marcinbbb 29.11.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Co za różnica z dotacją czy bez z kieszeniu ulatuje dokładnie tyle samo. A dotacja tylko sztucznie zawyża cenę instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.11.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Co za różnica z dotacją czy bez z kieszeniu ulatuje dokładnie tyle samo. A dotacja tylko sztucznie zawyża cenę instalacji. Nie patrzyłbym na to w tej sposób.... dlaczego uważasz, że z kieszeni ulatuje tyle samo? Chyba, jak dofinansowanie jest w formie pożyczki, a nie dotacji... Poza tym - dotacje to dla niektórych jedyny sposób, by zmienić coś w swoich domach... przy walce z niską emisją, programy wychodzące do ludzi są najbardziej potrzebne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.12.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Toż sami chyba doskonale wiecie że macie 2 cenniki z dotacją i bez dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.12.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Toż sami chyba doskonale wiecie że macie 2 cenniki z dotacją i bez dotacji. To nie jest konkretna odpowiedź - pytaniem na pytanie... Ale skoro już mówisz o naszej ofercie - bardzo zachęcam wszystkich do skorzystania z naszej kompleksowej pomocy przy realizacji programu Czyste Powietrze! Warto, bo pomagamy na kążdym etapie realizacji inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.12.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Ale skoro już mówisz o naszej ofercie - bardzo zachęcam wszystkich do skorzystania z naszej kompleksowej pomocy przy realizacji programu Czyste Powietrze! Warto, bo pomagamy na kążdym etapie realizacji inwestycji Zajebiście widzę że macie napisane: "Dofinansowanie nawet do 90%!" skoro PV kosztuje około 5000PLN/kWp chętnie wezmę u Was 10kWp za 5000 PLN. Skoro bardzo pomagacie to ja poproszę o POMOC!!! na każdym etapie. Ale naprawdę bardzo proszę... bo będą konsekwencje. Że jedno piszecie inne robicie! Edytowane 3 Grudnia 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Zajebiście widzę że macie napisane: "Dofinansowanie nawet do 90%!" skoro PV kosztuje około 5000PLN/kWp chętnie wezmę u Was 10kWp za 5000 PLN. Skoro bardzo pomagacie to ja poproszę o POMOC!!! na każdym etapie. Ale naprawdę bardzo proszę... bo będą konsekwencje. Że jedno piszecie inne robicie! A czy wiesz o czym my rozmawiamy? O programie Czyste Powietrze. To nie MY ustanowiliśmy ramy programu Czyste Powietrze. Jeśli masz niskie dochody w gospodarstwie - 90% kosztów kwalifikowanych dostaniesz jako zwrot, ale niestety nie na PV - wydaje mi się, że skoro sie wypowiadasz w takim tonie powinieneś znać podstawowe zasady programu, no ..... chyba, że bierzesz pod włos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.12.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Informacja o dofinansowaniu jest na stronie Vieśmana czy na mojej stronie internetowej? Dofinansowania na PV nie dostanę? A w waszej ulotce co jest na zdjęciu? Kolektory słoneczne z grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Informacja o dofinansowaniu jest na stronie Vieśmana czy na mojej stronie internetowej? Dofinansowania na PV nie dostanę? A w waszej ulotce co jest na zdjęciu? [ATTACH=CONFIG]422748[/ATTACH] Kolektory słoneczne z grzejników? Dofinansowanie owszem, dostaniesz ale nie w formie dotacji, czyli "10kWp za 5000 PLN" niestety nie dostaniesz. W kwestii fotowoltaiki program przewiduje jedynie preferencyjne pożyczki. Może zatem skorzystasz z naszych porad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.12.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Może zatem skorzystasz z naszych porad? Dziękuję mam swoje 5kW wiem jak je zrobić bez waszej pomocy, wiem też jak je kupić taniej niż u was. Więc tak jakby nie jesteście mi do niczego niezbędni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 05.12.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Jak ktoś nie zna cen to da się zrobić , niestety takich jest sporo . Co do samej dotacji na Pv pisałem już kilka razy , że w moim przypadku na razie teoretycznie wyszło ok 8 tyś za 6kw + audyt + ewentualny VAT od dotacji powinno zamknąć się w kwocie 15 tyś i to jest moja granica bo za około 25 tyś można położyć 6kw za gotówkę , to już nie będzie 85% ale przyczyni się ewentualnie skarbówka Gdzie sa takie ceny? W Warszawie cena wolnorynkowa 1kWp to ok 4.500zl brutto i to za instalacje duzo lepsza niz moja. Ja mam instalacje 2.2kWp dotowana w programie gminnym. Za calosc moj udzial to 4800zl a cena instalacji w przetargu to ok 13000zl. Talko, ze mamy 6 lat gwarancji i serwisu. Ale jak widzisz, gmina i tak mocno przeplacila za 1kWp. I u mnie wypadaloby dodal pare optymalizatorow, ale firma nie che ich wlozyc z uwagi na swoj zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 05.12.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) A czy wiesz o czym my rozmawiamy? O programie Czyste Powietrze. To nie MY ustanowiliśmy ramy programu Czyste Powietrze. Jeśli masz niskie dochody w gospodarstwie - 90% kosztów kwalifikowanych dostaniesz jako zwrot, ale niestety nie na PV - wydaje mi się, że skoro sie wypowiadasz w takim tonie powinieneś znać podstawowe zasady programu, no ..... chyba, że bierzesz pod włos Panie Konsultant, czy na dzien dzisiejszy istnieja jakies problemy z terminowoscia dostaw lub dostepnoscia paneli fotowoltaicznych? Glownie w waszej firmie. U mnie miala zakladac wasze panele pewna firma i opoznia wykonanie instalacji twierdzac, ze wy nie wyrabiacie sie z produkcja/dostawami. A ja mysle, ze oni patrza tylko na swoj zysk bo panele mocno tanieja z miesiaca na miesiac. A jeszcze na temat zmian w programie czyste powietrze o ktorych piszesz. Czy to znaczy, ze zamiast dofinansowania w postaci zwrotu gotowki na konto bedzie tylko odpis od PIT? Czy bedzie to funkcjonowalo rownoczesnie? Edytowane 5 Grudnia 2018 przez polcad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.12.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Dziękuję mam swoje 5kW wiem jak je zrobić bez waszej pomocy, wiem też jak je kupić taniej niż u was. Więc tak jakby nie jesteście mi do niczego niezbędni. Bardzo się cieszę, że masz już instalację. Więc po co ta cała dyskusja? Polecam się, gdybyś miał pomysł jak w dalszej kolejności rozbudować system w Twoim budynku Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.12.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Panie Konsultant, czy na dzien dzisiejszy istnieja jakies problemy z terminowoscia dostaw lub dostepnoscia paneli fotowoltaicznych? Glownie w waszej firmie. U mnie miala zakladac wasze panele pewna firma i opoznia wykonanie instalacji twierdzac, ze wy nie wyrabiacie sie z produkcja/dostawami. A ja mysle, ze oni patrza tylko na swoj zysk bo panele mocno tanieja z miesiaca na miesiac. A jeszcze na temat zmian w programie czyste powietrze o ktorych piszesz. Czy to znaczy, ze zamiast dofinansowania w postaci zwrotu gotowki na konto bedzie tylko odpis od PIT? Czy bedzie to funkcjonowalo rownoczesnie? Co do opóźnień, nic mi o tym nie wiadomo, dopytam. Mogę wiedzieć (na priv) jaka to firma? Co do zmian w programie: Odliczeniu od dochodu (przychodu) mają podlegać wszystkie wydatki na termomodernizację, przy czym ogólna kwota odliczeń nie będzie mogła przekroczyć 53 tys. zł, bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych latach. Procedowana przez Senat ustawa przewiduje też zwolnienie podatkowe od otrzymanych dotacji na termomodernizację budynków. Zmiany prawa w tym zakresie wynikają z tego, że obecna ustawa nie przewiduje takich zwolnień,. Oznacza to, że każdy kto otrzyma dotację, musiałby zapłacić od niej podatek. Jak zapewnia minister Kowalczyk, przykładowo 60-proc. dotacja będzie zamieniona na dotację trochę mniejszą plus ulga podatkowa. Dla osób, które nie płacą PIT dotacja będzie zachowana zgodnie z tym, co jest obecnie. Ta korekta będzie dotyczyć tylko tych, którzy będą mogli skorzystać z ulgi podatkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Bardzo się cieszę, że masz już instalację. Więc po co ta cała dyskusja? Polecam się, gdybyś miał pomysł jak w dalszej kolejności rozbudować system w Twoim budynku Pozdrawiam! Dyskusja jest po to że sprzedajecie za drogo, i byle co. Należy ostrzec potencjalnych inwestorów że można mieć więcej i taniej. Bo jak ktoś sprzedaje wszystko to znaczy że na niczym się nie zna. A jak będę rozbudowywał instalacją Waszą firmę ominę najszerszym możliwym łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.12.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Dyskusja jest po to że sprzedajecie za drogo, i byle co. Należy ostrzec potencjalnych inwestorów że można mieć więcej i taniej. Bo jak ktoś sprzedaje wszystko to znaczy że na niczym się nie zna. A jak będę rozbudowywał instalacją Waszą firmę ominę najszerszym możliwym łukiem Dziękuję za opinię. Ma nadzieję, że przyszli inwestorzy będą brać pod uwagę opinie osób, które polegają na naszych systemach i produktach, a nie tych osób, które nie mają podstaw do oceny, nie mają do czynienia z naszymi produktami ani usługami. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.12.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ma nadzieję, że przyszli inwestorzy będą brać pod uwagę opinie osób, które polegają na naszych systemach i produktach, a nie tych osób, które nie mają podstaw do oceny, nie mają do czynienia z naszymi produktami ani usługami. czy będziesz tak uprzejmy i podasz nazwy użytkowników którzy mają wasze systemy PV, bo potencjalni klienci nie lubią słuchać bełkotu firm które sprzedają wszystko na forach. A opinie właśnie użytkowników. Nie? A bo każdy obchodzi waszą firmę z daleka:) btw. masz instalację PV czy sprzedajesz coś w ciemno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.12.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 czy będziesz tak uprzejmy i podasz nazwy użytkowników którzy mają wasze systemy PV, bo potencjalni klienci nie lubią słuchać bełkotu firm które sprzedają wszystko na forach. A opinie właśnie użytkowników. Nie? A bo każdy obchodzi waszą firmę z daleka:) btw. masz instalację PV czy sprzedajesz coś w ciemno? Witaj, wielokrotnie pisałem o tym, by kontaktowac się z naszymi partnerami w Polsce, którzy chętnie podzielą się referencjami - oczywiście, że lepiej porozmawiać z użytkownikiem. Całkiem możliwe, że kontaktując się właśnie z partnerem będzie on równocześnie posiadaczem takiego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.12.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Witaj, wielokrotnie pisałem o tym, by kontaktowac się z naszymi partnerami w Polsce, którzy chętnie podzielą się referencjami - oczywiście, że lepiej porozmawiać z użytkownikiem. Całkiem możliwe, że kontaktując się właśnie z partnerem będzie on równocześnie posiadaczem takiego systemu Reasumując nie masz nazwy usera który jest bezstronnym użytkownikiem PV od Vieśmana który może podzielić się opinią, masz tylko referencję czyli papier z pieczątką od firmy u której coś zakładaliście... w sensie polecam firmę Vieśman która zainstalowała nam bla bla bla". Ale żadnego papiera o tym że mam instalację PV od Vieśmana pracuje OK inwerter taki i taki zrobił tyle i tyle kWh, + jakieś zdjęcia. Udzielenie odpowiedzi na zadane przez jakiegokolwiek innego usera. Który na pytanie dlaczego wydał 27k PLN za instalację 5kWp w Vieśmianie zamiast 20k PLN u konkurencji za 5,5kW? Tak samo nie powiedziałeś czy masz PV - więc nie masz! Po co nam konsultant który wie że firma robi wszystko i prosi o kontakt z działem handlowym, albo lokalnym oddziałem. Po co istniejesz na tym forum aby każdemu wszem i wobec napisać że Vieśman sprzedaje wszystko? I dlaczego w stopce masz "Twój dostawca" nie mam nic z waszą naklejką i nie zamierzam mieć. Wiesz że szukam PC, rozbudowuję instalację PV, było na bąknąć że skołujesz mi 1kWp do testów inwerter + panele. Że masz na fabryce starą używaną PC monoblok podłączysz ale napiszesz na forum opinię lepszą lub gorszą ale BEZSTRONNĄ nawet z wcześniejszym redagowaniem. A później zdecydujesz czy watro wziąć naklejkę Wieśmana pod uwagę podczas zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 03.07.2019 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Wracam do tematu, ponieważ być może ta informacja będzie będzie pomocna dla osób które mają wątpliwości czy warto starać się o dotacje. WARTO Po długim czasie oczekiwania dostałem informację iż projekt do którego się zgłosiłem będzie realizowany. Tak więc otrzymamy wraz z innymi osobami które przystąpiły do projektu 80% dofinansowania do fotowoltaiki i pompy ciepła !!! Montaże najprawdopodobniej jeszcze w tym roku, ewentualnie najpóźniej w 2020. https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/sosnowiec-dofinansuje-odnawialne-zrodla-energii,126217.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.07.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Super. Tylko poczekaj z otwieraniem szampana do momentu przetargu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts