Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szklarnia ze starych okien czy jednak tunel foliowy ?

Recommended Posts

Witam mam dylemat czy zrobić szklarnie czy tunel. Szklarnia była by ze starych okien. Okna są w bardzo dobrym stanie są szczelne. Trzymane w ciemnym miejscu także spokojnie wytrzymają trochę. Na tunel muszę kupić folię cement i rurki metalowe i to wszystko. Liczą się dla mnie koszty ponieważ nie jestem pewien czy będę kontynuował swoje warzywne hobby :D . Co polecacie jakieś za i przeciw szyby wymiary szer 35 wys 150cm. Jak nie ten dział to sorry z góry Dzięki ;)

Tak na logikę taniej Ci wyjdzie folia. Do okien musisz zrobić całkiem sensowny stelaż i na to pójdzie trochę środków. Widzę, że nawet na allegro można gotowe stelaże kupić na folię - zawsze możesz podejrzeć jak to wygląda i zrobić samemu. Moi dziadkowie na działce mieli podobną konstrukcję i z tego co pamiętam wytrzymała wiele lat. Grunt top dobrze naciągnięta i dobra folia.

My też planujemy tunel foliowy, na Allegro chodzą już od 280 zł za 10m2. Myślę, że warto tyle zainwestować i nie męczyć się z konstrukcją z nie wiadomo czego. Okna są zabezpieczane różnymi farbami, nie wiesz, jaka chemia przejdzie Ci do warzyw, które potem będziesz jadł. :/

Jak lubisz majsterkować to zrobienie konstrukcji pod folie z kantówek zajmie Ci kilka fajnie spędzonych godzin. Potem impregnacja i folia, która kupisz w każdym markecie budowlanym (specjalne folie o odpowiednim UV). Co prawda folie powinno się zmieniać co 2-3 lata ale wiadomo jak to w życiu wygląda :) W każdym bądź razie taka amatorska konstrukcja przeze mnie zrobiona stoi już kilka ładnych lat w ogrodzie i mimo wszelakich orkanów i gradów nic sie z nią nie stało. Całość takiej szklarenki (bodajże 5x2,5 m) to coś ok 300-400 zł, ale tu akurat nie jestem pewien. A, i pamiętaj żeby na przeciwko drzwi zrobić okienko aby można było w gorące dni wietrzyć. w okna bym się raczej nie bawił, szczególnie że to masz dość wąskie te okna. Przede wszystkim wydaje mi się, że będzie to dość nieestetycznie wyglądać, no chyba że się mega postarasz ale to już mogąbyć koszty. A o ile ściany z tego zrobisz to na dach i tak byś musiał jakąś konstrukcje zrobić.