Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie pieca z podajnikiem - proszę o porady.

Pluszwy

Recommended Posts

Cześć.

Używam 10-cio letniego pieca 25 kW na ekogroszek z podajnikiem. Ostatnio, po zmianie dostawcy opału zacząłem obserwować dziwne zachowanie sie urządzenia. Otóż po uruchomieniu się trybu pracy (kiedy temperatura wody spadnie poniżej zadanej), uruchamia się dmuchawa, płomień z retorty "strzela w górę", a temperatura wody mimo to przez dłuższy czas spada. I o dziwo zaczyna rosnąć tylko w tych momentach, w których pracuje podajnik ślimakowy. Rośnie w trakcie pracy podajnika szybko o 0,5 stopnia, a kiedy podajnik przestaje pracować, temperatura powoli spada o 0,3 stopnia i zaczyna gwałtownie rosnąć dopiero w kolejnym cyklu podawania groszku. W ten sposób, systemem "dwa kroki w górę, jeden w dół", piec dość długo osiąga zadaną temperaturę. Kiedy już osiągnie tę temperaturę i dmuchawa z podajnikiem się wyłączają - temperatura wody spokojnie sobie rośnie powyżej ok 2 stopni powyżej zadanej i to o wiele szybciej niż w trakcie pracy, kiedy ogień bucha w piecu. Jednak najbardziej intrygujące (i irytujące) oraz niezrozumiałe jest dla mnie: dlaczego temperatura rośnie w zasadzie tylko kiedy działa podajnik, a kiedy podajnik nie pracuje, to mimo wysokiego ognia, temperatura pieca nie rośnie lub rośnie bardzo powoli)?

Z dodatkowych informacji muszę nadmienić, że wcześniej zasypywałem piec ekogroszkiem Sztygar Premium (28 MJ) z marketu, lecz z skusiłem się na tańszy groszek ze składu (25 MJ), po którym nagle piec zaczął wariować: wielokrotnie zerwane zostało zabezpieczenie na ślimaku, palnik retortowy przestał się obracać w trakcie pracy, zużycie opału wzrosło prawie dwukrotnie - pierwotnie za powód uznałem ostatnie mrozy, które zaczęły się dokładnie w momencie zmiany opału, ale obecnie - obserwując zachowanie się pieca - już nie jestem taki pewien...

Proszę o porady i sugestie, gdyż to jest mój pierwszy sezon, w którym używam pieca i nie mam doświadczenia i w związku z tym pojęcia jakie są przyczyny dziwnego zachowania się pieca i jak na nie zareagować.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

P.