Gajoss 25.09.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 witajcie! mam taki oto orzech do zgryzienia: niedlugo kupuje dom drewniany (z bali) i chce go przeniesc na swoja dzialke... Jak sie traktuje taki dom: czy jest to nadal nieruchomosc, czy tez moze zamienia sie to w kupe desek, a wiec material budowlany z odzysku? w jakiej formie toto kupic? akt notarialny? umowa kupna-sprzedazy? i jescze jedno: bede na razie dawal zaliczke, wiec potrzebuje sporzadzic umowe przedwstepna (chyba) - czy moze ktos mnie poratowac jakims wzorem? w zamian za pomoc zapewniam dozgonna wdziecznosc oraz toast na stojaco w obecnosci przyjaciol ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.09.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 Uważam, że - aby być w zgodzie z prawem i nie komplikować zbytnio - kolejność powinna być taka:1. Obecny właściciel powinien uzyskać pozwolenie na rozbiórkę tego domu.2. Wtedy Ty powinieneś zawrzeć z nim zwykłą umowę cywilną wiązaną: wykonasz rozbiórkę w zamian za materiał. Ustalicie kto komu i ile płaci. 3. Rozbierasz dom i przywozisz go do siebie.4. Wznosisz na podstawie ostatecznej decyzji - pozwolenia na budowę. W ten sposób unikniesz kosztów związanych z przeniesieniem własności nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 27.09.2004 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 dziekuje za info - jestem laikiem w tych sprawach, wiec od razu mam pytania umowa cywilna wiazana - jak to bedzie w tym przypadku - rozbiorka w zamian za material, oraz doplata? czy dosponujesz moze wzorem takiej umowy? jak wyglada kwestia zadatku: chce domek kupic teraz, ale rozberac i przeniesc go dopiero wiosna. moze ktos sie orientuje: aby dostac pozwolenie na budowe, musze przedstawic projekt domu - dom ponad 70 letni takich planow nie ma. Czy pierwszy z brzegu architekt moze wykonac jakis wyrys, czy cos, co bedzie wystarczajace? z goory dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.09.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 umowa cywilna wiazana - jak to bedzie w tym przypadku - rozbiorka w zamian za material, oraz doplata? czy dosponujesz moze wzorem takiej umowy? słowo "wiązana" określa tylko charakter umowy. Równie dobrze może się to po prostu nazywać "umowa" i już. Nie sądzę aby ktokolwiek na tym forum miał wzór takiej umowy - to dość nietypowa transakcja. Proponuję, żebyś po prostu napisał - punkt po punkcie - co chcesz, aby się po kolei działo. Wrzuć to na forum i jakoś dopracujemy! jak wyglada kwestia zadatku: chce domek kupic teraz, ale rozberac i przeniesc go dopiero wiosna. Nic nie stoi na przeszkodzie ustalić w umowie takie terminy. Jeżeli chcesz być pewien, że właściciel domku się nie wycofa to - oczywiście - wpłać zadatek. Zadatkiem można zabezpieczyć każdą umowę, nawet umowę z fryzjerem o uczesanie do ślubu. moze ktos sie orientuje: aby dostac pozwolenie na budowe, musze przedstawic projekt domu - dom ponad 70 letni takich planow nie ma. Czy pierwszy z brzegu architekt moze wykonac jakis wyrys, czy cos, co bedzie wystarczajace? z goory dziekuje! Pierwszy z brzegu architekt wyrysuje ci projekt w oparciu o istniejący dom - musisz mu go tylko pokazać. No, i być pewnym, że uzyskasz w swojej gminie pozwolenie na budowę właśnie takiego obiektu. Być może gmina narzuci jakieś zmiany... Poczytaj więcej to forum - naprawdę warto! Dowiesz się zawczasu wielu pożytecznych rzeczy, przez które i tak musisz przebrnąć, jeśli chcesz "budować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 28.09.2004 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 jestem! na razie znalazlem umowe przedwstepna i zmodyfikowalem ja dla swoich potrzeb. mysle ze jednak bede chcial z wlascicielem podpisac taka umowe, aby go ze soba "zwiazac" - nie wiem czy ma pozwolenie na rozbiorke, pewnie jeszcze nie, ale do czasu jego otrzymania moglby sie rozmyslic (czyt.: ktos dalby lepsza cene) oto jej tresc: UMOWA PRZEDWSTĘPNA SPRZEDAŻY MIESZKANIA Zawarta dnia ... roku pomiędzy: ..., synem ... i ..., legitymującym się dowodem osobistym serii ... numer ..., NIP ... i jego żoną ..., córką ... i ... legitymującą się dowodem osobistym serii ... numer ..., NIP ..., zamieszkałymi w ..., zwanymi dalej w treści umowy Sprzedającymi, a ..., synem ... i ..., legitymującym się dowodem osobistym serii ... numer ..., NIP ... i jego żoną ..., córką ... i ... legitymującą się dowodem osobistym serii ... numer ..., NIP ..., zamieszkałymi w ..., zwanymi dalej w treści umowy Kupującymi, o następującej treści: § 1 Sprzedający oświadczają, że są właścicielami domu jedorodzinnego drewnianego zlokalizowanego w ... o powierzchni ...m2, składającego się z czterech izb. Ponadto oświadczają, że przedmiotowy dom jest wolny od wszelkich wad prawnych, że nie jest obciążony żadnymi prawami osób trzecich, długami ani ograniczeniami w rozporządzeniu. W domu nie jest zameldowana żadna osoba. § 2 Strony zobowiązują się do zawarcia umowy, ktorej przedmiotem bedzie rozbiorka w/w domu. Umowa zostanie podpisana do dnia ...r. §3 Strony ustalaja oplate za rozbiorke w wys. ....... zl (slownie ..............) na rzecz Sprzedajacych. Materialy pochodzace z rozbiorki przechodza na wlasnosc Kupujacych. §3 Sprzedający oraz Kupujący ustalają następujący sposób płatności: 1. W dniu zawarcia niniejszej umowy Kupujący wpłacili tytułem zadatku w rozumieniu art.394 Kodeksu Cywilnego kwotę ...PLN (słownie: ..., 00/100) co Sprzedający potwierdzają przez fakt podpisania niniejszej umowy. 2. Pozostała część zapłaty tj. ...PLN (słownie: ..., 00/100) zostanie przekazana w gotowce w dniu podpisania umowy końcowej. § 4 W przypadku nie wykonania postanowień niniejszej umowy przez Kupujących traca oni zadatek na rzecz Sprzedających. § 5 W przypadku nie wykonania postanowień niniejszej umowy przez Sprzedających zwrócą oni niezwłocznie zadatek Kupującym w podwójnej wysokości. § 6 Wydanie materialow z rozbiorki nastapi w momencie zakonczenia prac rozbiorkowych. § 7 Strony oświadczają, iż zapoznały się z treścią niniejszej umowy, rozumieją i w pełni akceptują jej treść. § 8 Koszty podatku od czynności cywilno-prawnych ponosza Kupujący. § 9 W sprawach nieregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego. § 10 Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron. Podpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.09.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Dopisz paragraf: Sprzedający przedstawi Kupującemu prawomocną decyzję - pozwolenie na rozbiórkę przedmiotowej nieruchomości oraz kopię zgłoszenia rozpoczęcia robót najpóźniej w dniu .... (np. podpisania umowy ostatecznej, na pewno przed rozpoczęciem prac). Poza tym jest ok. Jeśli chcesz - idź z tym do notariusza. Umowa notarialna ma wymagalność i w razie naruszenia jej postanowień możesz udać się prosto do komornika po zwrot zadatku w podwójnej wysokości. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 29.09.2004 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 straszsznie Ci dziekuje... do notariusza.... to koszty (wlasciwie nie wiem jakie). czy ta umowa, nie notarialna - nie bedzie miala, w razie czego, wymagalnosci? wszak to umowa umocowana w prawie cywilnym, jak sadze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 29.09.2004 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 straszsznie Ci dziekuje... do notariusza.... to koszty (wlasciwie nie wiem jakie). czy ta umowa, nie notarialna - nie bedzie miala, w razie czego, wymagalnosci? wszak to umowa umocowana w prawie cywilnym, jak sadze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.09.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Będzie miała, oczywiście, ale tytuł egzekucyjny da dopiero sąd. A tak - tylko z umową poszedłbyś do komornika.......czego ci oczywiście nie życzę. Taksa notarialna nie będzie wielka - liczy się ją jako procent od wartości podanej w umowie. Ale myślę, że zwykła umowa w tym wypadku wystarczy. Ach, zmień tytuł!!!!To powinno się nazywać umowa przedwstępna na roboty budowlane. To nie jest umowa przenosząca własność nieruchomości! I nie będzie żadnego podatku od czynności cywilno-prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 29.09.2004 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 taaak, tytul oczywiscie! a zadnego podatku? nic? wow! Panstwo nic ode mnie nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts