ag2a 04.03.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Na działce po zebraniu humusu stała cały czas woda. Dziś postanowiłem zebrać lód z wierzchu i wykopać w jednym miejscu dziurę i zobaczyć na jakiej wysokości obecnie jest woda. Trafiłem akurat w drenaż. Ucieszyłem się ale to trwało tylko chwilę. Zobaczcie na co si e natknąłem wygląda na to że gdzieś na innej działce jest zator i woda zamiast spływać to wybija. Co z tym można zrobić? Myślałem by go odkopać na działce i wstawić zamiast tego rurę pcv aby nie wybijało u mnie tylko jak to szczelnie połączyć? Rura to ok 50-70mm ceramika. Jest tu ktoś kto umie pomóc? Najgorsze to jeszcze że to narożnik linii fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.03.2018 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 07.03.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nic z tym nie można zrobić. Jest zapewne jakaś spółka wodna, która bierze jakieś pieniądze i tyle. Nikt i tak nie będzie nikomu rozkopywał ogródka albo brukowanego podjazdu, żeby sprawdzić, gdzie idzie dren (z reguły brak map) oraz czy, dlaczego i w którym miejscu jest niedrożny. Rozwiązanie jest brutalne - dren trzeba zabetonować na "górnej" granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.03.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nic z tym nie można zrobić. Jest zapewne jakaś spółka wodna, która bierze jakieś pieniądze i tyle. Nikt i tak nie będzie nikomu rozkopywał ogródka albo brukowanego podjazdu, żeby sprawdzić, gdzie idzie dren (z reguły brak map) oraz czy, dlaczego i w którym miejscu jest niedrożny. Rozwiązanie jest brutalne - dren trzeba zabetonować na "górnej" granicy działki. Moim zdaniem betonowanie to nie jest najlepszy pomysł. Woda i tak będzie wyciekać i przedostawać się na działkę. Rozwiązaniem jest ujęcie tej denarki do osobnej dreny i odprowadzić a gdzie niech pomyśli właściciel. Może do jakiegoś rowu. Dreny takie były prowadzone zwykle w liniach prostych, więc może dokopać się do niej na niższym krańcu działki i tam pomyśleć co zrobić a może tam jest już drożna. Trzeba to zbadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 07.03.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Oczywiście, jeśli jest możliwość, to odprowadzić wodę gdzie indziej. Dla dobra swojego i sąsiadów wyżej. Założyłem milcząco, że autor wątku nie ma takiej możliwości, bo pamiętam, że narzekał na mokrą działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.03.2018 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Dren idzie w spadku na działki zamieszkałe więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo że dalej jest zatkany lub przerwany. Od tego miejsca już jest blisko do działek sąsiadów i drogi. Niestety problemem jest glina przynajmniej na 2 m. Nie wiem co jest dalej. Nie ma możliwości niestety odprowadzić do rowu ( 900m ! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts