Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień dekoracyjny na podstopnice?

Adam B

Recommended Posts

Witam,

Tak sobie luźno rozmyślam i baaardzo powoli przymierzam się do robienia schodów w swoim mieszkanku. Otóż mam schody betonowe i stopnie chcę dać drewniane dębowe o grubości 4 cm. Mam wypuszczone kable do podłączenia ledów pod każdym stopniem i tak sobie myślę czy nie byłby ładny efekt podświetlić ledami jakiś fajny kamień dekoracyjny zamiast standardowego obłożenia frontu schodów płytami gk i zamontowaniu po ozdobnej drewnianej listewce żeby nie kopać nogą w gk, ale tak sobie przeglądam internet i nie widzę żeby ktoś miał coś takiego. Czy to zły pomysł ze względu właśnie na dotykanie stopą podstopnicy przy chodzeniu czy po prostu źle sobie to w głowie wizualizuję i brzydko by to wyglądało? Oczywiście jak mówię do tego długa droga i na początku zrobię stopnie, a później będę walczył z resztą :)

A i dodam, że mam już w salonie ścianę z imitacji starej czerwonej cegły, ściany mam pomalowane na szaro, podłoga będzie gres ala dąb. Dużo drewna, cegły, starości taki ,,stajl" sobie wymyśliłem i coś pasującego do reszty byłoby pod stopniami

Pozdrawiam

Edytowane przez Adam B

• 4 weeks później...
Witam,

(...) Mam wypuszczone kable do podłączenia ledów pod każdym stopniem i tak sobie myślę czy nie byłby ładny efekt podświetlić ledami jakiś fajny kamień dekoracyjny zamiast standardowego obłożenia frontu schodów płytami gk i zamontowaniu po ozdobnej drewnianej listewce żeby nie kopać nogą w gk, ale tak sobie przeglądam internet i nie widzę żeby ktoś miał coś takiego (...)

Cześć Adam :)

Oczywiście możesz zastosować takie rozwiązanie. Może bardzo ciekawie wyglądać, niemniej nie sądzimy, że będzie praktyczne. Jeśli będziesz chodzić po schodach w butach to dość szybko kamień będzie nadawać się do czyszczenia. Inna sprawa, że w przypadku wchodzenia po schodach w kapciach lub boso, zahaczenie palcami o kamień dekoracyjny może nie należeć do najprzyjemniejszych ;)

• 3 months później...