Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maxik999

Recommended Posts

Witam,

W listopadzie ubiegłego roku zakupiłem mieszkanie w Łodzi, którego ukończenie planowane jest na sierpień bieżącego roku.

Zgodnie z harmonogramem spłat, etap piąty budowy: "Stan surowy otwarty bez dachu, bez ścianek działowych - wszystkie kondygnacje" powinien zostać ukończony do 6.03, czyli za dwa dni. Wczoraj byłem na budowie i na chwilę obecną postawiono jedynie jedną kondygnacje (z 6).

Czy ze względu na opóźnienie , mam prawo wstrzymać wpłaty na otwarty rachunek powierniczy, czy muszę zaufać bankowi, że sumiennie rozliczy dewelopera z każdego etapu budowy? W umowie deweloperskiej nie ma informacji na temat opóźnień w trakcie budowy, jedynie jest wzmianka dotycząca opóźnień w odbiorze budowy, a do tego czasu muszę wpłacić 100% ceny mieszkania.

Przed każdą transzą powinieneś podpisać wniosek o jej uruchomienie. Jeśli deweloper ma opóźnienia, to wskazane jest, aby kolejnej transzy nie uruchamiać. Harmonogram płatności dla dewelopera jak mniemam uwzględnia nie tylko daty, ale i postępy w budowie.

Witam Panie Łukaszu,

Dziękuję za szybką odpowiedź. Do tej pory, według harmonogramu powinienem był podpisać cztery wnioski, a nie zostałem poproszony o podpisanie żadnego z nich. Czy istnieje jakiś zapis, który być może podpisałem wcześniej zwalniający mnie z tego obowiązku?

W takim razie nie wpłacaj środków dopóki deweloper nie wykona założonych w danej transzy prac. Doczytaj dla pewności w harmonogramie płatności czy jest on powiązany z harmonogramem prac budowlanych.

Tak, harmonogram platnosci jest powiazany z harmonogramem pracy budowlanych. Czy istnieje konkretne prawo, ktore mnie chroni, jezeli deweloper zaczalby wymuszac platnosc, mimo braku postepu prac budowlanych?

Update: Dzisiaj deweloper oznajmil ze budynek zostanie oddany na koniec roku 2018, mimo , ze w akcie notarialnym i harmonogramie, data przekazania budynku jest wyznaczona na 24 sierpnia. W takim wypadku deweloper powininen podac nowe terminy wplat za mieszkanie, prawda?

Edytowane przez maxik999