Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zawory i przekroje rur zastosować?

Mieszkaniec22

Recommended Posts

Witajcie. Podczas ostatnich mrozów w budynku gospodarczym na wsi mimo okrytych rur piankami rozsadziło nam kawałek rury zaraz za wodomierzem. W poniedziałek planuje wymianę uszkodzonego odcinka i zastosowanie kabli grzejnych aby sytuacja już się nie powtórzyła. W tej chwili przyłącze wygląda tak - na początku główna rura 1 1/4 cala, później zawór grzybkowy DN32, później odcinek rury 3/4 cala, później wodomierz, znowu rura 3/4 cala, kolejny zawór chyba DN20, znowu kawałek 3/4cala, trójnik z kranem i dalej już rura 1 cal do reszty budynków w gospodarstwie. Rozsadziło nam dwie krótki rurki 3/4cala za wodomierzem i chcemy też wymienić zawór który znajdował się między tymi rurkami. Mam pytanie czy mogę zastosować zamiast tych rurek 3/4cala rurki o przekroju 1 cal bo dalej i tak jest rura 1 cal. Drugie pytanie jaki zawór kupić - grzybkowy czy kulowy? Obecnie zarówno zawór główny przed wodomierzem i ten który chcemy wymienić za wodomierzem jest taki zwykły grzybkowy montowany ponad 30 lat temu. Słyszałem że lepiej porządny taki wkręcany bo kulowe ulegają uszkodzeniu. Z góry dzięki za pomoc.

Co do zaworu to nie kwestia typu (kulowy czy grzybkowy) decyduje o awaryjności tylko jakość wykonania (najłatwiej stwierdzić po cenie).

Po drugie zawór grzybkowy jest zaworem regulacyjnym, czyli można za jego pomocą regulować przepływ. Zawór kulowy co do zasady jest zaworem odcinającym, czyli nie należy go ustawiać na wartości pośrednie pomiędzy zamkniętym i otwartym.

Co do średnic rur - im mniej zmian średnic tym lepiej dla ciśnienia.