Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywiście, ustawa wprowadza rozróznienie na zwierzęta domowe i gospodarskie.

Ale naprawdę nie ma zakazu uśmiercenia zwierzęcia domowego, jeżeli jest to zrobione humanitarnie

Art. 33. 1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:

1) potrzebą gospodarczą;

2) względami humanitarnymi;

3) koniecznością sanitarną;

https://forum.murator.pl/topic/23655-ciemne-strony-mieszkania-na-mojej-wsi/page/5/#findComment-431772

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za wczesnie wysłałam sorry,

Nowięc z punktu widzenia prawa ktoś, kto w takim celu w możliwie bezbolesny sposób zanije psa nie zrobi nic złego.

Nie wiem dlaczego, ale moja sucha analiza prawna wzbudziła w was silne emocje - a przecież starałam się oddzielić mój stosunek do sprawy od oceny prawnej. A ja naprawde nie chcę, że by te psy cierpiały, tylko próbuję obiektywnie ocenić sytuację.

Z sanepidem może by można było coś próbować np. od strony wyrabianych maści z tego tłuszczu? Albo ruszyć w stronę inspekcji weterynaryjnej - tylko że to już niestety po fakcie, ale nie mam już siły wertować ustawy o sanepidzie i ww inspekcji.

Wyroków w sprawie znęcania się nad zwierzętami było już kilka, nie podam cytatów prasowych, ale sędziowie - zwłaszcza ci "młodszego pokolenia" wcale dręczenia zwierząt nie bagatelizują.

Od strony moralnej pozwolę sobie jednak włożyć kij w mrowisko: ile spośród osób stanowczo protestujących przeciwko zabiciu psa na jakiś podobno leczący tłuszcz - zaznaczam, że przy założeniu, że będzie to możliwie bezboleśnie zrobione - było w cyrku gdzie pokazuje się tresurę zwierząt lub prowadziło tam swoje dzieci? Chyba są tylko dwa cyrki "certyfikowane" na tresure zwierząr, a reszta dręczy je w nieludzki sposób.

A za jakiś czas, jak emocje opadną, to Wam pokaże, jakie głupoty mozna wyinterpretować z ustawy o ochronie zwierząt.

https://forum.murator.pl/topic/23655-ciemne-strony-mieszkania-na-mojej-wsi/page/5/#findComment-431774

A ja nie chodzę do cyrku, nie znoszę wycieczek do ZOO, nie jadam wołowiny ani wieprzowiny (szczególnie po programie w TVN, w którym pokazano sceny z rzeźni), nie noszę prawdziwych futer....No właśnie. Pies na smalec. A lis, norka, szynszyl itp. zabijane w okrutny sposób dzień w dzień dla kaprysu majętnej klienteli? A małe foczki często żywcem jeszcze obdzierane ze skóry? Długo by tak jeszcze wymieniać. Nie ważne czy to wieś czy miasto, Polska czy Kanada. Ludzie traktują zwierzęta w sposób niewyobrażalny. Nigdy tego nie zrozumiem. Ale wiem też, że tego nie zmienię. Tacy są ludzie i tacy będą. Brak mi słów. Ja mogę tylko dzwonić na policję kiedy uznam, że trzeba a swoje dzieci wychować w szacunku dla braci mniejszych....

Dzisiaj dzwoniliśmy na policję w sprawie psa. Psina sterczała na parapecie otwartego okna w bloku na przeciwko już drugi dzień. Skamlała dzień trzeci. Było jasne, że właściciel zostawił zwierzaka samego. Nie wiadomo było, czy gadzina ma co pić i jeść. Policja przyjęła zgłoszenie, tym bardziej, że sąsiedzi też interweniowali chwilę wcześniej. Okazało się, że właściciel był w domu. Powieszony na klamce. Gdyby ludzie nie poczuli współczucia dla zwierzęcia, pewnie wisiałby tak jeszcze długo. Ech, facetowi nikt juz nie pomoże. Psem obiecała zająć się sąsiadka....

https://forum.murator.pl/topic/23655-ciemne-strony-mieszkania-na-mojej-wsi/page/5/#findComment-431781

• 10 years później...

Zbudowali piękny domek na Mazurach, daleko od miasta, od ludzi i od drogi. Tak zaczyna się ich opowieść o życiu na wsi. Zapraszamy do obejrzenia filmu. A co Ty sądzisz o życiu daleko od miasta? Budować się na wsi? Masz takie doświadczenia? Prosimy o wypowiedzi.

Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora

https://forum.murator.pl/topic/23655-ciemne-strony-mieszkania-na-mojej-wsi/page/5/#findComment-6616068