Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy ktoś jest w stanie mi napisać ile będę +/- spalał peletu ?

,

Spalanie ,możesz mieć na podobnym poziomie a nawet mniej na korzyść pelletu bo miał to badziewie. Więcej w nim piasku niż miału chyba, że masz super miał w tedy to co innego ale myślę ,że dużej różnicy nie będzie.

G69 dzięki za ten link,

kurcze wychodzi mi że na pelet będzie 1200PLN więcej przez sezon,

nie wiem sam,

jeszcze do tego te sprawy kominowe ,muszę przetrawić wszystko,

Tak szczerze ci powiem odpuść sobie :yes: też o tym medytowałem i w końcu kupiłem podajnikowy na ekogroszek nowy za 3 tys zł , wyprzedaż po testach 3 dniowych , tak mi się udało , natomiast pakowanie 4,5 klocka w coś z niewiadomą przyszłością hm po ile będzie pelet skoro coraz więcej takich kotłów no i ta ustawa antysmogowa , przyjdzie straż miejska przylepi ci na kocioł nalepkę że ten kocioł trzeba wymienić do 2022 roku i kaplica bo takie akcje już są i dużo ludzi tym zaskoczyli , ich nie obchodzi że palnik 5 klasy bo skorupa jest w 1,2 lub 3 klasy a jak kocioł bodajże przed 2016 rokiem to wymiana najpóźniej w 2022 roku a reszta nowszych do końca 2028 roku . to lepiej już tą kasę dać na konto i powoli składać i jak naciski będą nie do wytrzymania kupić nowy a do tego czasu męczyć to co masz .
Ja też paliłem w miałowcu. 4 sezony miałem (dobrym miałem) później 5 sezonów drobnym orzechem. Na sezon wychidziło mi około 3 tony zarówno paląc miałem jak orzechem. Od października palę pelletem w typowym kotle pelletowym Laguna Edilkamin. Do dzisiaj spaliłem około 1,5 tony pelletu tak, że myślę, że w 3 tonach spokojnie się wyrobię. Podsumowując myślę, że spalanie czy to węgla, miału czy pelletu będzie porównywalne mimo, że pellet jest mniej kaloryczny (około 17 MJ) a to dlatego, że kotły typowo pelletowe mają większą sprawność.
  • 4 years później...
G69 dzięki za ten link,

kurcze wychodzi mi że na pelet będzie 1200PLN więcej przez sezon,

nie wiem sam,

jeszcze do tego te sprawy kominowe ,muszę przetrawić wszystko,

Przeróbka kotła starszej generacji nie ma sensu ekonomicznego jak i prawnego.