AdamBYD 02.03.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam W zeszłym roku otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy która nie pasowała do planowanego projektu. Odwołałem się od tej decyzji w ciągu 14 i gmina wydała postanowienie na podstawie art.111. Dz. U..2017.1257 w którym uzupełniła decyzję o następujące zmiany : - zmiana nieprzekraczalną linię zabudowy na obowiązującą linię zabudowy - ułożenie kaletnicy równolegle do bocznych granic działki. Jednak przy wniosku o pozwolenie na budowę w starostwie powiatowym dostałem odpowiedź że to postanowienie jest niewłaściwa gdyż art. 111 mówi tylko o uzupełnieniu a nie o zmianie warunków zabudowy i taka zmiana powinna być wdana w formie nowej decyzji a nie postanowienia. Gmina nadal uważa że tamto postanowienie jest ważne. Chciałbym zapytać o opinię która strona ma rację odnośnie interpretacji art. 111. Czy przez termin "uzupełnienie" można rozumieć zmianę treści decyzji o warunkach zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.03.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 ale pisze, że§ 1a. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję, może ją uzupełnić lub sprostować z urzędu w zakresie, o którym mowa w § 1, w terminie czternastu dni od dnia doręczenia lub ogłoszenia decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husteczka 08.03.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 W mojej WZ był błąd co do szerokości elewacji. Ja tego nie wyłapałam i złożyłam wniosek o pozwolenie na budowę. W trakcie rozpatrywania urząd gminy przysłał dokument zatytułowany "sprostowanie błędu oczywistego" i Starostwo to przyjęło i wydało pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.03.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 - bardzo podoba mi się sformułowanie : " sprostowanie błędu oczywistego " ... no, jak coś jest oczywiste - z moich najlepszych sformułowań jakie otrzymałem z Urzędu to : konserwator pewnego większego miasta : " ... obiekty współczesne, stanowiące obcy wtręt " dot. uzasadnienia, dlaczego nie może na działce w określonej lokalizacji powstać dom z płaskim dachem ( choć 60 - 70% sąsiedniej zabudowy istniejącej taki posiada ! a Urząd wydający WZ jest przychylny, konserwator niestety nie ) na pewno takich niespodzianek, interpretacji, przedziwnych sformułowań jest wiele, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamBYD 10.03.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Niestety nasze starostwo pozostało na stanowisku że jeśli akt prawny zawiera "Uzupełnić" to już nie można na jego podstawie nic zmieniać i muszę składać wniosek o zmianę warunków zabudowy w formie decyzji. Podobno urzędnicy gminy poszli mi za bardzo na rękę i to budzi ich podejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts