Mjanisz 02.03.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Dzień dobryMam działkę którą odziedziczyłam ponad 6 lat temu. Planuję wybudować na części niewielki dom z przeznaczeniem na wynajem lub sprzedaż. Jak wygląda sprawa podatków w takiej sytuacji? Wyczytałam, że podatku nie zapłacę bo działkę otrzymałam ponad 5 lat temu a liczy się data nabycia działki a nie data wybudowania domu. Proszę o poradę i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.03.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Tak, liczy się data nabycia prawa do działki. Podatku nie zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 02.03.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Dokładnie, jeśli 6 lat temu zostałaś wpisana do księgi wieczystej, to już nie zapłacisz podatku. Pytanie, czy jest sens budować dom i go sprzedawać- musisz sprawdzić, ile podobnych nieruchomości jest w Twojej okolicy i czy "schodzą". Może się okazać, że np. nikt nie będzie chciał kupić 100m2, ale 130m2 już schodzą jak świeże bułeczki. Zanim zainwestujesz, sprawdź najlepiej rynek. No, chyba, że działka jest blisko bardzo atrakcyjnego miejsca np. jeziora, dużego miasta, dobrze skomunikowana itp. U mnie na wsi(tuż pod Wawą) kilka domów stoi i czeka już kilka lat na to, aż ktoś je kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.03.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Moim zdaniem może lepiej sprzedać samą działkę. Pewnie przez ostatnich sześć lat już sporo na siebie zarobiła, zwłaszcza że po wprowadzeniu ustawy o odrolnieniu ziemi nie ma ich zbyt wiele(przynajmniej tak mi się wydaje). Nie pchałbym się w inwestycję, która może się nie zwrócić. Oczywiście wszystko zależy od Twojego doświadczenia na rynku nieruchomości. Bepo trafnie wypunktował na co zwrócić uwagę, sprawdź rynek, zrób plan inwestycyjny i dodaj do tego 20-25%. Tak na wszelki przypadek. Po wszystkim sprawdź rynek wtórny i porównaj ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjanisz 03.03.2018 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Dziękuje Wam za odpowiedzmoja działka jest w najlepszej z możliwych lokalizacji. 10 minut autobusem do centrum powiatowego miasta. Działka ma dostęp do zalewu.Myślałam o tym długo i myślę, że to bardzo bezpieczna inwestycja. Jeśli nie sprzedam to mogę wynajmować. Dom wybuduje mały - 80 m2 i wytnę go z mojej działki. Projekt już mam teraz architekt mi to wszystko wrysowuje w mapę.Dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjanisz 03.03.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 A jeszcze jednojakbym sprzedała ten dom i chciała wybudować następny i też go sprzedać to czy podatku też nie zapłacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts