Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co posadzi? wzd?u? ogrodzenia przy drodze?

Recommended Posts

Witajcie,

na wiosnę zaczynamy budowę ale chciałabym już posadzić coś żeby jak się wprowadzimy było trochę zielono. Najbardziej zalezy mi na czymś wzdłuz ogrodzenia. Dodam że na razie mamy siatke rozpiętą na zabetonowanych słupkach i napewno za kilka lat bedziemy ogrodzenie wymieniać. Chodzi mi o takie rosliny które skutecznie osłoniłyby posesję od drogi a jednocześnie przetrzymały budowę i wymianę ogrodzenia, aha no żeby nie wygladało banalnie :)

Poradźcie coś, co posadzić?

pozdrawiam :)

Najlepiej kwiatki takie które nie wymagają dużo pielęgnacji i długo kwitną. Posiej jeszce maciejkę będą zazdrościć przechodnie i sąsiedzi.

Ja na budowie nie robię nic czego mógłym się wstydzić i nie mam nawet ogrodzenia działki ale kwiatki rosną i maciejka pachnie.

Nie sadz krzewów bo tataWeroniki się zarobi przy wymianie ogrodzenia.

:D :D :D

Winorośl niezły pomysł, jednak wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć na stałe, po wymianie ogrodzenia stwierdzisz np. że to nie to i musisz zaczynać od nowa. Posadziłbym thuje (co prawda banalne) ale są estetyczne (albo żywopłotowe np. brabant albo kolumnowe). Tylko przynajmniej z 1,5 m od ogrodzenia, żeby przy wymianie ich nie uszkodzić (szczególnie w przypadku kolumnowych). A w przypadku żywopłotowych zawsze można dosadzić kilka (rosną szybko ok 40 cm/rok, zaś te starsze po prostu przyciąć na żądaną wysokość).Pozdrawiam