pucan 03.03.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 witam czy ktoś używa tego pieca ? jezeli tak to proszę o poradę czy można w nim ustawić tzw offset krzywej grzania? Długo czytałem różne artykuły i fora budowlane na których zaleca się prace kotła tylko przy wykorzystaniu krzywej grzania i czujnika zewnętrznego więc postanowiłem sam dobrać krzywą do optymalnych warunków temperaturowych i teraz kocioł pracuje na 1 krzywej jednak napotkałem duży problem z którym chce się podzielić i poradzić Państwa . Mianowicie w zakresie temperatur 0 ; - 5 st ustawiona krzywa nr 1 jest odpowiednia dla warunków temperatury w domu w całej dobie , jednak jak temperatura na zewnątrz wzrośnie parametr krzywej nr 1 jest nieodpowiedni i w domu jest zbyt zimno. w efekcie muszę ręcznie zmianie ustawienie parametru P02 lub przejść na inną krzywą. Wiem że w piecach innych firm jest tzw offset krzywej i można ją dobrać raz na cały okres użytkowania pieca. czy w moim kotle również jest takie ustawienie ? jak właściwie zaprogramować krzywą dla wszystkich zakresów temperaturowych ? Kontaktowałem się z działem technicznym ACV Polska ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi oto ich stanowisko w sprawie: Odpowiadając na Pana pytania oświadczam, że zawsze zalecam pracę kotła z czujnikiem temperatury zewnętrznej oraz termostatem pokojowym. Wtedy temperatura zasilania na ogrzewanie zmienia się w funkcji temperatury zewnętrznej a termostat pokojowy pozwala zróżnicować żądaną temperaturę powietrza w dzień i w nocy bardzo proszę o poradę w jaki sposób dobrać krzywą w tym kotle , z założeniem pracy ciągłej pieca a nie odcinania termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts