Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzupełnienie decyzji o warunkach zabudowy na podstawia art. 111

AdamBYD

Recommended Posts

Witam

W zeszłym roku otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy która nie pasowała do planowanego projektu. Odwołałem się od tej decyzji w ciągu 14 i gmina wydała postanowienie na podstawie art.111. Dz. U..2017.1257 w którym uzupełniła decyzję o następujące zmiany :

- zmiana nieprzekraczalną linię zabudowy na obowiązującą linię zabudowy

- ułożenie kaletnicy równolegle do bocznych granic działki.

Jednak przy wniosku o pozwolenie na budowę w starostwie powiatowym dostałem odpowiedź że to postanowienie jest niewłaściwa gdyż art. 111 mówi tylko o uzupełnieniu a nie o zmianie warunków zabudowy i taka zmiana powinna być wdana w formie nowej decyzji a nie postanowienia.

Gmina nadal uważa że tamto postanowienie jest ważne. Chciałbym zapytać o opinię która strona ma rację odnośnie interpretacji art. 111.

Czy przez termin "uzupełnienie" można rozumieć zmianę treści decyzji o warunkach zabudowy?

- bardzo podoba mi się sformułowanie : " sprostowanie błędu oczywistego "

... no, jak coś jest oczywiste :)

- z moich najlepszych sformułowań jakie otrzymałem z Urzędu to :

konserwator pewnego większego miasta : " ... obiekty współczesne, stanowiące obcy wtręt "

dot. uzasadnienia, dlaczego nie może na działce w określonej lokalizacji powstać dom z płaskim dachem ( choć 60 - 70% sąsiedniej zabudowy istniejącej taki posiada ! a Urząd wydający WZ jest przychylny, konserwator niestety nie )

na pewno takich niespodzianek, interpretacji, przedziwnych sformułowań jest wiele, ... :yes:

Niestety nasze starostwo pozostało na stanowisku że jeśli akt prawny zawiera "Uzupełnić" to już nie można na jego podstawie nic zmieniać i muszę składać wniosek o zmianę warunków zabudowy w formie decyzji. Podobno urzędnicy gminy poszli mi za bardzo na rękę i to budzi ich podejrzenia.