Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na strychu

Recommended Posts

Witam

Stryszek nieużytkowy nad częścią mieszalną poddasza i kilka pytań w tym temacie:

1.Czy deski 32 się nadadzą pod względem grubości?

2.Deski układać bezpośrednio na jętkach czy na jakimś stelażu?

3.Deski przybijać gwoździami czy przykręcać wkrętami do jętek?

4.Kiedy układąć deski przed tynkami i izolacją skosów, czy można przed tynkami i izolacją wełną poddasza?

Dziękuje za pomoc :)

Wszystko zależy do czego miałyby być zamontowane np. deski. Nie napisałeś czy masz typowe belki stropowe i o jakich wymiarach, czy może jakieś wiązary prefabrykowane?. Ogólnie jeśli ta podłoga ma być równa i stabilna taka pod zamieszkanie to warto zrobić kratownice żeby po 1 zniwelować wszelkie nierówności, po 2 zagęścić sam stelaż w celu uzyskania podłogi o najmnieszych odkształceniach. Wszystko też zależy na czym ta podloga ma być, bo za ciężka też nie może być jeśli np masz cienkie wiązary. Jeżeli to ma być strych -klamociarnia i nie musi być idealnie równa to możesz zastosować też płyty osb 22mm bezpośrednio do stropu czy wiązarów. Co do samego montażu polecam wkręty cisielskie np z wkręt-metu 4x60mm na torx są bardzo mocne.

Ja osobiście odsprzedałbym te deski szalunkowe na inna budowę, dołożył trochę kasy i zrobił z płyt osb 22mm. Po pierwsze płyta osb mniej będzie się odkształcać od deski i podłoga będzie o wiele równiejsza. Cena takiej płyty za m2 28-30zł. Skonsultuj z kilkoma osobami, a później podziel się tutaj jaką decyzję wybrałeś. Pozdrawiam.

Ja osobiście odsprzedałbym te deski szalunkowe na inna budowę, dołożył trochę kasy i zrobił z płyt osb 22mm. Po pierwsze płyta osb mniej będzie się odkształcać od deski i podłoga będzie o wiele równiejsza. Cena takiej płyty za m2 28-30zł. Skonsultuj z kilkoma osobami, a później podziel się tutaj jaką decyzję wybrałeś. Pozdrawiam.

Kolega ma deski o grubości 32mm to nie jest deska szalunkowa a właśnie taka na podłogę.

To co Ty doradzasz to kosmiczna głupota, wywalić deski 32 i dać OSB 22- bzdura.

Kolega ma deski o grubości 32mm to nie jest deska szalunkowa a właśnie taka na podłogę.

To co Ty doradzasz to kosmiczna głupota, wywalić deski 32 i dać OSB 22- bzdura.

Co do stabilności desek 32mm (pomijając już fakt, iż pochodzą z szalunków czyli posiadają dziury po wkrętach, obicia, krzywizny wynikające z zawilgocenia),które pomimo swej grubości a jednak niewielkiej szerokości mogą powodować "efekt klawiszowania" - czyli to czego w sumie nie ma na płycie OSB ze względu na jej duży format (3,1m2). Jak to w życiu bywa, nie zawsze grubość idzie w parze z wielkością :D. Dodając jeszcze słowo warto przy robieniu podłogi na strychu deski przeheblować, od spodu zaimpregnować sadolinem bezbarwnym a od strony strychu zalakierować lakierem do drewna. Ja rozumiem, że to tylko strych ale i tak powinien być on w miare estetyczny i schludny, to tyle. Pozdrawiam.

Co do stabilności desek 32mm (pomijając już fakt, iż pochodzą z szalunków czyli posiadają dziury po wkrętach, obicia, krzywizny wynikające z zawilgocenia),które pomimo swej grubości a jednak niewielkiej szerokości mogą powodować "efekt klawiszowania" - czyli to czego w sumie nie ma na płycie OSB ze względu na jej duży format (3,1m2). Jak to w życiu bywa, nie zawsze grubość idzie w parze z wielkością :D. Dodając jeszcze słowo warto przy robieniu podłogi na strychu deski przeheblować, od spodu zaimpregnować sadolinem bezbarwnym a od strony strychu zalakierować lakierem do drewna. Ja rozumiem, że to tylko strych ale i tak powinien być on w miare estetyczny i schludny, to tyle. Pozdrawiam.

Rozumiem że próbujesz bronic swojego zdania do końca ale po co? Masz strych? Ja mam, ile razy w roku tam wchodzisz? Ja nie wiem ile ale max 5 razy na rok, zima tam ziąb latem upał, mam wejście drzwiami ze stropu ale nie lobię tam zaglądać chowam choinkę wyjmie i takie tam. Po jekiego grzyba tam heblowane deski nie wiem..........a lakierowane to jakiś kosmos a i basen tam trzymam. Ja mam deski "32 surowe i nabite na pasie dolnym dźwigara nie na szczelno a z luzem.