Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odrolnienie działki klasa VI z 2018

Recommended Posts

Witam, pisze z zapytaniem odnosnie budowy domku jednorodzinnego na działce budowlanej klasy VI z. Jestem posiadaczka działki o powierzchni 97 arów, na działce tej jest usytuowany dom jednorodzinny oraz budynki gospodarcze, na planie zagospodarowania przestrzennego oznaczony jest ten kawałek z budynkami jako MR, reszczta jest jako tereny użytków rolnych. Wydzieliłam córce działkę o powierzchni 30 arów, na któej córka chce postawić dom. Jednak byłąm w gminie i burmistrz powiedział ze na najbliższy czas nie zamierzają zmieniać miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Dodam ze działka ta graniczy z kazdej strony z zabnudowa jednorodzinna., od dawna nic na niej jest uprawiane, a nawet jak bylo to plony byly znikome bo to gruntz przeznaczeniem pod zalesienie, dodatkowo działka ta jest w dni sloneczne do polowy zacieniona(na sasiedniej dzialce sa wysokie buki) Prosze powiedziec jakie kroki powinnam podjac zeby te dzialke jednak odrolnili. Dzialka ma dostep do mediow, do dorgi publicznej.

Plik:

None

Swego czasu (4lata temu) pracowałem w lokalnym Urzędzie Gminy i min. pomagałem przy zagospodarowaniu przestrzennym.

Jest kilka sposobów którymi powinno dać się ten domek wybudować:

1. Trzeba dokładnie wczytać się w plan czy istnieje "furtka" zezwalająca właścicielowi gruntu na dalszą rozbudowę na jego terenie. Mam na myśli tereny rolne. U nas w planie takowa była.

2. Czekanie na zmianę planu przez UG. Może potrwać nawet do 10lat.

3. Odpłatna zmiana miejscowego planu przez UG na wniosek właściciela. Wiele takich przypadków widziałem.

Powodzenia i cierpliwości bo będzie wam potrzebna.

weniosek o przekształcenie dizałki rolnej na budowlana złozyłam juz 17 lat temu, niestety bez odzewu. Dodam ze bardzo dawno temu,przed wprowadzeniem PLANU ZAGOSPODAROWNAIA DZIAŁKA ta widniala jako budowlana. Wprowadzajac owy plan zmienili te grunty na rolne... Co ma Pan na mysli piszac pierwszy punkt ?:) jakie furtki :) A ile kosztuje mniej wiecej odplatna zmiana takiego planu? I czy gmina zgodzi sie jezeli powiem ze sama poniose koszty zmiany w planie ?:)

1. Co do wniosku, jeśli został takowy złożony, masz potwierdzenie złożenia, będzie się go dało odszukać to możesz wypunktować wójtowi, że nie zrealizował tego co chciałaś, oraz że zmienił plan niezgodnie z twoim wnioskiem. Co więcej można by się pokusić wtedy o założenie sprawy sądowej. Trzeba brać pod uwagę że to może potrwać i nie będzie najkorzystniejszym rozwiązaniem.

2. W naszym lokalnym planie był zapis mówiący że właściciel terenu może rozbudować się na terenie rolnym w jakimś tam zakresie od jego budynków. Na szybko nie mogę odnaleźć tego zapisu. Sugeruję przeczytanie planu od deski do deski i być może coś takiego tam jest umieszczone. Jeśli nie to to zostaje zmiana planu.

3. Zmiana planu odpłatna, nasza gmina się na to godziła. Jaki był koszt ciężko powiedzieć. 3000-8000zł w zależności od liczby uczestników. Trzeba by po negocjować z wójtem.

Plan powinien być ogólnodostępny. Niektóre gminy umieszczają go w internecie na swoich stronach inne czasem na BIPie. Znajdziesz go wpisując w google BIP nazwa twojej gminy.

Można też poprosić o wypis i wyrys z miejscowego planu, ale to już odpłatnie coś w granicach 100zł. Proponuję porozmawiać z inspektorem z planowania przestrzennego o możliwych sposobach a następnie z kierownictwem. Proszę działać i się nie poddawać:)

• 1 month później...
Witam. podpinam sie pod temat. Moja gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. mam klase gruntu II i chciałbym postawić dom, (rozbudowa zagrodowa) Działka ma 85ar. ale chciałbym wydzielić ok10ar na ten dom. działka prosta gaz na działce przy drodze gminnej asfaltowej i takie pytanie ile Urbanista ma czasu na rozpatrzenie mojego wniosku o odrolnienie i jakie może mieć sprzeciwy wobec tego wniosku? chciałbym dodać ze jestem rolnikiem i po odrolnieniu tego kawałka 10ar nadal bede rolnikiem pow 1h

• 1 month później...

Witam, posiadam dwie działki (na jednej od lat 70tych stoi dom), a druga jest działką przeznaczona pod produkcję rolną (obie działki po 10 arów).

Chciałbym postawić koło domu budynek gospodarczy o wymiarach 12x9, ale niestety nie zmieści mi się obok domu w związku z czym musiałbym wejść na teren działki "ogrodu".

Nie chciałbym drugiej działki w całości wyłączać z produkcji rolnej.

Od czego w tym momencie zacząć?

Nie jestem rolnikiem...

W MPZP dla obu działek mam taki wpis:

Przeznaczenie terenu * tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej; wykluczone usługi rzemiosła i inne

uciążliwe dla funkcji mieszkalnej, zakaz sytuowania nowych budynków inwentarskich;

Czy budynek gospodarczy jest budynkiem inwentarskim?

- budynek inwentarski to " budynek do utrzymania zwierząt gospodarskich " ( wikipedia )

- w PM powinien być zapis dot. budynków gospodarczych, zabudowie uzupełniającej, dot. budynku gospodarczego, garażu, itp

- część działki można wyłączyć z produkcji rolnej, wyłączenie nie musi stanowić całości działki

- ... a zacząć należy od złożenia wniosku w Urzędzie o wydanie Wypisu i Wyrysu z Planu Miejscowego