym pokazano sceny z rzeźni), nie noszę prawdziwych futer....No właśnie. Pies na smalec. A lis, norka, szynszyl itp. zabijane w okrutny sposób dzień w dzień dla kaprysu majętnej klienteli? A małe foczki często żywcem jeszcze obdzierane ze skóry? Długo by tak jeszcze wymieniać. Nie ważne czy to wieś czy miasto, Polska czy Kanada. Ludzie traktują zwierzęta w sposób niewyobrażalny. Nigdy tego nie zrozumiem. Ale wiem też, że tego nie zmienię. Tacy są ludzie i tacy będą. Brak mi słów. Ja mogę tylko dzwonić na policję kiedy uznam, że trzeba a swoje dzieci wychować w szacunku dla braci mniejszych....Dzisiaj dzwoniliśmy na policję w sprawie psa. Psina sterczała na parapecie otwartego okna w bloku na przeciwko już drugi dzień. Skamlała dzień trzeci. Było jasne, że właściciel zostawił zwierzaka samego. Nie wiadomo było, czy gadzina ma co pić i jeść. Policja przyjęła zgłoszenie, tym bardziej, że sąsiedzi też interweniowali chwilę wcześniej. Okazało się, że właściciel był w domu. Powieszony na klamce. Gdyby ludzie nie poczuli współczucia dla zwierzęcia, pewnie wisiałby tak jeszcze długo. Ech, facetowi nikt juz nie pomoże. Psem obiecała zająć się sąsiadka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 23.10.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Zbudowali piękny domek na Mazurach, daleko od miasta, od ludzi i od drogi. Tak zaczyna się ich opowieść o życiu na wsi. Zapraszamy do obejrzenia filmu. A co Ty sądzisz o życiu daleko od miasta? Budować się na wsi? Masz takie doświadczenia? Prosimy o wypowiedzi. Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts