ktosiek83 03.03.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Witam Stryszek nieużytkowy nad częścią mieszalną poddasza i kilka pytań w tym temacie: 1.Czy deski 32 się nadadzą pod względem grubości? 2.Deski układać bezpośrednio na jętkach czy na jakimś stelażu? 3.Deski przybijać gwoździami czy przykręcać wkrętami do jętek? 4.Kiedy układąć deski przed tynkami i izolacją skosów, czy można przed tynkami i izolacją wełną poddasza? Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 03.03.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Wszystko zależy do czego miałyby być zamontowane np. deski. Nie napisałeś czy masz typowe belki stropowe i o jakich wymiarach, czy może jakieś wiązary prefabrykowane?. Ogólnie jeśli ta podłoga ma być równa i stabilna taka pod zamieszkanie to warto zrobić kratownice żeby po 1 zniwelować wszelkie nierówności, po 2 zagęścić sam stelaż w celu uzyskania podłogi o najmnieszych odkształceniach. Wszystko też zależy na czym ta podloga ma być, bo za ciężka też nie może być jeśli np masz cienkie wiązary. Jeżeli to ma być strych -klamociarnia i nie musi być idealnie równa to możesz zastosować też płyty osb 22mm bezpośrednio do stropu czy wiązarów. Co do samego montażu polecam wkręty cisielskie np z wkręt-metu 4x60mm na torx są bardzo mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek83 03.03.2018 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Jętki 8x18 chyba i to ma być strych właśnie na klamoty, chciałbym użyc desek po szalunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 04.03.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ja osobiście odsprzedałbym te deski szalunkowe na inna budowę, dołożył trochę kasy i zrobił z płyt osb 22mm. Po pierwsze płyta osb mniej będzie się odkształcać od deski i podłoga będzie o wiele równiejsza. Cena takiej płyty za m2 28-30zł. Skonsultuj z kilkoma osobami, a później podziel się tutaj jaką decyzję wybrałeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.03.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ja osobiście odsprzedałbym te deski szalunkowe na inna budowę, dołożył trochę kasy i zrobił z płyt osb 22mm. Po pierwsze płyta osb mniej będzie się odkształcać od deski i podłoga będzie o wiele równiejsza. Cena takiej płyty za m2 28-30zł. Skonsultuj z kilkoma osobami, a później podziel się tutaj jaką decyzję wybrałeś. Pozdrawiam. Kolega ma deski o grubości 32mm to nie jest deska szalunkowa a właśnie taka na podłogę. To co Ty doradzasz to kosmiczna głupota, wywalić deski 32 i dać OSB 22- bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek83 05.03.2018 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 To juz wiem że deski, teraz czy przybijać gwoździami czy przykręcać wkrętami. Oraz kiedy wykonać te prace czy nie będą przeszkadzać przy ocieplaniu dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 06.03.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Kolega ma deski o grubości 32mm to nie jest deska szalunkowa a właśnie taka na podłogę. To co Ty doradzasz to kosmiczna głupota, wywalić deski 32 i dać OSB 22- bzdura. Co do stabilności desek 32mm (pomijając już fakt, iż pochodzą z szalunków czyli posiadają dziury po wkrętach, obicia, krzywizny wynikające z zawilgocenia),które pomimo swej grubości a jednak niewielkiej szerokości mogą powodować "efekt klawiszowania" - czyli to czego w sumie nie ma na płycie OSB ze względu na jej duży format (3,1m2). Jak to w życiu bywa, nie zawsze grubość idzie w parze z wielkością . Dodając jeszcze słowo warto przy robieniu podłogi na strychu deski przeheblować, od spodu zaimpregnować sadolinem bezbarwnym a od strony strychu zalakierować lakierem do drewna. Ja rozumiem, że to tylko strych ale i tak powinien być on w miare estetyczny i schludny, to tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.03.2018 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Co do stabilności desek 32mm (pomijając już fakt, iż pochodzą z szalunków czyli posiadają dziury po wkrętach, obicia, krzywizny wynikające z zawilgocenia),które pomimo swej grubości a jednak niewielkiej szerokości mogą powodować "efekt klawiszowania" - czyli to czego w sumie nie ma na płycie OSB ze względu na jej duży format (3,1m2). Jak to w życiu bywa, nie zawsze grubość idzie w parze z wielkością . Dodając jeszcze słowo warto przy robieniu podłogi na strychu deski przeheblować, od spodu zaimpregnować sadolinem bezbarwnym a od strony strychu zalakierować lakierem do drewna. Ja rozumiem, że to tylko strych ale i tak powinien być on w miare estetyczny i schludny, to tyle. Pozdrawiam. Rozumiem że próbujesz bronic swojego zdania do końca ale po co? Masz strych? Ja mam, ile razy w roku tam wchodzisz? Ja nie wiem ile ale max 5 razy na rok, zima tam ziąb latem upał, mam wejście drzwiami ze stropu ale nie lobię tam zaglądać chowam choinkę wyjmie i takie tam. Po jekiego grzyba tam heblowane deski nie wiem..........a lakierowane to jakiś kosmos a i basen tam trzymam. Ja mam deski "32 surowe i nabite na pasie dolnym dźwigara nie na szczelno a z luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek83 07.03.2018 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 a moje ostatnie pytania panowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts