maxik999 04.03.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, W listopadzie ubiegłego roku zakupiłem mieszkanie w Łodzi, którego ukończenie planowane jest na sierpień bieżącego roku.Zgodnie z harmonogramem spłat, etap piąty budowy: "Stan surowy otwarty bez dachu, bez ścianek działowych - wszystkie kondygnacje" powinien zostać ukończony do 6.03, czyli za dwa dni. Wczoraj byłem na budowie i na chwilę obecną postawiono jedynie jedną kondygnacje (z 6). Czy ze względu na opóźnienie , mam prawo wstrzymać wpłaty na otwarty rachunek powierniczy, czy muszę zaufać bankowi, że sumiennie rozliczy dewelopera z każdego etapu budowy? W umowie deweloperskiej nie ma informacji na temat opóźnień w trakcie budowy, jedynie jest wzmianka dotycząca opóźnień w odbiorze budowy, a do tego czasu muszę wpłacić 100% ceny mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.03.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Przed każdą transzą powinieneś podpisać wniosek o jej uruchomienie. Jeśli deweloper ma opóźnienia, to wskazane jest, aby kolejnej transzy nie uruchamiać. Harmonogram płatności dla dewelopera jak mniemam uwzględnia nie tylko daty, ale i postępy w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxik999 04.03.2018 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Przed każdą transzą powinieneś podpisać wniosek o jej uruchomienie. Jeśli deweloper ma opóźnienia, to wskazane jest, aby kolejnej transzy nie uruchamiać. Harmonogram płatności dla dewelopera jak mniemam uwzględnia nie tylko daty, ale i postępy w budowie. Witam Panie Łukaszu, Dziękuję za szybką odpowiedź. Do tej pory, według harmonogramu powinienem był podpisać cztery wnioski, a nie zostałem poproszony o podpisanie żadnego z nich. Czy istnieje jakiś zapis, który być może podpisałem wcześniej zwalniający mnie z tego obowiązku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.03.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 W jakim banku masz kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxik999 05.03.2018 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) W jakim banku masz kredyt? Witam, kupuję mieszkanie za gotówkę. Otwarty rachunek powierniczy zostal zalozony przez ING Bank Slaski. Edytowane 5 Marca 2018 przez maxik999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 05.03.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 W takim razie nie wpłacaj środków dopóki deweloper nie wykona założonych w danej transzy prac. Doczytaj dla pewności w harmonogramie płatności czy jest on powiązany z harmonogramem prac budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxik999 06.03.2018 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) W takim razie nie wpłacaj środków dopóki deweloper nie wykona założonych w danej transzy prac. Doczytaj dla pewności w harmonogramie płatności czy jest on powiązany z harmonogramem prac budowlanych. Tak, harmonogram platnosci jest powiazany z harmonogramem pracy budowlanych. Czy istnieje konkretne prawo, ktore mnie chroni, jezeli deweloper zaczalby wymuszac platnosc, mimo braku postepu prac budowlanych? Update: Dzisiaj deweloper oznajmil ze budynek zostanie oddany na koniec roku 2018, mimo , ze w akcie notarialnym i harmonogramie, data przekazania budynku jest wyznaczona na 24 sierpnia. W takim wypadku deweloper powininen podac nowe terminy wplat za mieszkanie, prawda? Edytowane 6 Marca 2018 przez maxik999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 11.03.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Tym prawem jest zawarta z deweloperem umowa. Zawiera ona nie tylko Twoje obowiązki, ale i prawa. Wśród nich powinno znajdować się również prawo do odszkodowania ze strony dewelopera w związku z opóźnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts