DaniG 13.03.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 cześć mała kasia,pozwól, że podepnę się do Twojego wątku. również w tym roku planuję rozpocząc budowę domu w woj. śląskim. Jednak jestem zdecydowany na technologię szkieletową drewnianą.Czy ktoś mógłby polecić firmy budujące w tej technologii ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.03.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 "Pokój biurowy",nie wiem co tam planujecie robić ale wg mnie to strata powierzchni bo z lapkiem można siedzieć gdziekolwiek a sądzę,że będzie te pomieszczenie uczęszczane niezbyt często. Ciepły montaż okien odpuście,nie warto,za to warto poprawnie je zamontować,podobnie z tarasem,jak się pomyśli to będą nikłe straty energii ale nawet jak się nie pomyśli to taras nie stworzy zrujnowania portfela co do ogrzewania. Wyceny SSO,kosmiczne,najniższa to już max przegięcie,w taki domu 150tys.zł BRUTTO i to z kłanianiem się wykonawców. Może warto zaprząc męża do interesowania się budową to i 100tys.zł będzie mniej za dom ma samym "szukaniu" i punktowaniu wykonawców ? Prosze Cie. 150 tys brutto do SSZ systemem zleconym jednej firmie za ten domek... NIE MA SZANS. Budowałeś kilka lat temu. W tej chwili cena materiałów zmienia się z dnia na dzień. Nie ma silki (jakiejkolwiek), nie ma wełny twardej na elewacje. Nie ma w tej chwili nawet porothermu. Takiego bumu inwestycyjnego nie pamiętają nawet najstarsi górale. Sama więźba prefabrykowana na ten dach z montażem to z 25 tys netto. Drugie tyle za dachówkę , rynny z montażem. Można obniżyć te kwotę nawet o 25-30% ale nie systemem zleconym. Bierzesz mała kasiu gościa do murowania i to wszystko. Zapewniasz mu materiały od każdej śrubki ... Zastanów się nad domem piętrowym w podobny metrażu. Mniejsza płyta, połowa dachu... Mniejsze koszty ogrzewania. Wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.03.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 cześć mała kasia, pozwól, że podepnę się do Twojego wątku. również w tym roku planuję rozpocząc budowę domu w woj. śląskim. Jednak jestem zdecydowany na technologię szkieletową drewnianą. Czy ktoś mógłby polecić firmy budujące w tej technologii ? dzięki Zapomnij o tym systemie. Niewiele plusów sporo minusów a firmy dalej kaleczą ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.03.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Bo ostatnio usłyszałam cene 250tys stan surowy zamkniety za dom 150m2uż. Masakra.. A mam osoby do pomocy, więc dużej firmy nie potrzebuje. Dzieki To jest normalna cena za system zlecony. Na moją kostkę najtansza oferta to było 220 tys do SSO a i tak była szalenie niedowartościowana bo nie założono połowę materiałów o które prosiłem. Jedynie system gospodarczy - lzecony małymi etapami i swoja praca w zamawianie materiałów itd No ale nie każdy ma to czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-omek 19.03.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 W tym roku też zamierzam ruszyć z budową. Domek trochę mniejszym od domku malej kasi ale z poddaszem użytkowym. Zamierzam go wybudować systemem gospodarczym a cały dach zlecić firmie. Wg mnie w systemie gospodarczym kluczowy jest kierbud, ale taki co w każdej chwili mogę do niego zadzwonić, zapytać się, poradzić i taki co jest co najmniej kilka razy w tygodniu na budowie. Wole na niego dać więcej kasy a mieć wszystko pod jego kontrolą. Nie wiem jak wy ale ja jestem uprzedzony do wszelkiego rodzaju fachowców. Nawet jak firma jest sprawdzona to na bank ma tyle zleceń, że korzysta z podwykonawców a ci z kolejnych pod wykonawców czyli flachowców z łapanki z pod monopolowego. Dobry kierbud to podstawa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merbart 19.03.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 U mnie koszty prawie SSZ - bo okna zapłacone i czekam na montaż wyniosły 110tys. Dom w całości na płycie, piwnica, parter i poddasze. W tym materiał na ścianki działowe które właśnie stawiam. Była u mnie firma do zbrojenia stropów i schodów reszta we własnym zakresie. Dom na szkodach górniczych, wym. 8,2 x 10,5m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts